Internationaal4 mei '22 12:09

EU overweegt extra militaire steun voor Moldavië

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie overweegt extra militaire steun voor Moldavië. Dat zegt Charles Michel tijdens een bezoek aan de hoofdstad Chisinau. Na meerdere explosies in Transnistrië, een regio van Moldavië onder controle van pro-Russische separatisten, is er een toenemende angst dat Rusland na Oekraïne ook Moldavië wil binnenvallen.

Image
(ANP / SIPA Press France)

De Europese Unie gaat kijken op welke manieren het Moldavië kan steunen bij het opbouwen van zijn krijgsmacht. Dat zei Michel tijdens een persconferentie met de Moldavische president Maia Sandu. De extra hulp komt bovenop de eerder afgesproken steun op het gebied van cyberveiligheid en logistiek. Michel wilde geen verdere details geven over de nieuwe hulp, maar benadrukte het belang van het voorkomen van verdere escalatie van de situatie.

Lees ook | 'Strijd gaat nog altijd niet zoals Russen hadden gehoopt'

Transnistrië, een smalle strook land tussen Moldavië en Oekraïne, is sinds 1992 onder controle van separatisten. Sinds de afscheiding zijn er in het gebied 1500 Russische vredeshandhavers gestationeerd. Moldavië vreest dat meerdere recente explosies in Transnistrië een reden kunnen zijn voor Rusland om het land binnen te vallen. Rusland heeft al aangegeven 'bezorgd' te zijn over de situatie daar.

Lees ook | Aanslagen Transnistrie voorbode nieuwe Russische invasie?

Twee weken geleden zei een Russische commandant dat Rusland heel Zuid-Oekraïne wil innemen om zo een landbrug te creëren naar Transnistrië. Moldavië heeft een krijgsmacht van slechts zesduizend man. In een reactie op de oorlog vroeg Moldavië net als Oekraïne en Georgië het Europese lidmaatschap aan.

Lees ook | Na Oekraïne vragen ook Georgië en Moldavië EU-lidmaatschap aan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen