Internationaal4 mei '22 14:10

'Poetins positie wordt ingewikkelder als de sancties zich opstapelen'

Auteur: Aäron Loupatty

De aanstaande olieboycot vanuit de EU zal de positie van de Russische president Vladimir Poetin lastiger maken, verwacht Mart de Kruif, voormalig luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht. 'Op de langere termijn wordt zijn positie steeds ingewikkelder, als de sancties zich opstapelen.'

Door de oorlog in Oekraïne stapelen de sancties zich alsmaar op, met inmiddels een zesde sanctiepakket vanuit de EU. De Kruif is dan ook benieuwd naar de reactie vanuit Poetin. 'De vraag is wat er de komende weken met hem gaat gebeuren. Gaat hij op 9 mei (als Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert, red.) verder escaleren en de 'speciale operatie' een oorlog noemen, of niet?' De Kruif denkt dat er in ieder geval een weg opengehouden moet worden vanuit de EU. 'Je moet altijd een verbindingsweg openhouden met Poetin, om te kunnen de-escaleren, maar nu staat alles op escaleren', ziet De Kruif.

Lees ook | Experts: effect olieboycot Rusland kan meevallen voor Nederland

(ANP / EPA)

Lange termijn

De voormalig luitenant-generaal ziet dat Poetin te weinig kijkt naar wat er op de lange termijn te verwachten valt. 'Hij zoekt heel erg naar successen op de korte termijn, terwijl zijn positie op de langere termijn steeds ingewikkelder wordt, als de sancties zich opstapelen.' De Kruif ziet het uitroepen van de oorlog als een logische stap voor Poetin. 'Het gaat niet zo zeer om het verklaren van de oorlog, dat is een naam. Poetin heeft op personeelsgebied grote problemen. Hij is veel materieel verloren, maar ook heel veel mensen. Als je over doden en gewonden spreekt, dan gaat het om ongeveer 60.000 militairen. Dat betekent dat één op de drie militairen die begonnen aan de oorlog, niet meer inzetbaar is.' Door de oorlog uit te roepen, kan Poetin extra manschappen inzetten.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

'Nieuwe dienstplichtigen oproepen duurt even tot je die kan inzetten, of hij moet reservisten inzetten. Maar dat is niet populair. Daar moet hij een goede reden voor geven', aldus De Kruif.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen