Internationaal6 mei '22 10:05

'Amerika hielp Oekraïne bij laten zinken Moskva'

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

Het Russische oorlogsschip de Moskva zonk vorige maand door een Oekraïense raketaanval die kon worden uitgevoerd dankzij informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten. Die onthulling doet NBC News op basis van bronnen binnen de regering-Biden. 'Dat Oekraïne het niet alleen doet en naast wapens ook inlichtingen krijgt vanuit het Westen en van de Amerikanen en de Britten is heel goed voor te stellen', zegt correspondent Floris Akkerman.

De Oekraïense strijdkrachten vroegen de Amerikanen vlak voor het incident met het Russische vlaggenschip halverwege vorige maand informatie over 'een schip in de Zwarte Zee', melden de bronnen. De inlichtingendiensten lieten vervolgens aan Oekraïne weten dat het om de Moskva ging. De Amerikanen hielpen ook bij het bepalen van de exacte locatie van het schip.

(ANP / EPA / Russian Defence Ministry)

Volgens de bronnen was het Amerikaanse leger niet op de hoogte van het plan van Oekraïne om het 186 meter lange schip met raketten te treffen. De inlichtingen worden slechts gedeeld om Oekraïne te helpen zich te verdedigen tegen aanvallen van Russische schepen, aldus de bronnen.

Of de cruiser door Oekraïense raketten getroffen werd, is nog altijd niet onomstotelijk vastgesteld. De VS zeiden dit eerder wel te geloven. Rusland beweert dat het schip ten onder is gegaan doordat een vonk de munitie deed exploderen.

Lees ook | Rusland zet dolfijnen in rondom Oekraïne

De onthulling van de Amerikaanse nieuwszender komt één dag na vergelijkbare berichtgeving van The New York Times. De Amerikaanse krant schreef dat Oekraïne er dankzij inlichtingen van de VS in is geslaagd Russische generaals om te brengen. De regering-Biden zou geprobeerd hebben dit geheim te houden, omdat de Amerikaanse hulp door het Kremlin gezien kan worden als een escalatie van het conflict in Oekraïne.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen