
Onafhankelijk geverifieerde berichten over de beweringen van het Russische ministerie zijn er niet. Het Azov-bataljon wordt in Russische staatsmedia vaak als nazistische beweging beschreven. Door te suggereren dat Israëliërs samen met nazi's vechten, laat Rusland de spanningen met Israël verder oplopen. Het Azov-bataljon werd in het verleden geassocieerd met extreemrechtse denkbeelden, maar is volgens Oekraïne hervormd en maakt tegenwoordig deel uit van het Oekraïense leger.
Lees ook | Antisemitische uitspraken Lavrov kunnen grote gevolgen hebben voor Russische relatie met Israël
Maandag en dinsdag liepen de spanningen tussen de landen al hoog op door uitspraken die Sergej Lavrov deed, de minister van Buitenlandse Zaken van Rusland. Dinsdag beschuldigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Israël van het steunen van 'het neonazi-regime in Kiev'. Rusland en Israël botsten enkele dagen eerder al omdat Lavrov stelde dat Joden 'de grootste antisemieten' zijn en dat Adolf Hitler net als de Oekraïense president Volodimir Zelenski 'ook Joods bloed had'. Israël reageerde woedend op de uitspraken van Lavrov. Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid noemde het 'schandelijk, onvergeeflijk en een historische fout'.
Lees ook | Rusland trekt keutel niet in: Israël steun 'neonazistische' regering in Kiev
Gevolgen voor stabiliteit Midden-Oosten
De spanningen kunnen grote gevolgen hebben, zei buitenlandcommentator Bernard Hammelburg eerder. De stabiliteit in het Midden-Oosten hangt grotendeels af van een pact dat Rusland en Israël in 2015 hebben gesloten. Israël levert Rusland namelijk spionage-informatie. Daarvoor in ruil krijgt Israël hulp van Rusland. 'Rusland moest vervolgens Iran en Hezbollah op afstand houden voor Israël. Poetin heeft die deal gesloten en die is er nog steeds. Voor de Israëliërs is het nu ingewikkeld schipperen, net zoals de Russen', aldus Hammelburg.