Internationaal3 mei '22 13:55Aangepast op 3 mei '22 14:31

Boris Johnson tegen Oekraïens parlement: 'Dit is jullie finest hour'

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier Boris Johnson heeft het Oekraïense parlement toegesproken. In een duidelijke referentie aan Winston Churchill noemde hij het Oekraïense verzet tegen Rusland 'your finest hour'. Ook gaf Johnson een toelichting op het nieuwe Britse militaire steunpakket ter waarde van bijna 360 miljoen euro. 'Oekraïne zal winnen, Oekraïne zal vrij zijn,' aldus de Britse premier.

(ANP / AFP / Peter Byrne)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

In een speech, op afstand via een videoverbinding, vergeleek Johnson de situatie van Oekraïne nu met die van Groot Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

'Het Britse parlement bleef bijeenkomen gedurende de Tweede Wereldoorlog, net zoals de Oekraïense Verkhovna Rada (het Oekraïense parlement, red.) nu. De Britse bevolking liet zo'n sterke eenheid en vastberadenheid zien, dat we die tijd van groot gevaar herinneren als our finest hour. Dit is Oekraïne's finest hour, een episch hoofdstuk in jullie nationale verhaal dat zal worden herinnerd en beschreven door toekomstige generaties.'

Verder zei Johnson dat Oekraïne 'de mythe van Poetin's onoverwinnelijkheid heeft laten ontploffen'.

Fight on the beaches

Begin maart sprak de Oekraïense president Zelenski het Britse Lagerhuis toe waarbij hij refereerde aan Churchill's beroemde 'we shall fight on the beaches-speech' uit 1940. Zelenski zei toen: 'We zullen vechten tot aan het eind, op zee en in de lucht. We zullen blijven vechten voor ons land, ten koste van alles. We zullen vechten in de bossen, in de velden, aan de kusten en in de straten.'

Lees ook | 'Russische strijd Donbas gaat minder goed dan verwacht'

Bondgenoot

De Britse premier profileert zich nadrukkelijk als één van Oekraïne's grootste bondgenoten. De speech van Johnson is een vervolg op zijn bezoek aan Kiev vorige maand. Groot Brittannië was een van de eerste landen dat wapens leverde na de Russische inval en heeft de afgelopen jaren het Oekraïense leger getraind.

Een nieuw pakket aan Britse wapens ter waarde van 360 miljoen euro is onderweg naar Oekraïne. Het gaat om onder meer GPS jammers, radarsystemen en verschillende Toyota's Land Cruiser.

Lees ook | Belangrijk coalitieoverleg in Duitsland over oorlog Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen