Internationaal5 mei '22 19:43Aangepast op 6 mei '22 06:03

Liveblog | Israël: excuses Poetin voor anti-Joodse uitlatingen minister

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 71 van de oorlog in Oekraïne. De Russische grondtroepen richten zich vooral op het oosten van Oekraïne, maar Russische raketten treffen doelen in heel Oekraïne. Dat meldt het Britse leger woensdagavond op basis van inlichtingendiensten.

Anna Shevchenko, 35, naast haar huis in Irpin, in de buurt van Kiev.
Anna Shevchenko, 35, naast haar huis in Irpin, in de buurt van Kiev. (ANP / Associated Press / Emilio Morenatti)

EU-landen sturen sanctiepakket Rusland terug naar ontwerptafel

19:40 | De EU-landen gaan naar verwachting vrijdag pas verder onderhandelen over een zesde sanctiepakket voor Rusland. Ze hebben de Europese Commissie terug naar de ontwerptafel gestuurd om een aantal voorstellen aan te passen. Volgens EU-bronnen hebben veel landen kritiek, en niet alleen op de voorgestelde totale boycot van ruwe aardolie binnen zes maanden en van geraffineerde olie voor het eind van het jaar.

De commissie heeft aangeboden dat de zwaar van Russische olie afhankelijke landen Hongarije en Slowakije een jaar langer de tijd kunnen nemen om een importverbod op olie in te voeren, maar dat vinden de twee landen ontoereikend. Inmiddels hebben ook Tsjechië en Bulgarije uitstel van het beoogde invoerverbod gevraagd. Maar ook Cyprus, Griekenland en Malta sputteren tegen. Zij vinden dat het eveneens beoogde transportverbod van Russische olie hun rederijen eenzijdig zal treffen.

Volgens persbureau DPA wil Duitsland dat zwaardere maatregelen worden getroffen tegen Ruslands grootste bank. Nu gaat het sanctievoorstel niet verder dan Sberbank de toegang tot de internationale betalingsdienst SWIFT te ontnemen. Berlijn zou een totaal zakenverbod met de bank willen, en de tegoeden in de EU willen bevriezen. Ook zou de bondsregering de civiele nucleaire samenwerking met Rusland aan banden willen leggen.

Over de drie grote Russische tv-zenders die de commissie uit de EU wil weren is ook nog wat te doen. Onder meer Nederland eist volgens EU-bronnen dat scherper wordt gesteld dat het om Russische propagandakanalen gaat, om de beschuldiging te voorkomen dat de EU de persvrijheid beperkt.

De 27 landen moeten unaniem instemmen met het nieuwe sanctiepakket.

Israël: excuses Poetin voor anti-Joodse uitlatingen minister

18:50 | De Russische president Vladimir Poetin heeft excuses aangeboden voor de recente anti-Joodse uitlatingen door de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Dat heeft het kantoor van de Israëlische premier Naftali Bennett op Twitter laten weten. Bennett had een telefoongesprek met Poetin in een periode van opgelopen spanningen tussen Rusland en Israël.

Het Kremlin liet zich veel neutraler uit over het telefoontje, waarin gesproken zou zijn over de 'crisis' in Oekraïne en de herinnering aan de Jodenvervolging door de nazi's, de Holocaust. Maar volgens Bennett waren er dus verontschuldigingen. De premier aanvaardde de excuses en bedankte de president 'voor het verduidelijken van diens houding ten opzichte van het Joodse volk en de herinnering aan de Holocaust.'

Duitsland vult grote gasopslag die voorheen van Gazprom was

18:35 | Duitsland is begonnen met het vullen van een grote opslagfaciliteit voor aardgas in Rehden. Die opslag valt onder de Duitse divisie Gazprom Germania van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Duitse autoriteiten namen onlangs de controle over bij dat onderdeel omdat een overname daarvan niet was gemeld bij de toezichthouder voor gasinfrastructuur. Tot nu toe was de opslagfaciliteit in Rehden, de grootste in West-Europa, voor slechts 0,6 procent gevuld.

Bij het Noord-Duitse Rehden kan zo'n 4 miljard kubieke meter aan aardgas worden opgeslagen, maar de ruimte was nauwelijks gevuld. Gemiddeld zijn de Duitse gasopslagen tot 36 procent van hun maximale capaciteit gevuld.

De Duitse toezichthouder voor gasleidingen en -opslagen, de Bundesnetzagentur, heeft tot 30 september de controle over Gazprom Germania. Tot die datum kan de waakhond bestuurders wegsturen, nieuw personeel aannemen en leidinggevenden zeggen wat ze moeten doen. Het is nog niet duidelijk wat er na september gebeurt met de Duitse Gazprom-divisie.

VN-konvooi onderweg voor evacuaties uit staalfabriek Marioepol

18:05 | Een VN-konvooi is op weg naar de Azovstal-staalfabriek in Marioepol om vrijdagochtend te proberen burgers te evacueren, zegt Martin Griffiths, chef humanitaire zaken van de Verenigde Naties. Op het immense complex wordt zwaar gevochten, maar Rusland zegt dat er gedurende drie dagen een humanitaire corridor wordt geopend.

Griffiths hoopt dat mensen kunnen worden weggehaald uit de "sombere hel". Eerder deze week lukte het de VN en het Rode Kruis voor het eerst meer dan honderd burgers uit het door Russen omsingelde terrein in veiligheid te brengen. Dat nam dagen in beslag, en de VN-chef voorziet ook nu veel obstakels.

Ondertussen herhaalde president Vladimir Poetin de Russische oproep aan de Oekraïense verdedigers in de fabriek om zich over te geven. Hij zei tegen de Israëlische premier Naftali Bennett dat Rusland bereid is burgers een veilige uitweg te bieden uit het industriecomplex in de verwoeste havenstad.

Telefoontje Poetin met premier Israël tijdens opgelopen spanning

17:55 | In een periode van opgelopen spanningen tussen Rusland en Israël hebben de Russische president Vladimir Poetin en de Israëlische premier Naftali Bennett elkaar gesproken via de telefoon. Thema's waren de 'crisis' in Oekraïne en de herinnering aan de Jodenvervolging door de nazi's, de holocaust, liet het Kremlin na afloop weten.

Bennett noemde het onlangs 'absoluut ontoelaatbaar' dat de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov had verkondigd dat Joden de 'grootste antisemieten' zijn en dat Adolf Hitler net als de Oekraïense president Volodimir Zelenski ook Joods bloed had. Met zijn uitspraken zou de Rus 'de hele wereld hebben beledigd'. Bennett riep de Russische ambassadeur op het matje.

Israël had tot voor kort vrij goede banden met Moskou en bood eerder aan te bemiddelen in het Russische conflict met Oekraïne. Sinds de uitspraken van Lavrov bekoelde de diplomatieke relatie echter flink. Rusland had Israël ook beschuldigd van steun aan het 'neonaziregime' in Kiev.

'Oekraïners zijn al volop in de tegenaanval.’

17:35 | Oekraïne zal op zijn vroegst midden juni een tegenoffensief beginnen tegen Rusland. Dat zegt politiek adviseur van president Zelenski Oleksi Arestovytsj tegen persbureau Reuters. Tot die tijd is het land nog bezig met het verzamelen van voldoende wapens. ‘Een rare uitspraak’, zo stelt strategisch analist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Patrick Bolder.

Zelenski nodigt Steinmeier en Scholz uit voor bezoek aan Kiev

15:40 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en president Frank-Walter Steinmeier uitgenodigd voor een bezoek aan Kiev, maakte Steinmeiers kantoor donderdag bekend. De invitatie komt kort nadat Steinmeier en Zelenski met elkaar hadden gebeld. De twee hebben tijdens dat gesprek hun geschil over een afgelast bezoek aan Kiev bijgelegd.

Steinmeier wilde in april samen met andere Europese presidenten naar Oekraïne reizen, maar zag van het plan af omdat hij naar eigen zeggen 'niet gewenst' was in Kiev. Zelenski verklaarde vervolgens dat hij 'niet officieel' was benaderd over een bezoek van de Duitse president.

Er werd direct gespeculeerd dat de vermeende weigering een reactie was op het pro-Russische verleden van de voormalige buitenlandminister. Steinmeier, die nu als president een ceremoniële functie vervult, heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt.

Scholz wilde vanwege de situatie met Steinmeier zelf niet naar Kiev, hoewel hij wel was uitgenodigd. De eerste Duitse politicus die Oekraïne bezocht, was de leider van oppositiepartij CDU. Ook andere politici zijn van plan een bezoek te brengen aan Oekraïne, onder wie buitenlandminister Annalena Baerbock.

Donorconferentie voor Oekraïne levert ruim 6 miljard euro op

15:30 | Op een donorconferentie is 6,5 miljard dollar (bijna 6,2 miljard euro) opgehaald voor steun aan Oekraïne. Staatshoofden en regeringsleiders kwamen donderdag fysiek of digitaal bijeen in Warschau om geld toe te zeggen. De opbrengst is bedoeld voor economische en humanitaire hulp aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland.

De regeringsleiders van Polen en Zweden organiseerden de conferentie in samenwerking met Charles Michel en Ursula von der Leyen, de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie. Ze hadden opgeroepen tot zo hoog mogelijke toezeggingen. De humanitaire hulp wordt verdeeld via de Verenigde Naties.

De Franse president Emmanuel Macron zegde nog eens 285 miljoen euro toe. Dat komt bovenop de 1,6 miljard euro die Frankrijk eerder al gaf. Volgens Macron blijven inspanningen van de internationale gemeenschap nodig zolang Rusland de infrastructuur van Oekraïne vernietigt.

De Europese Commissie beloofde 200 miljoen euro om ontheemde Oekraïners te helpen. Ook onder meer Finland, Tsjechië en Kroatië zegden miljoenen toe.

De Oekraïense premier zei donderdag dat zijn land sinds het begin van de oorlog al voor 11,4 miljard euro aan wapens en financiële hulp heeft ontvangen.

De Europese Commissie zegt nog eens 200 miljoen euro toe voor vluchtelingen in Oekraïne

14:52 | De Europese Commissie trekt nog eens 200 miljoen euro uit voor mensen die in Oekraïne op de vlucht zijn geslagen voor het oorlogsgeweld. Dat zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen tijdens een nieuwe inzamelconferentie in Warschau.

Miljoenen Oekraïners zijn sinds de Russische invasie hun land ontvlucht, maar bijna 8 miljoen hebben elders in eigen land hun toevlucht gezocht. Twee derde van hen zijn kinderen.

Brussel maakte al eerder geld vrij om te helpen bij de opvang van de vluchtelingen en ook EU-landen zelf deden dat. Vorige maand werd op een donorconferentie, eveneens in de Poolse hoofdstad, ruim 9 miljard euro opgehaald.

Oekraïens tegenoffensief niet voor half juni verwacht

14:05 | Het Oekraïense leger lanceert op zijn vroegst half juni een tegenoffensief in de oorlog met Rusland, verwacht de Oekraïense presidentiële adviseur Oleksij Arestovitsj. De hoop is dat tegen die tijd door westerse landen aangekondigde wapenleveranties zijn aangekomen. Voor sommige wapensystemen moeten Oekraïense militairen nog getraind worden.

Rusland kondigde eind maart aan zich vooral te gaan concentreren op de 'bevrijding' van het oostelijke Donbas-gebied, maar heeft geen grote vooruitgang geboekt. Arestovitsj verwacht niet dat dat offensief 'significante resultaten' heeft opgeleverd op 9 mei, een in Rusland belangrijke feestdag waarop de overwinning op de nazi’s in de Tweede Oorlog wordt gevierd met parades en wapenvertoon.

Naar verluidt wil het ministerie van Defensie dan ook een parade organiseren in de grotendeels veroverde Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol, die ook in de Donbas-regio ligt. Om het enorme complex van de Azovstal-staalfabriek, het laatste Oekraïense bolwerk in de stad, wordt nog altijd gevochten. Rusland zegt dat het gedurende drie dagen burgers de gelegenheid geeft de stad overdag te verlaten via humanitaire corridors, maar blijft het complex volgens Kiev ondertussen wel bombarderen. Oekraïne maakte woensdag melding van een bestorming, maar die zou zijn afgeslagen.

Het Kremlin stelt dat het uitblijven van een 'snel' einde aan de militaire campagne, de schuld is van het Westen. Vanwege leveranties van geavanceerd wapentuig aan Oekraïne en de informatie die westerse inlichtingendiensten doorspelen aan Kiev. Dat kan echter niet voorkomen dat Rusland zijn militaire doelen gaat halen, aldus de woordvoerder van het Kremlin.

EU-juristen onderzoeken afpakken bezittingen Russen

13:55 | Juristen van de Europese Unie zoeken naar mogelijkheden om Russen die de EU sancties heeft opgelegd hun bevroren banktegoeden en ander bezit af te pakken. Daar heeft Oekraïne nu recht op, vindt voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU-landen.

De EU is sinds de start van de Russische oorlog tegen Oekraïne begonnen met bezittingen te bevriezen van honderden Russische politici, hoge militairen en zakenlieden die dicht bij president Vladimir Poetin staan. Michel noemt het 'uiterst belangrijk' dat het niet bij bevriezen blijft, maar dat het ook mogelijk wordt ze verbeurd te verklaren, zodat de opbrengst naar de wederopbouw van Oekraïne kan. De Amerikaanse regering broedt daar ook op, maar het vergt heel wat om eigendomsrechten aan de kant te kunnen schuiven.

Michel heeft zijn juridische dienst aan het werk gezet om binnen de grenzen van de wet manieren te vinden om banktegoeden, huizen, jachten en andere eigendommen te confisqueren, zegt hij tegen persbureau Interfax Oekraïne. Dat 'kost tijd, het is een moeilijk en lang proces', waarschuwt hij. Maar het is de inspanning waard, want 'dit is een kwestie van gerechtigheid'.

Michel sprak aan de vooravond van een nieuwe inzamelconferentie voor Oekraïne. Die zou de aftrap moeten zijn voor een 'Marshallplan voor Oekraïne' om het gehavende land weer op te bouwen en dichter bij de EU te brengen. Er zal worden toegezien op de besteding van de vele miljarden aan beloofd hulpgeld, maar 'we vertrouwen de Oekraïense autoriteiten', aldus het Belgische EU-kopstuk. 'En in het toezicht moet zichtbaar zijn dat we hen vertrouwen.'

Oekraïne was decennialang een van de corruptste landen van Europa, al boekte het land de afgelopen jaren vooruitgang. Hier en daar klinken waarschuwingen of het geld wel goed terechtkomt.

Zelenski opent inzamelingsplatform voor Oekraïne

12:48 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een speciaal platform geopend voor het inzamelen van geld voor Oekraïne. De donaties worden volgens hem gebruikt om Kiev aan de overwinning te helpen tegen Rusland en voor hulp aan burgers.

'In één klik kun je geld doneren om onze verdedigers te beschermen, onze burgers te redden en Oekraïne te herbouwen', aldus de president in een video op Twitter. Daarin stelt hij dat 'elke donatie' belangrijk is.

Het ingezamelde geld wordt overgemaakt naar de Nationale Bank van Oekraïne en vervolgens verdeeld over de relevante ministeries, staat op de website van het platform United24. Donateurs kunnen zelf bepalen voor welk doel hun geld wordt ingezet.

Ollongren bij Bevrijdingsdefilé: oorlog is nooit weggeweest

12:40 | De oorlog in Oekraïne confronteert 'ons met het feit dat oorlog nooit weggeweest is', zei minister van Defensie Kajsa Ollongren tijdens een toespraak in Wageningen bij de Nationale Herdenking Capitulaties 1945. Het laat volgens haar het het belang van een sterk leger zien.

'Vandaag vieren we onze vrijheid ook in de wetenschap dat er in Oekraïne geen muziek klinkt, maar het geluid van luchtalarmen, raketinslagen en artilleriebeschietingen. Op dit moment strijdt de bevolking van Oekraïne voor hun vrijheid en voor waarden die ons verbinden', aldus de minister.

Oekraïne: Russische troepen breken staakt-het-vuren Marioepol

12:30 | Bij de Azovstal-fabriek in Marioepol gaat de Russische aanval volgens het Oekraïense leger verder. Rusland maakte eerder bekend dat het de strijd vanaf donderdag drie dagen lang zou staken tussen 08.00 uur en 18.00 uur om evacuaties mogelijk te maken.

Volgens Kiev heeft Rusland zich niet aan die belofte gehouden. Het Kremlin zegt dat de humanitaire corridors donderdag wel werken en dat de evacuaties gewoon door kunnen gaan.

Al dagen wordt er gevochten rond de Azovstal-fabriek, het laatste bolwerk van Oekraïens verzet in Marioepol. Daar zit een onbekend aantal Oekraïense militairen, maar omdat er ook nog burgers zitten worden er grote evacuaties georganiseerd. Dinsdag meldde de burgemeester van de stad dat in het fabriekscomplex zeker tweehonderd burgers zouden zitten.

Woensdag konden het Rode Kruis en de Verenigde Naties samen ruim driehonderd burgers uit Marioepol naar de Oekraïense stad Zaporizja brengen. Hoeveel daarvan uit de fabriek zijn geëvacueerd is onduidelijk. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zitten in Azovstal ook nog vrouwen en kinderen. Omdat er veel puin ligt, is het volgens hem moeilijk om de mensen daar weg te krijgen.

Oekraïne meldde woensdag dat Russische militairen het terrein deels zijn binnengedrongen, maar het Kremlin zegt dat van een bestorming geen sprake is. Volgens verschillende internationale media is de Azovstal-fabriek woensdag ook gebombardeerd.

'Snel Europese top nodig over economische gevolgen sancties'

10:57 | Er moet snel een sociale top komen om de toenemende armoede in Europa aan te pakken. Als er nu niet op een goede manier gereageerd wordt op de huidige hoge inflatie en prijsstijgingen, komen mensen zwaar in de min. Dat zegt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius. Nu het nieuwe sanctiepakket tegen Rusland is aangekondigd, wordt steeds meer duidelijk wat de economische en sociale gevolgen zijn voor Europa zelf.

Veevoerbedrijf: levering niet in gevaar door oorlog Oekraïne

10:48 | Veevoerbedrijf ForFarmers heeft ondanks de moeilijkheid bij het verkrijgen van grondstoffen door de oorlog in Oekraïne geen leveringsproblemen. Ook de komende periode voorziet het bedrijf die nog niet, al kan de situatie wel veranderen. De hoge prijzen voor grondstoffen, transport en energie zorgden wel voor een flink lagere winst voor het beursgenoteerde bedrijf.

Die kosten kon ForFarmers namelijk niet volledig doorberekenen aan klanten. Het bedrijf ziet wel dat de prijzen van voedsel in de winkels nu ook omhooggaan en hoopt dat de consument op die manier ook een deel van de gestegen kosten gaat dragen. Die hoge kosten drukten in de eerste drie maanden van dit jaar flink op de winstgevendheid van ForFarmers. De bedrijfswinst daalde met bijna de helft.

Verder heeft het bedrijf last van de vogelgriepuitbraak in verschillende landen. Pluimveehouders zijn daardoor terughoudend met het opnieuw vullen van hun stallen met kuikens. In de varkenssector stopten in Duitsland de nodige boeren vanwege de extreem lage prijzen die werden veroorzaakt doordat China de import van Europese varkens aan banden legde. Ook in Nederland zijn steeds minder varkensboeren, mede door de uitkoop vanwege het stikstofprobleem.

Rusland claimt ruim 600 Oekraïense strijders te hebben gedood

10:33 | Rusland zegt in de nacht van woensdag op donderdag meerdere Oekraïense stellingen en bolwerken te hebben bestookt met artillerie. Het ministerie van Defensie beweert dat daarbij meer dan zeshonderd Oekraïense strijders zijn omgekomen. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd en Kiev heeft nog niet gereageerd.

De artillerie heeft volgens de Russen meer dan vijfhonderd doelen beschoten, de luchtmacht is verantwoordelijk voor de aanval op 93 Oekraïense objecten. De Russische luchtverdediging zou drie Oekraïense straaljagers op verschillende plekken in het land hebben neergehaald en volgens het defensieministerie hebben de strijdkrachten veertien drones vernietigd.

Russische raketten zouden ook luchtvaartapparatuur op het Kanatovo-vliegveld in de centrale Kirovohrad-regio van Oekraïne en een groot munitiedepot in de zuidelijke stad Mikolajiv hebben vernietigd. In de regio Mikolajiv ging volgens de Russen een brandstofdepot van de Oekraïners de lucht in.

Rusland oefent met fictieve nucleaire wapens, 'bangmakerij'

09:56 | Russische troepen hebben woensdag in Kaliningrad, de Russische enclave tussen Polen en Litouwen, geoefend met fictieve nucleaire wapens. Defensiespecialist bij Clingendael Dick Zandee ziet het vooral als bangmakerij door de Russische president Vladimir Poetin.

Duitse fabrieksorders zakken door oorlog in Oekraïne

09:43 | De bestellingen bij Duitse fabrieken zijn in maart sterker dan verwacht afgenomen. De daling volgt op de Russische invasie van Oekraïne eind februari. Door de oorlog in Oekraïne zijn de vooruitzichten voor de grootste economie van Europa verder verslechterd. Het conflict drijft de inflatie verder op en zorgt voor verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens.

De fabrieksorders daalden in maart met 4,7 procent ten opzichte van de voorgaande maand, meldde het Duitse statistiekbureau Destatis. Dit kwam vooral door een terugval in de buitenlandse bestellingen, die met 6,7 procent daalden. De afname viel groter uit dan de daling van 1,1 procent die economen vooraf hadden voorspeld.

Duitsland is een belangrijke handelspartner van Nederland. Als Duitse bedrijven minder bestellingen krijgen, hebben Nederlandse toeleveranciers daar bijvoorbeeld ook last van.

De toegenomen onzekerheid met betrekking tot de oorlog in Oekraïne 'wordt weerspiegeld in een aanzienlijk meer terughoudende vraag, vooral uit landen buiten het eurogebied', zei het Duitse ministerie van Economische Zaken in een afzonderlijke verklaring. De Duitse economie leek eerder dit jaar juist te herstellen van de laatste golf van de coronapandemie.

De Duitse orderboeken waren rond de jaarwisseling goed gevuld, maar beginnen sindsdien te verzwakken, zei hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING. De oorlog in Oekraïne en de nieuwe fricties in de toeleveringsketen in China zullen volgens Brzeski de komende maanden meer druk uitoefenen op de bestellingen en op de hele economie.

De ING-econoom wijst er wel op dat de huidige daling van de fabrieksorders nog ver verwijderd is van de ineenstorting van de bestellingen die werd veroorzaakt door de eerste coronalockdowns in het voorjaar van 2020. Destijds daalden de bestellingen namelijk met 40 procent binnen twee maanden.

Grootste staalmaker Europa ziet staalvraag dalen door Oekraïne

09:43 | ArcelorMittal, het grootste staalconcern van Europa, verwacht dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar zal krimpen omdat de Russische inval in Oekraïne een rem zet op het economische herstel uit de coronacrisis. Het bedrijf met een notering aan de beurs in Amsterdam voorziet een afname van wel 1 procent, waar eerder nog op een stabiel beeld of zelfs lichte groei werd gerekend.

De verwachtingen voor de vraag naar staal worden alom gezien als een belangrijke barometer voor de wereldeconomie. Topman Aditya Mittal spreekt van een 'lichte daling' van de mondiale staalvraag. 'Desalniettemin is het duidelijk dat de fundamentele vooruitzichten voor staal op langere termijn positief zijn.'

ArcelorMittal is er in de eerste maanden van het jaar in geslaagd om de eigen resultaten toch goed op te voeren. Dat dankt de onderneming vooral aan de toegenomen staalprijs. De metaalprijzen zijn hard gestegen als gevolg van de oorlog. De onderneming voelt zich er daarom comfortabel bij om komende tijd flink meer aandelen te gaan inkopen en zo aandeelhouders te belonen.

Oekraïne is rijk aan ijzererts en andere metalen en de toevoer daarvan kan sterk verstoord raken door de oorlogssituatie daar. Vanwege de strijd zag ArcelorMittal zich gedwongen om zijn fabriek in de Oekraïense stad Kryvy Rih tijdelijk stil te leggen. De beslissing werd genomen om de veiligheid van het personeel te waarborgen. Inmiddels draait de fabriek weer. Volgens het concern had de Oekraïense regering gevraagd om de productie te hervatten.

Ruim driehonderd burgers geëvacueerd uit Marioepol

05:38 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in de nacht van woensdag op donderdag in zijn gebruikelijke videoboodschap gezegd dat 344 burgers woensdag uit Marioepol zijn geëvacueerd. Hij bedankte de organisaties die de evacuatiepoging tot een succes hebben gemaakt.

De Verenigde Naties en het Rode Kruis slaagden erin de vluchtelingen van Marioepol naar de Oekraïense stad Zaporizja te brengen. Osnat Lubrani van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) liet weten dat veel van de evacués niet meer bij zich hadden dan de kleding die ze droegen. 'Er moet nog veel meer werk worden verzet om burgers die verstrikt raken in gevechten te laten vertrekken naar waar ze heen willen', aldus Lubrani in een verklaring.

Hoeveel van de ruim driehonderd vluchtelingen verscholen zaten onder het complex van de Azovstal-fabriek in de Zuid-Oekraïense stad is niet duidelijk. Zelenski vroeg woensdag in een telefoongesprek met VN-chef Antonio Guterres nog om hulp bij het evacueren van de gewonden op het complex 'wier levens in gevaar zijn'.

Het Russische leger liet weten dat de strijd om het complex donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 08.00 uur en 18.00 uur (lokale tijd) wordt gestaakt om meer evacuaties mogelijk te maken. Zelenski zei 'te hopen dat de succesvolle evacuatie kan worden voortgezet'.

Rusland oefent fictieve nucleaire raketaanvallen in Kaliningrad

03:48 | Russische troepen hebben woensdag in Kaliningrad, de Russische enclave tussen Polen en Litouwen, geoefend met raketten waar een kernkop op kan. Het Russische ministerie van Defensie schrijft in een verklaring dat het lanceringen van de ballistische raketten simuleerde vanaf een Iskander-wapensysteem.

De Russische troepen oefenden onder meer met gesimuleerde aanvallen op vliegvelden en militaire commandoposten van een fictieve vijand, schrijft het leger. Bij de oefening waren meer dan honderd militairen betrokken, die ook getraind werden om snel van positie te veranderen bij een eventuele vergeldingsaanval.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde vlak na het begin van de invasie in Oekraïne aan de nucleaire wapens van Rusland als afschrikkingsmiddel in paraatheid te brengen. Het Kremlin heeft gewaarschuwd voor 'bliksemsnelle' vergelding als het Westen rechtstreeks betrokken raakt bij het conflict in Oekraïne.

Persbureau AFP schrijft dat er in de afgelopen dagen op Russische staatstelevisie meer aandacht is voor het gebruik van kernwapens.

NYT: Inlichtingen VS helpen Oekraïne met doden Russische generaals

03:18 | Het is te danken aan informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Oekraïne erin is geslaagd om Russische generaals om te brengen, zeggen anonieme bronnen tegen The New York Times. Oekraïne beweert dat sinds het begin van de oorlog twaalf Russische generaals zijn gesneuveld.

De Amerikaanse krant onthult dat de regering-Biden in het geheim informatie met Oekraïne deelt over bijvoorbeeld de militaire plannen van het Kremlin in de Donbas-regio, waaronder inlichtingen over de locaties van mobiele controleposten van het Russische leger. Met behulp hiervan hebben Oekraïense troepen succesvolle artillerieaanvallen uit kunnen voeren waarbij Russische generaals om het leven zijn gekomen.

Hoeveel Russische militaire kopstukken op deze manier zijn omgebracht, willen de bronnen niet tegen The New York Times zeggen. Militaire experts hebben zich volgens de krant verbaasd over het hoge aantal Russische generaals dat tot nu toe om het leven kwam.

De regering-Biden zou geprobeerd hebben de operatie geheim te houden, omdat deze door het Kremlin kan worden gezien als een escalatie van het conflict in Oekraïne.

Het Witte Huis en Pentagon willen niet reageren op de onthullingen van de krant. Defensiewoordvoerder John Kirby zegt enkel dat zijn ministerie Oekraïne van inlichtingen voorziet 'zodat het land zichzelf kan verdedigen'.

Azovstal-terrein gebombardeerd

02:01 | Het terrein van de Azovstal-fabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol zou zijn gebombardeerd. Op satellietbeelden die woensdag zijn gemaakt is volgens The New York Times het resultaat van de 'intense bombardementen' te zien. De Amerikaanse krant publiceert een foto van zwartgeblakerde gebouwen op het terrein.

Ook de BBC suggereert met een video dat het laatste Oekraïense bolwerk van verzet in de Zuid-Oekraïense stad getroffen is door explosies. Het gaat om beelden van zware ontploffingen en rookwolken boven het complex die door pro-Russische separatisten in de regio Donetsk gepubliceerd zijn. Hoewel de BBC de video niet onafhankelijk heeft kunnen verifiëren, gaat de Britse omroep ervan uit dat deze woensdag is opgenomen.

Oekraïne meldde eerder op de dag dat Russische militairen het terrein waren binnengedrongen. Het Kremlin ontkende een bestorming van de Azovstal-fabriek. Oekraïense strijdkrachten spreken op Telegram van 'hevige gevechten'. Geen van deze beweringen aan Russische of Oekraïense zijde kan worden geverifieerd.

Zelenski bespreekt 'schandalige' uitspraken Lavrov met Israël

01:16 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de opmerkingen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov van afgelopen weekend over joden telefonisch besproken met de Israëlische premier Naftali Bennett. Zelenski zegt in de nacht van woensdag op donderdag in zijn dagelijkse videoboodschap geen goed woord over te hebben voor de 'schandalige' uitspraken van Lavrov.

Bennett en Zelenski noemen het 'absoluut ontoelaatbaar' hoe Lavrov in Italiaanse media verkondigde dat joden de 'grootste antisemieten' zijn en dat Adolf Hitler net als Zelenski 'ook joods bloed had'. De Israëlische en Oekraïense regeringsleiders zeggen dat de uitspraken van de Rus 'de hele wereld hebben beledigd'.

Eerder deze week zeiden zowel Bennett als Zelenski ook al zeer ontstemd te zijn. De Oekraïense president vroeg zich af of Rusland 'de lessen van de Tweede Wereldoorlog was vergeten' en Bennett noemde de woorden simpelweg 'onwaar' en ontbood de Russische ambassadeur in het land om tekst en uitleg te geven.

Israël had tot voor kort relatief goede banden met Moskou en bood eerder aan te bemiddelen in het conflict met Oekraïne. Sinds de uitspraken van Lavrov is de diplomatieke relatie echter flink bekoeld. Dinsdag beschuldigde Rusland Israël van 'steun aan het neonaziregime in Kiev'.

Zweden: VS garanderen onze veiligheid tijdens NAVO-aanvraag

00:37 | Zweden kan op Amerikaanse steun rekenen zodra het Scandinavische land een officiële aanvraag heeft gedaan om NAVO-lid te worden. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde vertelde dat woensdag aan verslaggevers na een afspraak met haar Amerikaanse ambtsgenoot Antony Blinken in Washington.

Officieel moet de aanvraag voor een lidmaatschap door de westerse defensiebond zijn goedgekeurd voordat Zweden aanspraak kan maken op de beroemde NAVO-afspraak dat een aanval op één beschouwd wordt als een aanval op allen. 'Ik ga uiteraard niet in op details, maar ik ben ervan verzekerd dat we kunnen rekenen op steun van de Amerikanen', aldus Linde.

De afgelopen dagen werd de Russische oorlogspropaganda richting Zweden opgevoerd en zijn onder meer de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren, van Pippi Langkous, en IKEA-oprichter Ingvar Kamprad als nazi bestempeld. Het Kremlin dreigt onder meer met de inzet van nucleaire wapens als Zweden toetreedt tot de NAVO. Wat Rusland ook precies van plan is in Zweden, 'de VS zullen dit niet zomaar laten gebeuren', stelt Linde.

NAVO-baas Jens Stoltenberg liet eind vorige maand al weten dat zowel Finland als Zweden snel en zonder problemen toe kunnen treden tot de militaire alliantie.

Brits leger: raketaanvallen treffen doelen in heel Oekraïne

00:10 | Hoewel Russische grondtroepen zich vooral richten op het oosten van Oekraïne, treffen Russische raketaanvallen doelen in het hele land. Dat meldt het Britse leger woensdagavond op basis van inlichtingendiensten die de situatie in het belaagde land nauwlettend in de gaten houden.

De raketten treffen niet alleen militaire doelwitten, maar raken ook scholen, ziekenhuizen en appartementencomplexen, melden de Britten. De aanvallen richten zich op voor Oekraïne belangrijke steden als Odessa, Cherson en Marioepol. De Russen hopen Oekraïne zo de toegang tot de Zwarte Zee volledig te ontzeggen om de economie van het land te verzwakken.

In het oosten van Oekraïne boeken de Russen intussen weinig vooruitgang, meldt de Amerikaanse Defensiewoordvoerder John Kirby volgens Al Jazeera. 'In de Donbas en in het zuiden hebben de Russen niet de door hen gewenste opmars gemaakt. Ze stuiten op sterk Oekraïens verzet', aldus Kirby, die benadrukt dat de Amerikanen er alles aan doen om dat verzet 'zo krachtig mogelijk' te houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen