Internationaal4 mei '22 06:26Aangepast op 4 mei '22 06:48

Oorlog Oekraïne gaat nieuwe fase in

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne is een nieuwe fase ingegaan. En daarbij spelen loopgraven, zware artillerie en vooral uithoudingsvermogen de hoofdrol. Wie het beste en het snelst zijn troepen weet te bevoorraden, gaat de bloedige uitputtingsslag winnen, zo luidt de Forward Defence-analyse van een reeks van militaire specialisten verbonden aan het Scowcroft Center voor Strategie en Veiligheid, een Amerikaanse denktank.

Oekraiense militairen nabij Loehansk, Donbas
Oekraiense militairen nabij Loehansk, Donbas (ANP / AFP / Anatolii Stepanov)

Een voorproefje daarvan heeft Poetin al gegeven in de slag om Marioepol. De stad is vanaf een veilige afstand door Russische artillerie en raketten systematisch in puin geschoten. De Donbas ziet er weer anders uit dan Marioepol of Kiev. Daar zijn grote open vlakten met amper beschutting in de vorm van bijvoorbeeld flatgebouwen. In de Donbas zijn de artilleristen in het voordeel en de infanterie in het nadeel.

Zowel de Russen als de Oekraïners verleggen op dit moment in toenemende mate hun aanvallen richting de aanvoerlijnen en logistieke centra van de tegenstander, in de hoop zo de tegenstander broodnodig voedsel, brandstof en munitie te ontzeggen. Daarbij zijn de Russen overduidelijk in het voordeel gezien hun overwicht aan vuurkracht.

In de twee maanden dat de oorlog nu duurt heeft Oekraïne al 7.000 Amerikaanse Javelins (antitankraket) gekregen, waarmee met een groot succes Russische tanks, pantservoertuigen en raketlanceersystemen werden uitgeschakeld. En dat is een derde van de totale Amerikaanse voorraad aan Javelins. Om die voorraad aan te vullen heeft de Amerikaanse defensie-industrie tijd nodig, veel tijd. Zo duurt het 32 maanden voordat er een nieuwe Javelin van de band rolt.

Defence Production Act

In Washington gaan daarom stemmen op om de Defence Production Act van stal te halen. Met die wet kunnen bedrijven verplicht worden voorrang te geven aan het uitvoeren van orders van het ministerie van Defensie. Daarmee wordt in feite een oorlogseconomie ingevoerd. En niet alleen de Amerikanen spelen met dat idee. Ook in kringen van de NAVO wordt benadrukt dat invoering van een Europees brede oorlogseconomie wel eens noodzakelijk kan zijn om Kiev aan de overwinning te helpen. Dat gaat de burger ook merken. Er zullen soms pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden, waardoor tekorten en lege planken in de winkels niet uitgesloten zijn.

Evacués

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft vannacht in zijn gebruikelijke toespraak gezegd dat er gisteren ruim 150 burgers zijn geëvacueerd uit de omsingelde Azovstal-fabriek in Marioepol. Ze arriveerden in de Oekraïense stad Zaporizja. Eerder op de dag meldden de Verenigde Naties al dat ‘ruim honderd’ burgers uit de bunkers waren gehaald. Er zouden nog meer dan tweehonderd burgers vastzitten onder het complex. De geëvacueerden zagen voor het eerst in twee maanden weer daglicht, meldden de VN.

'Eindelijk zijn deze mensen weer veilig', zei Zelenski in zijn toespraak. In de speech bedankte hij het Rode Kruis en de VN, die de evacuatie mede mogelijk hadden gemaakt. Er zijn voor vandaag vier humanitaire corridors gepland om burgers te evacueren vanuit onder meer de belegerde stad Marioepol naar Zaporizja. Dat meldt de Oekraïense vicepremier Vereshchuk op haar Facebookpagina, die benadrukt dat de corridors alleen doorgang vinden als de veiligheidssituatie het toelaat.

De evacuaties vanuit Marioepol moeten beginnen rond 8 uur (Oekraïense tijd). Later starten er dan ook evacuaties vanuit Tokmak, Vasylivka en Berdyansk.

Graan

Rusland zou zo’n 400.000 ton aan graan hebben geëxporteerd uit de gebieden die het heeft bezet in Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense onderminister van Landbouw Vyotskyi op de staatstelevisie gemeld. Het gaat om een derde van de graanvoorraden in de regio’s Cherson, Zaporizja, DOnetsk en Loegansk, zei hij. Als de graanvoorraden verder afnemen, dreigt in de gebieden volgens de onderminister van Landbouw hongersnood. Er waren geen strategische reserves, zei hij.

Volg de jongste ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen