Internationaal3 mei '22 08:21Aangepast op 3 mei '22 09:21

'Russische strijd in Donbas gaat minder goed dan verwacht'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische opmars in de Donbas, het oostelijke gebied in Oekraïne, lijkt niet nog steeds niet vlot te verlopen. 'De tangbeweging die we verwacht hadden, de Russische opmars vanuit het noorden en zuiden om de Oekraïense troepen in te sluiten, lijkt minder goed te gebeuren dan verwacht', ziet Dick Berlijn, voormalig Commandant der Strijdkrachten.

Berlijn ziet ook dat de Oekraïense troepen veel dorpjes weten te heroveren op de Russen. 'De strijd daar lijkt minder goed te gaan dan verwacht werd.' Het doel van Russen lijkt inmiddels ook om Oekraïne af te sluiten van de zee van de Zwarte Zee. De troepen van Poetin richten zich inmiddels op de Oekraïense havenstad Odessa. 'Er gaat een beweging over de zuidas, langs Odessa en misschien zelfs richting Transnistrië (een afvallige provincie van Moldavië), wordt gevreesd. Je ziet dat de Russen in de stad Cherson ook al zeggen dat het een erkende republiek is. Daar komt ook een nep-referendum waaruit moet blijken dat iedereen bij Rusland wil horen, waardoor het ineens een stukje Rusland gaat worden volgens de Russen', zegt Berlijn.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan

(ANP / EPA)

Marineschepen

Op beelden was ook te zien dat Oekraïne Russische Defensieschepen wist te aanvallen. 'Een onbemand vliegtuigje wist twee patrouilleschepen van de Russen te raken, of ze ook gezonken zijn weet ik eerlijk gezegd niet. De Oekraïners lijken het goed te doen. Of ze dat kunnen blijven doen hangt ervan af of wapens uit het Westen op tijd aan het front komen van Oekraïne.' De 'niet-coördineerde' manier van vechten valt Berlijn erg op. Hij doelt daarmee vooral op de tactische aanvallen die Rusland uitvoert op de infrastructuur en vliegvelden. 'Als je dit doet, dan zorg je ervoor dat zowel je landstrijdkrachten, je luchtstrijdkrachten als je cyberwarfare goed op elkaar zijn afgestemd. Dat is allemaal niet gebeurd, zeker in het begin niet. Daardoor moesten de Russen weggaan rond Kiev.'

Berlijn ziet echter dat Rusland wel lessen getrokken hebben. 'Je ziet dat grote colonnes van de Russen nu ook begeleid worden door helikopters, waardoor het voor de Oekraïners moeilijker is om ze aan te vallen', aldus Berlijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen