Internationaal4 mei '22 16:42

Aanvallen Oekraïense treinstations funest voor wapenleveranties

Auteur: BNR Webredactie

Het Russische ministerie van Defensie heeft van zes Oekraïense treinstations de elektriciteitsvoorziening, met langeafstandsraketten uitgeschakeld. Het zou gaan om stations die gebruikt worden voor het transport van wapens en munitie van westerse landen naar het front in Oost-Oekraïne. 'Dit kan de loop van de oorlog ten gunste van Rusland veranderen', zegt BNR's buitenland commentator Bernard Hammelburg.

Hammelburg denkt wel dat de berichten kloppen - ze komen weliswaar van de Russen, maar de Oekraïners spreken het niet tegen. Volgens Hammelburg zijn de aanvoerlijnen cruciaal: het Westen kan wel houwitsers beloven, maar ze moeten wel vervoerd kunnen worden. 'Als je ze er niet meer heen krijgt, dan hebben we een probleem. En de Oekraïners helemaal. De aanvoerlijnen zijn echt belangrijk. Dit kan de loop van de oorlog drastisch veranderen in het voordeel van de Russen.'

(ANP / AFP)

Inmiddels is Belarus vandaag gestart met een grote militaire schietoefening. Hammelburg zegt dat de Belarusssen inderdaad zeggen dat het slechts een oefening is, 'maar wie in toeval gelooft mag z'n vinger opsteken. Belarus loopt zo aan de leidraad van Poetin, dat het ook een signaal is aan Poetin is om aan te geven dat het land klaar is om te doen wat Poetin wil'.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Sancties

De aanvallen volgen op het moment dat de EU praat over zwaardere sancties op Rusland. Het zesde sanctiepakket ligt nu voor bij de EU-lidstaten. In het pakket staat onder andere een boycot op de import van ruwe olie vanuit Rusland. De boycot kan op verzet rekenen vanuit Slowakije en Hongarije, landen die zeer afhankelijk zijn van de import. 'Je ziet dat landen er wat voor terug willen. Hongarije en Slowakije krijgen langer de tijd om de import op te schorten, nu willen Tsjechië en Bulgarije dat ook. Achter de schermen is er een koehandel aan de gang. Het is wachten op de onderhandelingen', legt Europa-verslaggever Geert Jan Hahn uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen