Internationaal7 mei '22 11:58

Franse president Macron officieel beëdigd voor zijn tweede termijn

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Emmanuel Macron is zaterdag officieel beëdigd voor zijn tweede termijn als president van Frankrijk. Hij beloofde de komende jaren 'een sterker Frankrijk' op te bouwen. Hoewel Macron nu al is beëdigd, begint zijn tweede termijn officieel pas op 13 mei. Op die dag verloopt zijn eerste ambtsperiode van vijf jaar.

GONZALO FUENTES / AFP
GONZALO FUENTES / AFP (ANP / AFP)

In een korte toespraak sprak hij over de noodzaak om te innoveren in een tijd van ongekende uitdagingen voor de wereld en voor Frankrijk, en zei hij dat zijn tweede termijn 'nieuw' zou zijn en niet slechts een voortzetting van de eerste.

'We moeten samen een nieuwe methode uitvinden, ver van vermoeide tradities en routines, waarmee we een nieuw productief, sociaal en ecologisch contract kunnen bouwen", zei hij, en beloofde met 'respect' en "overweging" te handelen.

Hij benadrukte de dreiging die uitgaat van de Russische invasie van Oekraïne en de wereldwijde bezorgdheid over het milieu.

Bij de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, bijna twee weken geleden, won Macron van zijn rechtse uitdager Marine Le Pen, al was de steun die hij kreeg van de kiezers een stuk kleiner dan vijf jaar geleden.

Renaissance

Macron heeft deze week de naam van zijn partij veranderd van La République en marche naar Renaissance, om een bredere groep in de samenleving aan te spreken. Nadat de uitslag van de twee verkiezingsrondes bekend werd gemaakt, braken protesten uit in verschillende Franse steden. De demonstranten vonden dat er gekozen moest worden tussen twee kwaden.

Parlementsverkiezingen

In juni volgen parlementsverkiezingen en tijdens die verkiezingen vormt Renaissance één lijst met de centrumpartij Mouvement démocrate en de nieuwe partij Horizons. Die stap lijkt een antwoord op de aankondiging van linkse en groene partijen om gezamenlijk deel te nemen aan de parlementsverkiezingen en een blok te vormen tegen Macron.

Lees ook | 'Macron zal veel tijd kwijt zijn aan binnenlands achterstallig onderhoud'

Maandag gaat Macron op zijn eerste staatsbezoek als herkozen staatshoofd. Hij reist naar Duitsland om gesprekken te voeren met bondskanselier Olaf Scholz over defensie- en energiebeleid.

Gerelateerde artikelen