Graantekorten dreigen in Midden-Oosten door oorlog Oekraïne
Het Midden-Oosten worstelt met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Veel landen in de regio halen hun graan namelijk uit Oekraïne en Rusland en door alle onrust dreigen er nu grote tekorten te ontstaan.
Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog
Volgens correspondent Tara Kenkhuis importeren landen in het Midden-Oosten gemiddeld tussen de 50 en 70 procent van al hun graan uit Rusland en Oekraïne. In Jemen gaat het zelfs om 90 procent. 'Veel landen hebben ofwel nu al tekorten of tekorten doordat er geen nieuwe invoer gaat komen de komende maanden.'
Rusland is de grootste tarweproducent ter wereld. Samen met Oekraïne exporteert het land normaal gesproken ruim een kwart van alle tarwe in de wereld. Persbureau Reuters meldde eerder al dat, los van de oorlog, de Russische export dit jaar 45 procent lager is vanwege onder meer een slechte oogst. Daarbovenop zijn de transportkosten van graan fors gestegen doordat de oorlog de belangrijke exportroute via de Zwarte Zee in gevaar brengt.
Kenkhuis ziet dat de problemen extra groot zijn op de plekken waar al langer conflicten zijn, zoals in Syrië,Jemen en de Palestijnse gebieden. Ook het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties haalt de helft van zijn graan en tarwe uit Oekraïne.
Lees ook | 'Russische strijd in Donbas gaat minder goed dan verwacht'
Arabische lente
Een stijgende graanprijs was in 2010 een van de oorzaken van de Arabische lente, waarbij door heel het Midden-Oosten massale protesten ontstonden die ertoe leidden dat meerdere lang zittende dictators werden verdreven. 'In 2010, was de Russische oogst erg tegenvallend en daardoor ontstonden vervolgens ook hogere graanprijzen en broodprijzen. Dat zou nu ook weer kunnen gaan gebeuren.'
Toch wijst Kenkhuis erop dat het tijdens de Arabische lente om veel meer ging dan alleen de graanprijs. 'Toen ging het ook om vrijheden en om wanbeleid van overheden. Nu is het natuurlijk een heel direct gevolg van de oorlog.' Er zijn inmiddels wel al kleinschalige protesten in Marokko en Tunesië.
Lees ook | Durft de EU een ban op Russische olie aan?
Oplossingen
Een deel van de golfstaten investeert in andere Arabische landen en er is een pact gesloten om ervoor te zorgen dat binnen die landen ook graan gedeeld wordt. Ook hebben volgens Kenkhuis een aantal landen uitvoerverboden ingesteld en wordt er druk gezocht naar exporteurs in andere landen buiten de regio.