Internationaal3 mei '22 13:27Aangepast op 3 mei '22 14:54

Rusland trekt keutel niet in: Israël steunt 'neonazistische' regering in Kiev

Auteur: BNR Webredactie

Rusland lijkt niet van plan om de omstreden uitspraken van buitenlandminister Sergej Lavrov terug te trekken. Lavrov noemde joden de 'grootste antisemieten' en zei dat Adolf Hitler net als de Oekraïense president Zelenski 'ook joods bloed had'. De uitspraken konden rekenen op veel kritiek, vooral uit Israël.

(ANP / EPA)

Maar de-escaleren lijkt Rusland niet van plan. Het land gaat zelfs nog een stapje verder door te zeggen dat Israël het 'neonaziregime in Kiev' steunt. Lavrovs ministerie deed er nog een schepje bovenop door Israël te beschuldigen van samenwerking met neonazi’s. 'De geschiedenis kent helaas tragische voorbeelden van samenwerking tussen joden en nazi’s.'

Russische ambassadeur op matje

Premier Naftali Bennett en buitenlandminister Yair Lapid reageerden woest op Lavrov. De laatste noemde zijn uitspraken 'schandelijk, onvergeeflijk en een vreselijke historische fout'. De Russische ambassadeur in Israël werd ontboden om uitleg te geven. De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die zelf een joodse achtergrond heeft, zei dat Rusland kennelijk totaal geen lering heeft getrokken uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook | Antisemitische uitspraken Lavrov kunnen grote gevolgen hebben voor Russische relatie met Israël

De gevolgen voor de uitspraken kunnen groot zijn voor de relatief goede diplomatieke relaties die Rusland en Israël hebben. 'Israël heeft een hele goede relatie met Rusland. Dat heeft te maken met de hoeveelheid Russen die in Israël wonen, maar ook met de situatie in Syrië. Daarbij hebben Israël en Rusland in 2015, toen Rusland eigenlijk de luchtmacht van de Syrische president Assad werd, een deal gesloten waarbij Israël spionage-informatie ging delen met Rusland', vertelt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen