Internationaal3 mei '22 10:58

Myanmar haalt hard uit naar Maleisië

Auteur: Mark van Harreveld

Het regime van Myanmar heeft hard uitgehaald naar Maleisië nadat dit land een voorstel indiende bij de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN) om samen te werken met de regering van nationale eenheid. Deze National Unity Government (NUG) werd in het leven geroepen door militairen en politici die bij de staatsgreep van februari 2021 door de huidige machthebbers opzij zijn geschoven. Myanmar noemt het Maleisische voorstel 'onverantwoord en roekeloos'.

Generaal Min Aung Hlaing
Generaal Min Aung Hlaing (ANP / AFP / Myanmar Military Information Team)

Lees ook | Leger pleegt staatsgreep in Myanmar

1.800 doden

De Buitenlandministers van de ASEAN komen later deze week bijeen, maar hebben tot op heden bitter weinig vooruitgang geboekt op het hoofdpijndossier Myanmar. In dat land pleegde generaal Min Aung Hlain op 1 februari 2021 een staatsgreep en zette de gekozen regering van Aung San Suu Kyi af. Sindsdien verkeert het land in een crisis. Bij de burgerprotesten en de gewapende opstand tegen het leger die op de coup volgden zijn inmiddels meer dan 1.800 mensen gedood en zijn duizenden gearresteerd.

Vijf-punten-plan, nou en?

In april vorig jaar stelde ASEAN een vijf-puntenplan op om een einde te maken aan het geweld dat na de coup losbarstte. Het plan voorzag onder meer in bemiddeling en humanitaire hulp. Omdat sindsdien van het plan niets meer vernomen is, stelde de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Saifuddin Abdullah voor om informele afspraken met de NUG te maken. NUG staat voor National Unity Government, het werd in april 2021 opgericht door democratisch verkozen politici, leden van de verschillende etnische groepen in Myanmar en leiders die tegen de staatsgreep zijn. Abdullah wil met name met de NUG in onderhandeling over humanitaire hulp. Zo stelde hij voor die hulp te verdubbelen en tegelijkertijd de bevoegdheden van de speciale gezant van de ASEAN voor Myanmar uit te breiden.

'Onverantwoordelijk'

Praten met NUG, humanitaire hulp en meer zeggenschap voor de ASEAN-gezant, generaal Hlaing ziet het allesbehalve zitten. In een verklaring zei het militaire ministerie van Buitenlandse Zaken krachtig te protesteren tegen de 'onverantwoordelijke en roekeloze' suggesties van Saifuddin. 'Dergelijke opmerkingen zouden terrorisme en geweld in het land kunnen aanmoedigen, de antiterrorisme-inspanningen van de Myanmarese regering kunnen belemmeren en internationale overeenkomsten in verband met de bestrijding van terrorisme kunnen schenden,' zo valt te lezen op de de site van The Global New Light of Myanmar, de spreekbuis van de Myanmarese junta. Het ministerie benadrukte voorts de NUG en alle daarmee geassocieerde groeperingen als 'onwettig' en 'terroristisch' te beschouwen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken claimt Maleisische regeringsfunctionarissen en parlementsleden te hebben gewaarschuwd 'tegen het leggen van contacten of het communiceren met, alsmede het verlenen van steun en bijstand aan deze terroristische groeperingen en hun vertegenwoordigers in de toekomst'.

Aung San Suu Kyi: 11 jaar cel

De in 2021 afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi is sinds haar arrestatie niet meer in het openbaar gezien of gesproken. Een geheim militair tribunaal diende een reeks aanklachten tegen haar in, ze is inmiddels veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, onder meer voor het illegale bezit van walkietalkies, corruptie en het overtreden van coronabeperkingen. Volgens Associated Press stond ze maandag terecht in een nieuwe corruptiezaak. Ondanks herhaaldelijke verzoeken daartoe heeft de speciale ASEAN-gezant geen toestemming gekregen om Suu Kyi te bezoeken.

Lees ook | Doden bij demonstraties in Myanmar

Gerelateerde artikelen