Internationaal3 mei '22 06:25

Antisemitische uitspraken Lavrov kunnen grote gevolgen hebben voor Russische relatie met Israël

Auteur: BNR Webredactie

Er is consternatie in de diplomatieke wereld over uitspraken die de Russische Buitenlandminister Sergej Lavrov deed. Hij noemde joden de 'grootste antisemieten' en zei dat Adolf Hitler net als de Oekraïense president Zelenski 'ook joods bloed had'. Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid noemt de uitspraken 'schandelijk, onvergeeflijk en een vreselijke historische fout. De Russische ambassadeur in Israël is vervolgens ontboden om tekst en uitleg te geven.

Ook Zelenski is verontwaardigd over de uitspraken. Volgens de Oekraïense president bewijzen de uitspraken dat 'Rusland geen lessen heeft getrokken uit de Tweede Wereldoorloog'. Ook de Italiaanse premier Mario Draghi veroordeelt de uitspraken. Hij zei tegen verslaggevers dat Italië, in tegenstelling tot Rusland, vrijheid van meningsuiting toestaat en dat daarom Lavrov de kans kreeg zijn zegje zondag te doen 'hoe fout en abnormaal ook. Het deel over Hitler was obsceen'.

Syrië

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg merkt op dat de uitspraken de relatie tussen Rusland en Israël kunnen veranderen. 'Israël heeft een hele goede relatie met Rusland. Dat heeft te maken met de hoeveelheid Russen die in Israël wonen, maar ook met de situatie in Syrië. Daarbij hebben Israël en Rusland in 2015, toen Rusland eigenlijk de luchtmacht van de Syrische president Assad werd, een deal gesloten waarbij Israël spionage-informatie ging delen met Rusland.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan

Israël wilde in ruil voor de informatie weer hulp van Rusland. 'Rusland moest vervolgens Iran en Hezbollah op afstand houden voor Israël. Poetin heeft die deal gesloten en is er nog steeds. Voor de Israëliërs is het nu ingewikkeld schipperen, net zoals de Russen', aldus Hammelburg.

Gerelateerde artikelen