Internationaal4 mei '22 16:14Aangepast op 4 mei '22 17:11

Rusland schendt opnieuw luchtgebied in Scandinavië

Auteur: BNR Webredactie

Een helikopter van het Russische leger heeft woensdagochtend het luchtruim van Finland geschonden. Het luchtvaartuig is volgens het Finse ministerie van Defensie vier tot vijf kilometer over de grens gevlogen. Het ministerie is een onderzoek gestart.

(ANP / Associated Press)

Het is de tweede keer binnen een maand dat een Russisch toestel het Finse luchtruim binnendringt. Op 8 april vloog er al een transportvliegtuig van het Russische leger korte tijd boven Finland. Ook het Zweedse luchtruim werd in maart en april geschonden door Russische militaire vliegtuigen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan

NAVO-lidmaatschap

Die incidenten worden door deskundigen als Russische provocaties gezien, omdat Finland en Zweden overwegen zich aan te sluiten bij de NAVO. Door de Russische invasie in Oekraïne voelen Finland en Zweden zich minder veilig in de nabijheid van Rusland. Op dit moment werken beide landen wel nauw samen met het militaire bondgenootschap.

Een lidmaatschap zou voor betere bescherming zorgen. Rusland is daar fel op tegen en liet eerder weten dat er 'consequenties' zijn als deze landen zich daadwerkelijk bij de NAVO aansluiten.

De Finse president Sauli Niinistö maakt op 12 mei zijn persoonlijke standpunt bekend over de NAVO-kandidatuur. Volgens Finse media zou het besluit al ergens in de komende dagen genomen kunnen worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen