Internationaal6 mei '22 11:52Aangepast op 6 mei '22 12:48

Verlies voor Johnson bij Britse lokale verkiezingen

Auteur: Jorn Lucas

De Conservatieve partij van de Britse premier Boris Johnson heeft de controle verloren over traditionele bolwerken in Londen. Ook elders in Groot-Brittannië heeft de regeringspartij verliezen geleden tijdens de lokale verkiezingen die donderdag zijn gehouden, blijkt uit de eerste resultaten die vrijdag zijn bekendgemaakt. Kiezers lijken daarmee de regering te straffen voor een reeks schandalen. De verkiezingen werden overschaduwd door recente schandalen rond de premier.

In een aantal Londense wijken waar de Conservatieven sinds mensenheugenis de meerderheid in handen hadden, zijn ze die verloren. Daarmee tonen de Britten waarschijnlijk hun woede over de forse stijging in de kosten van het levensonderhoud en boetes die Johnson en naaste medewerkers opgelegd kregen vanwege het overtreden van de eigen coronaregels rond feestjes tijdens lockdowns, beter bekend als 'partygate'.

Om landsverkiezingen te winnen moet Labour meer doen

De verkiezingen werden gehouden in veel delen van het land. 'De uitslagen zijn slecht voor de conservatieven, maar niet zo slecht als de voorspellingen. En de uitslagen zijn goed voor Labour, maar ook niet zo goed als de voorspellingen', zegt correspondent Lia van Bekhoven in Londen. 'Het zijn vooral de kleine partijen als LibDems die het goed hebben gedaan. Om landsverkiezingen te winnen is echt meer nodig voor Labour'.

Lees ook |

(ANP / Eyevine)

De definitieve uitslag wordt later vrijdag verwacht en wordt gezien als een belangrijke momentopname van de publieke opinie sinds Johnson tijdens de algemene verkiezingen in 2019 de grootste meerderheid in dertig jaar binnensleepte voor de Conservatieve partij. Uit de eerste resultaten blijkt dat Johnsons partij 92 raadszetels heeft verloren. De belangrijkste oppositiepartij Labour wint 23 zetels, de Liberaal Democraten 42.

Onverschilligheid

De verkiezingen werden overschaduwd door recente schandalen rond de premier. 'Zeker is dat er boosheid is over de persoon Boris Johnson', zegt Van Bekhoven. Over de opkomstcijfers is nog niet veel bekend, toch denkt Van Bekhoven dat ook onverschilligheid en boosheid onder het electoraat over de politiek een rol heeft gespeeld in de negatieve uitslag voor de Conservatieven. 'Mede als gevolg van schandalen als partygate'.

Daarnaast is de nieuwe leider van Labour nog een grote onbekende voor veel kiezers. 'De kiezers hebben misschien wel genoeg van Boris Johnson, maar zien in Labour-leider Starmer niet het goede alternatief'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen