Internationaal2 mei '22 14:51

Liveblog | Oekraïne claimt vernietiging Russische schepen, Russische aanvallen in Marioepol hervat

Auteur: BNR Webredactie

Oekraïne gaat dag 68 in van de oorlog met Rusland. De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt de evacuaties in Marioepol maandag voort te zetten, zei hij zondagavond in zijn dagelijkse videoboodschap. In de Zuid-Russische stad Belgorod, niet ver van de grens met Oekraïne, zijn in de nacht van zondag op maandag twee zware explosies geweest.

Image
(ANP / EPA / Sergei Ilnitsky)

Israëlische premier: 'Lavrovs uitingen zijn onwaar'

14:47 | Premier Naftali Bennett van Israel toonde zich zeer ontstemd over de uitlatingen van de Russische buitenlandminister Lavrov, die stelt dat 'joden de grootste antisemieten zijn': 'Zijn woorden zijn onwaar en zijn bedoelingen verkeerd', twitterde hij. Het gebruik van de Holocaust als politiek instrument moet volgens hem onmiddellijk stoppen. Israël heeft relatief goede banden met Moskou. Bennett was in maart de eerste regeringsleider die het Kremlin bezocht sinds Rusland 24 februari Oekraïne was binnengevallen.

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zijn de uitspraken beledigend voor Zelenski, Oekraïne, Israël en het Joodse volk. Hij zegt dat Lavrov het 'diepgewortelde antisemitisme van de Russische elites' verborgen houdt. Diens uitlatingen tonen aan dat het Rusland van vandaag vol met haat zit jegens andere naties, aldus Koeleba op Twitter.

Rusland zei eerder dat een van de doelen van de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne is om het buurland te 'denazificeren'. Lavrov beschuldigde in het interview de Verenigde Staten en Canada van het trainen van 'neo-naziafdelingen' die deel uitmaken van het Oekraïense leger. Hij leek vooral te verwijzen naar het Azov-regiment, een deel van het leger dat standhoudt in de Azovstal-fabriek in Marioepol en in het verleden is geassocieerd met extreemrechts.

Evacuatiebussen nog niet vertrokken uit Marioepol

13:21 | De bussen voor de evacuatie vanuit Marioepol zijn nog niet op de plek waar evacués zich verzamelen voor vertrek. Het stadsbestuur liet dat weten nadat een functionaris eerder zei dat bussen met burgers de stad hadden verlaten.

Het bestuur dringt er bij de evacués aan op dezelfde plek te blijven. Het gaat niet om mensen die vastzaten in de belegerde Azovstal-fabriek. Het is niet duidelijk waarom de evacuatieplannen zijn vertraagd.

Het is ook niet duidelijk hoeveel mensen in Marioepol nu nog de stad willen verlaten. De autoriteiten hadden recent ingeschat dat de stad grofweg nog 100.000 inwoners telde. Voor de Russische invasie woonden er zo'n 430.000 mensen.

Rusland heeft Marioepol grotendeels onder controle gebracht, maar de Azovstal-fabriek is nog steeds in Oekraïense handen. Op het terrein zitten naast honderden burgers naar verluidt ook enkele duizenden militairen vast. Zij kunnen niet weg zolang de Russische aanvallen op de fabriek doorgaan. Afgelopen weekend vond de eerste evacuatie plaats.

Volgens de lokale autoriteiten zijn de Russische aanvallen op de fabriek zondag 'onmiddellijk' na het vertrek van de bussen met evacués hervat. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat meer dan honderd burgers in veiligheid zijn gebracht. Zij komen naar verwachting maandag aan in Zaporizja.

Tanker met Russische gasolie nog steeds voor anker op Noordzee

12:46 | Het omstreden schip Sunny Liger, dat een lading Russische gasolie vervoert, ligt nog steeds voor anker op de Noordzee. Dat meldt havenbedrijf Port of Amsterdam. Vanuit het schip is nog steeds geen aanvraag gedaan om de haven binnen te komen.

Ook heeft de Sunny Liger de haven niet laten weten te gaan vertrekken. Dat is volgens een woordvoerster gebruikelijk als een schip dit van plan is. Rond de mogelijke komst van de tanker is ophef ontstaan omdat de lading uit Rusland afkomstig is. Eigenlijk was de gasolie bestemd voor Zweden, maar havenarbeiders daar hebben geweigerd het schip te lossen. Daarop is de Sunny Liger doorgevaren.

De Sunny Liger is afkomstig uit Primorsk, maar vaart niet onder Russische vlag. Daardoor gelden er geen sancties tegen het schip en zou het de haven binnen mogen als het daartoe een verzoek doet. Sowieso geldt een uitzondering op de sancties voor Russische schepen die brandstof vervoeren.

Vakbond FNV wil dat het schip ook in Nederlandse havens wordt geweigerd. De gemeente Amsterdam heeft gezegd het schip liever niet te zien aanmeren en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) noemde de oproep van FNV aan havenpersoneel om niet te helpen bij het aanmeren 'hartstikke goed'.

Flink meer bedden erbij voor Oekraïners, doel van 50.000 in zicht

12:07 | Het aantal beschikbare bedden voor Oekraïense vluchtelingen is sinds donderdag met bijna 2500 toegenomen. Daarmee komt het totaal aantal bedden op 46.064. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Justitie en Veiligheid maandagmiddag publiceerde.

Gemeenten en het kabinet spraken begin maart af om zo snel mogelijk 50.000 opvangplekken te realiseren. Het aantal bedden dat nu beschikbaar is komt in de buurt van dit doel. Eerder gaf voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls aan dat het doel van 50.000 begin mei wordt gehaald. Van de beschikbare bedden zijn er nu 34.305 in gebruik.

Het aantal Oekraïners dat zich sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne registreerde in Nederland staat nu op 49.810. Vorige week waren dat er nog 47.930. Uit de cijfers blijkt dat veel Oekraïense vluchtelingen buiten de gemeentelijke opvang een plek hebben gevonden.

Beoogde oliesancties tegen Rusland verdelen EU

11:55 | De Europese Commissie legt volgens ingewijden dinsdag een zesde sanctiepakket aan de EU-lidstaten voor waarin de Russische import van ruwe aardolie aan banden wordt gelegd. De commissie zou met een aantal vrijstellingen voor Hongarije en Slowakije willen voorkomen dat zij een veto uitspreken. De lidstaten zijn verdeeld over het beoogde olie-embargo, waar ook voor Nederland haken en ogen aan zitten.

De lidstaten onderhandelen al weken over een mogelijke Russische olieboycot. Maar daarbij worden ze geremd door 'de wetenschap dat iedereen het moet kunnen dragen', zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) vorige maand in Luxemburg nog. Hongarije, dat net als Slowakije erg afhankelijk is van Russische aardolie maar volgens critici ook te nauwe banden aanhoudt met het Kremlin, dreigt openlijk met een veto.

Ook voor Nederland hebben oliesancties gevolgen. De vijf raffinaderijen in de Rotterdamse haven krijgen hun ruwe aardolie per tanker aangevoerd uit onder andere Rusland. Net zoals de ene auto op benzine en de andere op diesel loopt, kan bij het raffinageproces niet eender welke oliesoort door elkaar worden gebruikt. Bij de raffinaderijen kan 'de knop niet zomaar om', aldus een ingewijde, als er olie van een andere producent wordt geleverd. Dat kost tijd en geld.

De EU-energieministers komen maandag in Brussel bijeen om over de ontwikkelingen op de energiemarkt te vergaderen. EU-ambassadeurs buigen zich naar verwachting woensdag over de commissievoorstellen. Het zesde sanctiepakket zou ook weer meer banken, in Rusland en Belarus, en personen treffen.

Opnieuw evacuatie van burgers uit Marioepol

11:26 | Maandagochtend zijn opnieuw burgers uit Marioepol geëvacueerd. Een medewerker van de burgemeester laat weten dat meerdere bussen de havenstad hebben verlaten. De evacués zaten niet in de belegerde Azovstal-fabriek.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen in Marioepol nu nog de stad willen verlaten. De autoriteiten hadden recent ingeschat dat de stad grofweg nog 100.000 inwoners telde. Voor de Russische invasie woonden er zo'n 430.000 mensen.

Rusland heeft Marioepol grotendeels onder controle gebracht, maar de Azovstal-fabriek is nog steeds in Oekraïense handen. Op het terrein zitten naast honderden burgers naar verluidt ook enkele duizenden militairen vast. Zij kunnen niet weg zolang de Russische aanvallen op de fabriek doorgaan. Afgelopen weekend vond de eerste evacuatie plaats.

Volgens de lokale autoriteiten zijn de Russische aanvallen op de fabriek zondag 'onmiddellijk' na het vertrek van de bussen met evacués hervat. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat meer dan honderd burgers in veiligheid zijn gebracht. Zij komen naar verwachting maandag aan in Zaporizja.

Oekraïne claimt vernietiging Russische schepen

11:25 | Op beelden van het Oekraïense ministerie van Defensie is de vernietiging te zien van twee patrouilleschepen van de Russische marine.

Volgens een tweet van het ministerie voeren de schepen maandagochtend bij zonsopgang in de Zwarte Zee in de buurt van Slangeneiland. Door Oekraïense drones zouden de schepen onder vuur zijn genomen, meldt NOS. Rusland heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Groeitempo industrie eurozone neemt af door oorlog Oekraïne

10:55 | De economische activiteit in de industrie van het eurogebied is in april wat minder hard gegroeid als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat meldt S&P Global aan de hand van de definitieve resultaten van enquêtes onder inkoopmanagers in de sector.

De inkoopmanagersindex, die de activiteit in de industrie van het eurogebied meet, kwam in april uit op 55,5. Dat was in maart 56,5 (een indexstand van 50 of meer duidt op groei, onder de 50 is er sprake van krimp). De mate van bedrijvigheid in de sector daalde daarmee naar het laagste niveau in vijftien maanden. De groeivertraging viel wel iets minder sterk uit dan gevreesd.

Hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global verklaarde in een toelichting dat het tekort aan onderdelen in de Europese industrie is toegenomen door de oorlog in Oekraïne en de corona-lockdowns in China. Stijgende prijzen en onzekerheid over de economische vooruitzichten drukten ook op de vraag in het eurogebied. Zo was er een sterke vertraging in de groei van nieuwe orders.

"De productiesector in de regio lijkt af te stevenen op een moeilijke periode van dalende productie en stijgende prijzen", waarschuwde Williamson. De verdere heropening van de economieën na corona zorgt daarbij nog wel voor groei, maar lijkt ook steeds meer overschaduwd te worden door de nadelige effecten van de oorlog en de strenge coronamaatregelen in China.

De Franse industrie wist afgelopen maand wel wat sterker te groeien ten opzichte van maart. Ook viel de groei in april hoger uit dan verwacht. De Duitse, Spaanse en Italiaanse industrie groeiden in deze maand echter minder snel dan een maand eerder. Wel viel de groeivertraging in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, lager uit dan gevreesd.

Eerder op de ochtend werd al bekendgemaakt dat de inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) in april is uitgekomen op een stand van 59,9. Dat was 59,4 in maart. Daarbij werd aangegeven dat Nederlandse productiebedrijven hun voorraden aan materialen flink hebben vergroot. Zo hopen ze problemen in de toeleveringsketen het hoofd te kunnen bieden.

Afgelopen weekeinde bleek uit cijfers van de Chinese overheid dat de sluiting van fabrieken als gevolg van de coronamaatregelen in China heeft geleid tot een onverwacht sterke krimp van de productie in het land.

Marioepol: Russische aanvallen op fabriek na evacuaties hervat

10:48 | Rusland heeft zijn aanvallen op de Azovstal-fabriek in Marioepol zondag hervat, na de eerste evacuatie van burgers op het terrein. Dat claimt een medewerker van de burgemeester van de havenstad een dag later.

De medewerker heeft op de Oekraïense televisie verklaard dat Azovstal 'onmiddellijk' na het vertrek van de bussen met evacués weer werd beschoten. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn ruim honderd burgers in veiligheid gebracht. Zij hebben Marioepol maandagochtend per bus verlaten.

Rusland heeft Marioepol grotendeels onder controle gebracht, maar de staalfabriek is nog steeds in Oekraïense handen. Op het terrein zitten naast honderden burgers naar verluidt ook enkele duizenden militairen vast. Zij kunnen niet weg zolang de aanvallen doorgaan. Zelenski hoopt dat maandag opnieuw mensen kunnen worden geëvacueerd.

Universiteiten zien intimidatie Russische studenten en medewerker

10:25 | Meerdere Russische studenten en een Russische wetenschapper van een universiteit zijn gebeld door mensen die zich identificeerden als de Russische overheid. Aan de gebelden werd gevraagd of ze de inval van Rusland in Oekraïne steunen, bevestigt koepelorganisatie Universiteiten van Nederland een bericht van het Financieel Dagblad. Volgens het FD bevestigen ook het ministerie van Onderwijs en de AIVD de incidenten.

De universiteiten hebben het over 'enkele gevallen'. Er is geen landelijk overzicht van mensen die telefoontjes krijgen over hun Russische loyaliteit. In Nederland staan zo'n 1150 Russische studenten ingeschreven aan een universiteit. Daarnaast zijn er nog zo'n vierhonderd Russische medewerkers in Nederland.

Studenten en wetenschappers die worden bedreigd of geïntimideerd worden zo goed mogelijk geholpen, zegt de koepelorganisatie. Zo kunnen mensen hulp krijgen bij het doen van aangifte, of krijgen ze een sociaal vangnet aangeboden binnen de universiteit. In sommige gevallen kan melding worden gedaan bij de AIVD.

Het Financieel Dagblad laat in de krant anoniem een Russin aan het woord over het telefoontje dat zij ontving. Volgens de vrouw was de man die haar belde wel vriendelijk, maar ervoer ze het gesprek als 'een beetje intimiderend'. Hij vroeg waarom ze een Oekraïense vlag had geplaatst op Facebook.

UNHCR: ruim 5,5 miljoen Oekraïners gevlucht naar buitenland

10:20 | Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne, op 24 februari, zijn meer dan 5,5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De grens van 5 miljoen werd op 20 april gepasseerd.

Sinds eind februari zijn volgens de UNHCR bijna 1,29 miljoen Oekraïners al dan niet permanent naar hun land teruggekeerd, terwijl binnen Oekraïne meer dan 7 miljoen mensen zijn ontheemd.

Van de 5,5 miljoen gevluchte Oekraïners zijn er ruim 3 miljoen naar Polen gegaan, van wie een onbekend aantal is doorgereisd naar andere EU-landen. Ook de buurlanden Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije hebben honderdduizenden Oekraïners ontvangen. De vluchtelingenstroom bestaat voor meer dan 90 procent uit vrouwen en kinderen.

Volgens de UNHCR zijn ruim 650.000 mensen naar Rusland gevlucht. Oekraïne stelt dat het in tienduizenden gevallen gaat om deportaties. Moskou zegt dat meer dan 1 miljoen mensen sinds 24 februari vanuit Oekraïne naar Rusland zijn gevlucht.

Israël woest over 'onvergeeflijke' nazi-uitspraken Lavrov

10:13 | Israël heeft woedend gereageerd op de opmerkingen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat joden de 'grootste antisemieten' zijn en dat Adolf Hitler net als de Oekraïense president Volodimir Zelenski 'ook joods bloed had.' Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid noemt de uitspraken 'schandelijk, onvergeeflijk en een vreselijke historische fout'. De Russische ambassadeur in Israël is ontboden om tekst en uitleg te geven.

Lavrov zei zondag tegen Italiaanse media dat het feit dat Zelenski joods is, niet betekent dat Oekraïne vrij is van nazistische elementen, eraan toevoegend dat nazileider Hitler ook joods bloed zou hebben gehad. 'Joden hebben niet zichzelf vermoord tijdens de Holocaust', aldus Lapid. 'Het laagste niveau van racisme tegen joden is om joden zelf van antisemitisme te betichten.'

Rusland zei eerder dat een van de doelen van de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne is om het buurland te 'denazificeren'. Lavrov beschuldigde in het interview de Verenigde Staten en Canada van het trainen van 'neo-naziafdelingen' die deel uitmaken van het Oekraïense leger. Hij leek vooral te verwijzen naar het Azov-regiment, een deel van het leger dat standhoudt in de Azovstal-fabriek in Marioepol en in het verleden is geassocieerd met extreemrechts.

'Zonder Hongarije geen nieuw sanctiepakket'

09:42 | Ieder voorstel van de EU om de invoer van Russische olie en gas te beperken kan rekenen op een veto van Hongarije, heeft een hooggeplaatste Hongaarse minister van de regering van premier Viktor Orbán zondag gemeld.

'We hebben duidelijk gemaakt dat we een voorstel om de sancties van de Europese Unie tegen Rusland uit te breiden naar het gebied van energie nooit zullen steunen', aldus Gergely Gulyás tegen de Hongaarse zender HirTV.

'Hongarije is wel vaker het moeizame jongetje van de klas geweest', zegt Europa-correspondent Ria Cats van het FD in gesprek met BNR.

Uiteindelijk moet de Hongaarse regering volgens Cats een besluit nemen. 'We gaan het zien. Maar zonder Hongarije kan er geen zesde sanctiepakket komen. En dus ook geen olie- en gasboycot.'

De correspondent nuanceert dat er tot nu toe wel begrip is geweest voor de positie van Hongarije. ‘Hongarije is heel afhankelijk van Russisch gas. De infrastructuur is daar zo aangelegd dat ze niet zonder Rusland kunnen', zegt Cats.

UWV: ruim 4300 Oekraïense vluchtelingen aan het werk

08:24 | Ruim 4300 vluchtelingen uit Oekraïne zijn nu aan het werk in Nederland, meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van gegevens van werkgevers. De vluchtelingen werken vooral via uitzendbureaus en in de land- en tuinbouw. De meeste vluchtelingen werken in de regio's Amsterdam en Den Haag.

In ongeveer 40 procent van de registraties bij het UWV werkt een Oekraïense vluchteling via een uitzendbureau. Via deze weg vinden zij bijvoorbeeld werk als productiemedewerker, schoonmaker of magazijnmedewerker. Zo'n 11 procent werkt in de land- en tuinbouw. Ook de horeca is goed voor 11 procent. De zakelijke dienstverlening volgt met 9 procent. Ook werken er al vluchtelingen in de transport en logistiek.

Oekraïense vluchtelingen werken nu met name in de Randstad. De meesten (12 procent) komen in de horeca en via uitzendbedrijven aan werk in Amsterdam. In Gouda, Leiden, Zoetermeer (11 procent) en Haaglanden (9 procent) vinden vluchtelingen ook relatief vaak werk.

In totaal staan nu 47.930 Oekraïense vluchtelingen in Nederland ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Van dat aantal is nu bijna 10 procent aan het werk. Werkgevers hoeven geen tewerkstellingsvergunning voor Oekraïense vluchtelingen aan te vragen. Wel moeten zij sinds april bij het UWV melden als ze een vluchteling in dienst nemen. Zo hoopt het UWV risico's op misstanden te signaleren en te verkleinen. Als een werkgever geen melding maakt van het in dienst nemen van een Oekraïense vluchteling, kan een boete volgen.

Correspondent in Dnipro: 'Het is 's avonds donker en stil'

07:43 | Correspondent Floris Akkerman is momenteel in de Oekraïense stad Dnipro. ‘Het luchtalarm gaat af, de ramen van mijn hotel zijn afgeplakt en 's avonds is er een avondklok en is het hier donker en stil. Maar overdag zijn de cafés en de terrassen gewoon open', vertelt Akkerman.

De correspondent vroeg een paar mensen in Dnipro hoe zij reageren als het luchtalarm afgaat. 'De één zoekt een schuilkelder, anderen lopen door en kijken of ze bijvoorbeeld ergens achter een muur kunnen staan. Maar ik sprak ook twee vluchtelingen uit Charkov die zeiden dat ze niet bang meer zijn voor een luchtalarm, ‘na de hel in Charkov'.'

Gedoneerde brandweerwagens zijn onderweg naar Oekraïne

04:33 | Vanuit IJsselmuiden is om 00.30 uur een stoet aan brandweervoertuigen vertrokken naar Oekraïne. De wagens worden aan het door de oorlog verscheurde land gedoneerd. Dinsdag hoopt het konvooi er aan te komen.

Het gaat om een initiatief van het brandweerkorps van IJsselmuiden, dat al jarenlang contacten heeft brandweerlieden in Oekraïne. In het Oost-Europese land is door de oorlog een ernstig tekort ontstaan aan brandweerspullen.

Het korps in IJsselmuiden heeft in de afgelopen periode door heel het land vijf tankautospuiten, één autoladder en een personenbus met motorspuitaanhanger opgehaald. Eerder gingen al vier trailers met onder meer Nederlandse bluspakken en ander materiaal richting Oekraïne. Ook de voertuigen die nu onderweg zijn, zijn voorzien van materialen en klaar voor gebruik.

Oekraïne: Russische spionnen wilden 'MH17-plan' uitvoeren

04:08 | Oekraïense veiligheidsautoriteiten zeggen een bende van Russische agenten te hebben ontdekt. 'De kameraden moesten een passagiersvliegtuig neerschieten boven Rusland of Belarus en dan zeggen dat Oekraïne verantwoordelijk was', meldt een adviseur van president Volodimir Zelenski zondagavond aan het Oekraïense persbureau Ukrinform. Daarvoor zouden luchtafweerraketten uit Oekraïense voorraden worden gebruikt.

Het plan vertoont veel overeenkomsten met het neerhalen van de MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie hebben pro-Russische separatisten het toestel neergehaald met een Buk-raket.

Een van de ontmaskerde spionnen zou zelfs in de generale staf van het Oekraïense leger hebben gewerkt, aldus de presidentiële adviseur. Uit hoeveel leden de groep zou bestaan, heeft hij niet bekendgemaakt.

Explosies in Russische stad Belgorod

03:31 | In de Zuid-Russische stad Belgorod, niet ver van de grens met Oekraïne, zijn in de nacht van zondag op maandag twee zware explosies geweest. Volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov zijn er geen berichten over slachtoffers of schade in de stad, meldt het Russische staatspersbureau TASS.

Op sociale media circuleren berichten over lichtflitsen aan de hemel. Op Twitter worden beelden gedeeld van mogelijke Oekraïense drones boven Belgorod en de inzet van luchtafweergeschut, maar de echtheid daarvan kan niet worden bevestigd. De afgelopen dagen zijn er verschillende meldingen geweest over aanvallen van het Oekraïense leger op doelen in Rusland.

Oekraïne: Russische aanvallen op Zaporizja afgeslagen

02:51 | De Oekraïense strijdkrachten zeggen een reeks Russische aanvallen in de richting van de zuidelijke Oekraïense stad Zaporizja te hebben afgeslagen en de fronten ten zuidoosten van de stad te hebben gestabiliseerd.

De pauze in de gevechten die ondertussen is opgetreden, wordt gebruikt om de defensieve posities vast te houden en te versterken, meldde het Oekraïense persbureau UNIAN zondagavond op basis van informatie van regionale autoriteiten.

Russische eenheden zouden herhaaldelijk tevergeefs hebben geprobeerd om Oekraïense troepen ten oosten van Zaporizja te omsingelen. Tijdens de gevechten werden talrijke woongebouwen beschadigd en elektriciteits- en telefoonnetwerken vernield. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Hongarije: EU-boycot Russische energie kan rekenen op veto

01:24 | Ieder voorstel van de EU om de invoer van Russische olie en gas te beperken kan rekenen op een veto van Hongarije, heeft een hooggeplaatste Hongaarse minister van de regering van premier Viktor Orbán zondag gemeld.

'We hebben duidelijk gemaakt dat we een voorstel' om de sancties van de Europese Unie tegen Rusland uit te breiden naar het gebied van energie 'nooit zullen steunen', aldus Gergely Gulyás tegen de Hongaarse zender HirTV.

De Europese Commissie wil de import van Russische olie dit jaar geleidelijk uitbannen, meldde persbureau Bloomberg zaterdag op basis van ingewijden. Hongarije, dat sterk afhankelijk is van Russische energie, is een van de meest uitgesproken tegenstanders van de uitbreiding van sancties.

'Aangezien dergelijke besluiten unanimiteit vereisen, heeft het geen zin voor de Europese Commissie om sancties voor aardgas en ruwe olie voor te stellen die de Hongaarse aankopen zouden beperken', zei Gulyás.

De regering van Orbán is met Rusland overeengekomen om voortaan gas in roebels af te rekenen, waarmee het sanctiebeleid van de EU op de proef wordt gesteld. Rusland sneed woensdag de gastoevoer aan Polen en Bulgarije af omdat beide landen weigeren in roebels te betalen.

'Russische lange arm intimideert diaspora'

01:03 | Russen in Nederland worden gebeld met de vraag waar hun loyaliteit ligt. Daarvan zijn meldingen gedaan bij universiteiten, zegt koepelorganisatie Universiteiten Nederland tegen het FD. Het ministerie van Onderwijs bevestigt dat.

Hoeveel meldingen er nu zijn en wie er belt, is onduidelijk. De bellers identificeren zich als de Russische overheid en vragen of de gebelde de inval van Rusland in Oekraïne steunt.

Over details doen de betrokken organisaties geen mededelingen. Volgens de universiteiten is dit niet in het belang van de melders, omdat die niet herleidbaar willen zijn. Wel is bekend dat het gaat om meerdere studenten en een wetenschapper.

De AIVD bevestigt de praktijken na de gemelde incidenten. Volgens de inlichtingendienst is er een direct verband met de Russische inval in Oekraïne. 'Russen in Nederland hebben toegang tot vrije media en contact met familie of kennissen in Rusland. Die kritische blik die zij overbrengen, ziet de Russische overheid als niet wenselijk', licht een woordvoerder toe.

Zelenski hoopt op voortzetting evacuaties Marioepol

00:42 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski is blij met de succesvolle evacuatie van burgers uit de zwaarbevochten Azovstal-fabriek in de havenstad Marioepol. 'Ik hoop dat maandag aan alle noodzakelijke voorwaarden wordt voldaan om mensen uit Marioepol te blijven evacueren', zei hij zondagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.

'We zullen er alles aan blijven doen om onze mensen uit Azovstal en uit Marioepol als geheel te evacueren', zei Zelenski.

Via een buskonvooi zijn dit weekend enkele tientallen burgers vertrokken uit de staalfabriek van Azovstal, die wordt belegerd door Russische soldaten. Ook de Verenigde Naties en het Rode Kruis waren hierbij betrokken. Volgens Zelenski hebben ongeveer honderd mensen de fabriek kunnen verlaten.

Volgens Oekraïense bronnen zouden alleen al in de bunkers van de staalfabriek ongeveer duizend burgers vastzitten. Rusland spreekt van ongeveer 2500 mensen, voornamelijk militaire en buitenlandse huurlingen.

Lavrov: Washington is de baas over NAVO en EU

00:06 | De NAVO en de EU hebben zich volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken neergelegd bij de dominantie van Washington. Alle landen zijn volgens hem van mening dat het alleen de moeite waard is om exclusief naar de Verenigde Staten te luisteren, zei hij tijdens een interview met de Italiaanse omroep Mediaset dat is verspreid door het Russische staatspersbureau TASS.

'En zowel de NAVO als de Europese Unie hebben zich erbij neergelegd dat hun 'meester des huizes' in Washington is', zei Lavrov. 'En in Washington hebben ze besloten dat de wereld nu maar een wereldmacht telt, daar praten ze de hele tijd over.'

Lavrov beschuldigde de VS en Canada ook van het trainen van 'neonazi-afdelingen' die onderdeel uitmaken van het Oekraïense leger. Hij lijkt daarmee voornamelijk te verwijzen naar het Azov-regiment, waarvan de leden nog steeds standhouden in de Azovstal-fabriek in Marioepol.

Er zijn publicaties 'die bevestigen dat Amerikanen en vooral Canadezen een leidende rol speelden bij het voorbereiden van ultra-radicale, openlijk neonazistische onderafdelingen voor Oekraïne', meldde de minister, zonder te vermelden op welke publicaties hij doelde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen