Internationaal7 mei '22 16:53Aangepast op 7 mei '22 18:58

Liveblog | Kiev: alle vrouwen en kinderen weg uit fabriek Azovstal; 'Slag om Charkov mogelijk in beslissende fase'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 73 van de oorlog in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat er 'invloedrijke bemiddelaars' en 'invloedrijke staten' betrokken zijn bij het redden van de Oekraïense soldaten die vastzitten in het Azovstal-complex in Marioepol.

Kiev: alle vrouwen en kinderen nu weg uit fabriek Azovstal

18:56 | Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn nu alle vrouwen, kinderen en ouderen geëvacueerd uit de fabriek van Azovstal in Marioepol. Eerder op de dag meldden pro-Russische separatisten al dat 176 burgers het enorme industrieterrein in de zuid-oostelijke havenstad hadden verlaten. Ook vrijdag konden vijftig mensen die al wekenlang vastzaten in de kelders van de staalfabriek in veiligheid worden gebracht.

Bloomberg: Gazprom probeert zorgen inkoop gas Europa weg te nemen

16:55 | Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft Europese klanten geprobeerd gerust te stellen en zegt dat ze nog steeds gas kunnen kopen zonder de sancties tegen Rusland, wegens de inval in Oekraïne, daarmee te overtreden. Dat blijkt uit een brief van Gazprom aan de klanten, ingezien door persbureau Bloomberg.

Oekraïne meldt Russische raketaanvallen op Odessa

16:52 | Oekraïne meldt nieuwe Russische raketaanvallen op Odessa, de grootste stad aan de Zwarte Zee. Eerder zaterdag zouden er al raketten zijn neergekomen in de omgeving van de strategisch belangrijke Oekraïense havenstad. De autoriteiten zeiden niets over slachtoffers.

Op Twitter werd bericht dat er rook opstijgt van een fabriek voor vliegtuigen nadat er explosies waren geweest. Ook een militair vliegveld zou zijn getroffen.

De Russen lijken het hele kustgebied van Oekraïne te willen veroveren. Het land is zo afgesneden van de Zwarte Zee. Daarnaast heeft Rusland dan een directe verbinding met Transnistrië, een pro-Russisch dwergstaatje dat zich afsplitste van Moldavië en internationaal nauwelijks wordt erkend.

Ook elders uit Oekraïne kwamen meldingen van raketaanvallen. In de noordoostelijke grensregio Soemi zou daarbij zeker een gewonde zijn gevallen.

Nederlandse Zr.Ms. Karel Doorman sluit zich aan bij flitsmacht NAVO

15:31 | Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Karel Doorman sluit zich dit weekeinde aan bij de snel inzetbare flitsmacht van de NAVO. Het schip vertrok zaterdag uit de haven van Den Helder.

De Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) waarbij de Karel Doorman zich aansluit is voornamelijk actief in de Noord-Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee. Nederland voert momenteel het bevel over het vlootverband, waar naast schepen van andere NAVO-lidstaten ook de Zr.Ms. De Zeven Provinciën deel van uitmaakt.

De Karel Doorman is een logistiek ondersteuningsschip en kan 'de andere eenheden binnen het eskader voorzien van brandstof en goederen', zegt het ministerie van Defensie. Ook gaan er twee gevechtshelikopters mee, en zo'n 250 militairen, onder wie een dertigtal Duitsers.

'De schepen nemen deel aan diverse oefeningen om de onderlinge samenwerking te versterken', aldus het ministerie van Defensie. 'Bovenal zijn ze 24/7 beschikbaar voor opdrachten uit het NAVO-hoofdkwartier en direct inzetbaar voor crisissituaties.'

De NAVO-flitsmacht bestaat al sinds 2003, maar is dit jaar wegens de Russische inval in Oekraïne voor het eerst geactiveerd voor de collectieve verdediging van het bondgenootschap. Van de flitsmacht moet een afschrikkende werking richting Rusland uitgaan, zei NAVO-baas Jens Stoltenberg in februari.

De Zr.Ms. Karel Doorman wordt eind september terug verwacht in Den Helder.

Pro-Russische rebellen: weer 50 burgers weg uit fabriek Marioepol

14:13 | Pro-Russische troepen melden dat zaterdag opnieuw vijftig mensen zijn geëvacueerd uit de belegerde staalfabriek van Azovstal in de Oekraïense havenstad Marioepol. Het hoofdkantoor voor de verdediging van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk meldt op Telegram dat in totaal nu 176 burgers het terrein hebben verlaten.

De melding over de nieuwe evacuaties is nog niet onafhankelijk bevestigd. De Oekraïense regering in Kiev heeft nog niet gereageerd.

De afgelopen dagen hebben er verschillende evacuaties uit de Azovstal-fabriek plaatsgevonden, veelal van vrouwen, kinderen en ouderen. De Oekraïense autoriteiten en het Russische ministerie van Defensie meldden vrijdag ook dat er vijftig burgers in veiligheid waren gebracht. Er zouden nog wel veel soldaten en gewonden vastzitten in de staalfabriek, die omsingeld is en aangevallen wordt door Russische troepen.

De Azovstal-staalfabriek is het laatste bolwerk van Oekraïens verzet tegen de Russen en pro-Russische rebellen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei vrijdagavond in een videoboodschap dat er diplomatieke pogingen worden gedaan om de soldaten die nog vastzitten in het complex te redden.

Duitsland zet zich schrap voor pro-Russische betogingen

12:15 | Duitsland zet zich schrap voor pro-Russische betogingen, met name op 9 mei als Rusland traditioneel de overwinning op nazi-Duitsland in 1945 viert. De herdenkingsdag voor het einde van de Tweede Wereldoorlog is nu extra beladen door de bloedige Russische invasie in buurland Oekraïne. Vooral in de hoofdstad Berlijn verwachten de autoriteiten grote problemen door Russische propaganda.

De liberale regeringspartij FDP zegt het schrijnend te vinden dat sympathisanten van de Russische president Vladimir Poetin de dag misbruiken. 'Met het criminele regime van Poetin zou niemand solidair moeten zijn', aldus FDP-chef Christian Lindner in Duitse media.

Ondertussen is de Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Andrij Melnik, laaiend over het verbod op Oekraïense vlaggen bij monumenten die te maken hebben met de zege van het toenmalige Rode Leger. Dat verbod in Berlijn geldt overigens ook voor Russisch vlagvertoon. Melnik roept de stad op het 'schandalige' besluit van de politie terug te draaien. Hij noemt het verbod een oorvijg voor Oekraïne en een klap in het gezicht van het Oekraïense volk.

3 miljard euro voor overname Chelsea, 2 miljard aan investeringen

10:55 | Een Amerikaans samenwerkingsverband onder leiding van zakenman Todd Boehly betaalt 2,5 miljard pond om Chelsea over te nemen van Roman Abramovitsj. Daarnaast willen de Amerikanen 1,75 miljard pond, omgerekend bijna 2 miljard euro, investeren in de club.

Militaire denktank: slag om Charkov mogelijk in beslissende fase

10:20 | De slag om de Oost-Oekraïense stad Charkov is volgens een evaluatie van een Amerikaanse militaire denktank mogelijk in een beslissende fase beland, meldt de BBC zaterdag.

Volgens de bevindingen van het Institute for the Study of War zijn Oekraïense troepen bezig met een tegenoffensief in Charkov en is het goed mogelijk dat ze de miljoenenstad op korte termijn weten te bevrijden van 'de dreiging van Russische artillerie'. Daarmee zou Oekraïne een strategisch gezien cruciale stad veroveren in de oostelijke Donbas-regio.

Rusland kondigde eind maart aan zich vooral te gaan concentreren op de 'bevrijding' van het Donbas-gebied, maar heeft amper vooruitgang geboekt. Oekraïense soldaten wisten de Russen in Charkov al eerder terug te dringen. De troepen van het Kremlin staan wel in de 'offensieve modus', maar zijn niet zo succesvol als werd verwacht.

De op een na grootste stad van Oekraïne ligt al sinds vrijwel het begin van de oorlog onder vuur. Het is onbekend hoeveel burgers en militairen van beide kanten sinds februari om het leven zijn gekomen in Charkov.

Auto's van Oekraïners beschadigd in Rotterdam

09:52 | Er zijn auto's van vluchtelingen uit Oekraïne beschadigd in Rotterdam, meldt de stichting Oekraïners in Nederland. De politie bevestigt zaterdag dat er elf auto's zijn beschadigd.

Op beelden is te zien dat onder meer ramen van auto's zijn ingeslagen. Volgens de stichting gaat het om auto's van vluchtelingen uit Marioepol en zou er geld en een kinderfiets uit de beschadigde auto's zijn geroofd.

Een woordvoerster van de politie kan niet zeggen waar in Rotterdam het incident is gebeurd. Het is onduidelijk of alle beschadigde auto's van Oekraïners zijn. Wel weet zij dat de gedupeerden met behulp van het Leger des Heils aangifte gaan doen.

Zelenski: invloedrijke staten werken aan redden soldaten Azovstal

04:45 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat er 'invloedrijke bemiddelaars' en 'invloedrijke staten' betrokken zijn bij het redden van de Oekraïense soldaten die vastzitten in het Azovstal-complex in Marioepol. 'We werken ook aan diplomatieke opties om onze militairen die daar nog in Azovstal zijn te redden', zei Zelenski vrijdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.

De afgelopen dagen hebben er verschillende evacuaties uit de Azovstal-fabriek plaatsgevonden, maar dat ging alleen om burgers en dan vooral vrouwen, kinderen en ouderen. Er zouden nog veel soldaten en gewonden vastzitten in de staalfabriek, die omsingeld en aangevallen wordt door Russische troepen.

De Azovstal-staalfabriek is het laatste bolwerk van Oekraïens verzet tegen de Russen en pro-Russische rebellen, die in een bloedige strijd de rest van Marioepol al hebben veroverd.

VS geven Oekraïne militair steunpakket ter waarde van 150 miljoen

00:01 | De Amerikaanse president Joe Biden presenteerde vrijdag een militair steunpakket aan Oekraïne dat volgens experts een waarde heeft van 150 miljoen dollar (142 miljoen euro). Het gaat onder meer om munitie en radarapparatuur.

De Amerikaanse regering is bijna door het fonds heen dat het beschikbaar heeft voor hulp aan Oekraïne. Biden riep het Amerikaanse parlement op een voorgesteld steunplan ter waarde van 33 miljard dollar (31 miljard euro) goed te keuren.

Gerelateerde artikelen