Internationaal4 mei '22 13:15Aangepast op 4 mei '22 14:18

'Poetin werkt aan verbod olie en gas voor niet-bevriende landen'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische president Poetin is bezig met een oekaze die het mogelijk gaat maken dat Russische producenten niet meer aan 'niet-bevriende' landen mogen leveren. Daardoor zou de EU zonder olie en gas komen te zitten. Dat zegt sanctierechtadvocaat Heleen over de Linden. Mogelijk komt de oekaze al op 9 mei.

(ANP / Associated Press)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

De waarschuwing van Over de Linden komt op de dag dat de Europese Commissie een nieuw zesde sanctiepakket heeft aangekondigd. Sberbank, Ruslands grootste bank, wordt afgesloten van het SWIFT betalingssysteem en over zes maanden gaat een volledig embargo op Russische olie in. Tegen het einde van het jaar komt een verbod op alle producten waar Russische olie in verwerkt is. Voor Hongarije en Slowakije, die zeer afhankelijk zijn van Russische olie komt mogelijk een uitzondering.

De lidstaten moeten nog wel instemmen met het nieuwe sanctiepakket, maar op Hongarije na wordt er weinig weerstand verwacht nu ook Duitsland voor een embargo is.

Tekst gaat verder onder de tweet

Volgens Over de Linden is Poetin ook druk bezig met uitstippelen hoe hij de EU kan aanpakken. In een eerste reactie op de nieuwe sancties noemde het Kremlin de nieuwe sancties een 'zwaard dat snijdt aan twee kanten', waardoor ook Europese burgers flink geraakt zullen worden. Over de Linden denkt dat Poetin aanstaande maandag op 9 mei zijn nieuwe plan zou kunnen aankondigen. Daarmee zou de EU in een klap ook de controle kwijt raken over de snelheid waarmee de sancties worden uitgerold. Maandag is Ruslands jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland.

Lees ook | EU overweegt extra militaire steun voor Moldavië


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen