Internationaal4 mei '22 07:09Aangepast op 4 mei '22 08:37

Europese Commissie komt met nieuwe sancties

Auteur: Mark van Harreveld

De Europese Commissie heeft de EU-landen een reeks nieuwe sancties voorgesteld wegens de Russische oorlog tegen Oekraïne, mét een olieboycot. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteert het inmiddels zesde sanctiepakket woensdagochtend in het Europees Parlement, zeggen ingewijden. Onder de vijf eerdere pakketten, met maatregelen die de Russische economie fors hebben geraakt, geeft Rusland vooralsnog geen krimp.

(Flickr / Ryan Lackey)

Lees ook | Oorlog Oekraïne gaat nieuwe fase in

Olie aan de beurt

'Er was al uitgelekt dat olie aan de beurt is. Een kwart van de olie voor de EU komt uit Rusland, dat moet dit jaar naar nul,' zegt Brusselcorrespondent Mathijs Schiffers. Met name Hongarije en Slowakije liggen dwars, zij zijn erg afhankelijk van Russische olie. Beide landen lijken meer tijd te krijgen. Maar dat zijn niet de enige maatregelen: meer banken worden afgesloten van het internationale financiële systeem Swift waaronder de Sberbank die tot nu toe de dans ontsprong. Er komen ook acties tegen degenen die verantwoordelijk worden gehouden voor de bloedbaden in Boetsja en Marioepol. Ten slotte worden ook mediakanalen aangepakt - werden eerder Spoetnik en RT verboden, nu worden meer media aangepakt die nepnieuws en propaganda verspreiden.

De import van gas blijft vooralsnog onaangetast. 'Daar wordt nog even niet aangezeten. Iemand maakte de vergelijking met de coronapandemie waar steeds een laatste stap niet direct, maar een drietal weken later werd gedaan. Een gasboycot gaat erg veel pijn doen. De Europese gasvelden zitten op dertig procent. Het is nu zomer, maar straks wordt het winter. Misschien willen ze eerst de velden vullen voor ze over een boycot gaan praten.'

Rusland heeft al gedreigd met tegenmaatregelen. Volgens Schiffers is de grote angst dat na Bulgarije en Polen meer landen van het gas afgesloten worden. Anderzijds denkt de correspondent dat Brussel nu echt zijn eigen plan gaat trekken nu Poetin zo onbetrouwbaar is gebleken.

Volg de jongste ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen