Internationaal5 mei '22 12:02

'Nadenken over verbod op Chinese staatsmedia in EU'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie moet zich afvragen of er nog wel ruimte is voor Chinese staatsmedia in de EU. Dat zegt Europarlementariër Bart Groothuis in BNR's Big Five. 'Je moet oppassen dat je niet te maken krijgt met staten die rechtstreeks in de huiskamer van mensen proberen om ons te verzwakken en uit elkaar te spelen.' Vlak na het begin van de oorlog in Oekraïne werden Russische staatsmedia al verboden in de EU vanwege de desinformatie die ze verspreiden.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en president van de Europese Raad Charles Michel na afloop van EU-China top in april dit jaar.
Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en president van de Europese Raad Charles Michel na afloop van EU-China top in april dit jaar. (ANP / Associated Press)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog

Begin maart verbood de Europese Commissie de Russische zenders Sputnik en RT de toegang tot de EU en benadrukte dat 'het hier niet gaat om klassieke media, maar om instrumenten van het Kremlin'. Volgens Groothuis is het een logische stap dat de Commissie die zenders heeft verboden.

'Het is oorlog op het Europese continent en ik denk dat in zo'n oorlogssituatie het eerste dat je moet doen, is zorgen dat je die propagandakanalen die niets met journalistiek te maken hebben, dat je die afsluit.'

In zowel Rusland als China zijn media zoals de BBC of CNN al lange tijd verboden. 'Het afschermen van de informatiehuishouding is in Rusland en China volledig onderdeel van de doctrine.' Door de desinformatie die Chinese en tot voor kort ook Russische staatsmedia uitzenden, wordt tegelijkertijd volgens hem in Europa 'heel langzaam de democratische rechtsorde ondergraven'.

Lees ook | 'Snel Europese top nodig over economische gevolgen sancties'

Groothuis wijst erop dat er ook elementen zijn van de Chinese staatsmedia die op dit moment niets anders doen dan de oorlog in Oekraïne promoten. Deze berichtgeving heeft volgens hem niets met journalistiek te maken. 'Je moet je afvragen of dat nog wel ruimte heeft in ons informatiedomein.'

Taiwan

De situatie in Oekraïne is volgens de Europarlementariër vergelijkbaar met Taiwan. Mocht Taiwan slachtoffer worden van Chinese agressie, dan komen we volgens hem in een vergelijkbare situatie terecht als nu met Rusland. 'Je moet wel twee stappen vooruit denken. Dat zijn wel stappen waarvan ik zeg, ja dan is de Chinese staatsmedia ook aan de beurt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen