Internationaal2 mei '22 06:16Aangepast op 2 mei '22 07:21

Oekraïne: Russische spionnen wilden 'MH17-plan' uitvoeren

Auteur: ANP

Oekraïense veiligheidsautoriteiten zeggen een bende van Russische agenten te hebben ontdekt. 'De kameraden moesten een passagiersvliegtuig neerschieten boven Rusland of Belarus en dan zeggen dat Oekraïne verantwoordelijk was', meldt een adviseur van president Volodimir Zelenski zondagavond aan het Oekraïense persbureau Ukrinform. Daarvoor zouden luchtafweerraketten uit Oekraïense voorraden worden gebruikt.

Het plan vertoont veel overeenkomsten met het neerhalen van de MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie hebben pro-Russische separatisten het toestel neergehaald met een Buk-raket

Onderdeel van de gecrashte vlucht MH17.
Onderdeel van de gecrashte vlucht MH17. (ANP / Pierre Crom)

Een van de ontmaskerde spionnen zou zelfs in de generale staf van het Oekraïense leger hebben gewerkt, aldus de presidentiële adviseur. Uit hoeveel leden de groep zou bestaan, heeft hij niet bekendgemaakt.

'Eng idee'

‘Het is een bericht van de Oekraïnese veiligheidsautoriteiten, maar we weten niet of het waar is', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Dat ze zeggen dat het om spionnen van Oekraïense afkomst gaat maakt het volgens Hammelburg geloofwaardiger. 'Maar we moeten een slag om de arm houden', benadrukt hij. We moeten ons, volgens Hammelburg, in het algemeen zorgen maken over dit soort dingen. ‘Het is een hele handige manier om de aandacht af te leiden en de schuld bij de andere kant te leggen. Het goede nieuws in deze slechte tijd is misschien wel dat het niet bepaald krioelt van de passagiersvliegtuigen in die regio. Maar het is een eng idee', zegt Hammelburg.

Volg alle ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen