Internationaal5 mei '22 13:47

Turkse inflatie breekt record met 70 procent

Auteur: Mark van Harreveld

De Turkse inflatie, die al buitensporig hoog was, is de afgelopen maand nóg verder gestegen. Volgens het Turkse statistiekbureau bedroeg de geldontwaarding op jaarbasis in april 70 procent, de hoogste stand in twintig jaar. In maart bedroeg de Turkse inflatie nog meer dan 61 procent.

(ANP / Anadolu Agency / Mustafa Kamaci)

De inflatie in het land wordt aangejaagd doordat Turkije voor zijn energie vrijwel volledig afhankelijk is van de import en doordat Turkse bedrijven en huishoudens daardoor fors hogere kosten voor gas voor de kiezen krijgen. Ook de voedselprijzen en de prijzen van transport stijgen almaar, wat een direct gevolg is van de oorlog in Oekraïne.

Lees ook | Turkse inflatie boven de 60 procent

Eigenwijs

Ondanks de torenhoge inflatie is de rentestand in het land nog steeds relatief laag. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is er namelijk van overtuigd dat een hoge rente tot hoge prijzen leidt, een zienswijze die overigens door vrijwel geen enkele econoom gedeeld wordt. Erdogan wil met een goedkope lira de Turkse industrie ondersteunen, hij meent dat het met een lage lira voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. An sich snijdt dat hout, maar de keerzijde is dat die koersdaling de inflatie juist voedt omdat de import van bijvoorbeeld brandstof (een niet onbelangrijke industriële component) juist duurder wordt.

Lees ook | Turkse centrale bank wijzigt rente alweer niet

Geen renteverhoging

Een renteverhoging op korte termijn zit er voorlopig niet in. De president van de centrale bank die met die gedachte speelt, krijgt te maken met Erdogan. De centrale bank hield de rente vorige maand dan ook ongewijzigd op 14 procent. En terwijl steeds meer buitenlandse investeerders Turkije de rug toekeren, verklaarde minister van Financiën Nureddin Nebati maandag nog dat de huidige inflatoire tendens van voorbijgaande aard was en 'zich niet op lange termijn zou uitbreiden of permanent zou zijn'. 'We zullen de welvaart en de koopkracht van onze burgers verhogen ten opzichte van het vorige niveau", zei hij.

Vrije val lira

Turkije heeft geprobeerd de inflatoire trend wat te keren door belastingverlaging voor sommige goederen en door subsidies aan kwetsbare gezinnen te verstrekken zodat deze hun energierekeningen kunnen betalen, maar dit heeft het tij niet doen keren. De Turkse lira verloor het afgelopen jaar 44 procent van haar waarde ten opzichte van de dollar en meer dan 11 procent sinds begin januari. De regering Erdogan heeft staatsbanken gesommeerd lira's op te kopen in een poging de verliezen van de munt te beperken.

Er wordt zelfs gespeculeerd dat de centrale bank achter de schermen dollars verkoopt om de vrije val van de lira in te dammen. 'De centrale bank verkoopt 2,5 tot 3 miljard dollar per week via de staatsbanken', zei een voormalige manager van de Turkse staatsbank Ziraat deze week tegen nieuwszender Al Jazeera.

Op zoek naar rijke vrienden

Volgend jaar zijn er weer presidentsverkiezingen in Turkije, maar zoals de economie er nu voorstaat is Erdogan allerminst zeker van een herverkiezing. De president is dan ook druk bezig met het maken van ouvertures naar de rijke Golfstaten. Ergo, vorige week bracht Erdogan zelfs een bezoek aan Saoedi-Arabië in een poging om de betrekkingen te herstellen. Sinds de moord in 2018 op de kritische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel bevonden de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen zich rond het vriespunt.

Lees ook | Erdogan hoopt op stabilisering Turkse lira


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen