
'Wat Duitsland niet meer wil is dat er afspraken met het Midden-Oosten worden gemaakt voor de levering van LNG, en daarom worden deze terminals gebouwd om zo los te komen van gas uit Rusland', zegt correspondent Derk Marseille vanuit Berlijn. 'Eerst zal dat gas via Nederland gaan, en als de bouw af is via de eigen havens. Van daaruit wordt het per tankwagen aangevoerde diepgevroren vloeibaar aardgas (LNG) na verwarming aan het gasnet toegevoegd.
Lees ook | Het Hongaarse 'uj' tegen een boycot van Russiche olie
Milieuorganisaties boos
Naast terminals in de Wilhelmshaven, tussen Groningen en Hamburg, komen er ook LNG-terminals in Stade en Brunsbüttel. Milieuactivisten maken zich zorgen over alle drie de projecten. Voor de Deutsche Umweltshilfe verzet zich hevig. 'Zij zeggen dat ze niets te maken hebben met Russische boycot, en vinden LNG niet milieuvriendelijk en starten daarom een rechtzaak', zegt Marseille. 'LNG wordt naar boven wordt gehaald met schaliegas, en dat is erg vervuilend. Het moet daarnaast van ver gehaald worden dat betekent ook veel uitstoot'.
Het kan dus zijn dat dit naar de rechter zal worden gebracht door de Omweltshilfe. Die hebben gespecialiseerde advocaten in dienst hiervoor. En eventueel proces kan de bouw van de terminals flink vertragen. 'Maar zelfs als alles gaat zoals minister wil, dan staan de terminals er pas over twee jaar', zegt Derk Marseille.
Tussenoplossing
Desondanks zijn de terminals ook vooral een tussenoplossing op lange termijn. 'Het is zelfs een tussenoplossing van een tussenoplossing', zegt Marseille. 'Gas wordt gezien als een overgangsgrondstof naar een meer groenere toekomst. Habeck wil het liefst overal zonnepanelen installeren'.