Internationaal4 mei '22 11:12Aangepast op 4 mei '22 15:37

'Strijd gaat nog altijd niet zoals Russen hadden gehoopt'

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne is een nieuwe fase in gegaan waarbij loopgraven, zware artillerie en vooral uithoudingsvermogen de hoofdrol spelen. Ook dreigt er een grootschalige Russische mobilisatie nu Rusland volgens onder andere CNN officieel de oorlog wil verklaren aan Oekraïne. Ondanks dat de oorlog zijn 70ste dag in gaat, is er nog altijd 'niet veel winst is aan Russische kant', zegt Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Een oliedepot dat is geraakt in een gebied onder controle van separatisten in Makiivka in de buurt van Donetsk
Een oliedepot dat is geraakt in een gebied onder controle van separatisten in Makiivka in de buurt van Donetsk (ANP / Associated Press)

'Het Russische leger is eigenlijk heel artillerie-zwaar,' zegt Wijninga. Het leger steunt volgens hem veel op kanonnen en 'Stalinorgels' (Katjoesja's), lanceerinstallaties die heel veel raketten achter elkaar kunnen afvuren. 'Daar hebben ze altijd op geleund en dat gebruiken ze nu ook. Daarmee hebben ze Marioepol in puin geschoten en grote delen van Kharkiv.' Dat ze hiermee doorgaan geeft volgens hem aan dat er nog 'niet veel winst is aan Russische kant'.

Wijninga denkt dan ook dat de strijd nog altijd niet gaat zoals de Russen hadden gehoopt. 'Als je nu kijkt naar de kaart, dan zie dat nu ongeveer twee derde van de Donbas door de Russen is bezet, maar een derde nog altijd niet. En daar vordert het ook maar zeer langzaam.'

Volg hier ons liveblog met alle laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne

Oorlogsverklaring

Ondertussen meldde CNN dat Rusland op 9 mei, de dag waarop het land de overwinning op nazi-Duitsland viert, officieel de oorlog wil verklaren aan Oekraïne. Wijninga durft niet met zekerheid te zeggen dat president Poetin deze stap echt gaat zetten. Zo'n besluit heeft volgens hem vergaande gevolgen voor de Russische samenleving en economie. 'Als hij dat doet, en het is nog niet zeker, dan mag hij op basis daarvan een algehele mobilisatie afkondigen. Dat betekent dat er een heleboel Russische reservisten onder de wapenen worden geroepen, die dan vervolgens kunnen worden ingezet in de Donbas.

'Als het gaat gebeuren is het slecht nieuws voor de Oekraïners, want het betekent dat ze met veel meer tegenstand te maken krijgen vanaf Russische kant.' Tegelijkertijd wijst Wijninga erop dat het Oekraïense leger zelf nog behoorlijk op sterkte is en aan het land begin van de oorlog ook een algehele mobilisatie heeft uitgevoerd.

Lees ook | Europese Commissie komt met nieuwe sancties

Javelins

In de Verenigde Staten wordt ondertussen gekeken hoe de productie van wapens kan worden opgevoerd. Zo werd in een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat bekend dat de Verenigde Staten inmiddels een derde van zijn totale voorraad Javelin anti-tankwapens naar Oekraïne heeft gestuurd. Ook zou een kwart van de totale voorraad aan Stinger lucht-afweerraketten naar Oekraïne zijn gestuurd. President Biden bezocht deze week een fabriek van Lockheed Martin dat de Javelins produceert. De VS levert op dit moment wapens vanuit de eigen voorraad, tot zorg van steeds meer Amerikaanse politici.

Door de grote wapenleveranties is het Westen 'feitelijk een partij geworden' in de oorlog in Oekraïne, zegt Wijninga. 'We zijn dan formeel niet betrokken, rechtsstatelijk kun je zeggen dat we niet in oorlog zijn, maar we zijn wel heel degelijk partij geworden.'

Het feit dat Amerika bereid is om uit zijn eigen voorraad wapens te leveren, laat volgens de defensiespecialist ook wel zien 'hoeveel ernst het Amerika is om de Oekraïners te blijven steunen'.

Lees ook | Oorlog Oekraïne gaat nieuwe fase in

Krachtsverhouding

Uiteindelijk ligt het allemaal aan de krachtsverhouding, zegt Wijninga. 'De Russen zijn niet goed georganiseerd, dat is nog steeds niet zo. Ze hebben nog steeds problemen met onderlinge communicatieverbindingen, dat maakt het moeilijk te coördineren tussen verschillende Russische eenheden. De luchtmacht blijft nog steeds in gebreke, is niet goed in staat om Russische strijdkrachten op de grond van luchtsteun te voorzien.' Er zijn volgens hem 'zeer vele problemen, die niet verbeterd zullen worden als er meer mensen bij komen'.

Wijninga denkt daarom dat ook met een eventuele grootschalige mobilisatie de Russen problemen zullen blijven houden om de Donbas te veroveren. 'Het kan heel goed zijn dat er uiteindelijk een patstelling ontstaat.'

Lees ook | Oorlogsverklaring levert Poetin meer troepen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen