Internationaal6 mei '22 07:37Aangepast op 6 mei '22 10:18

Het Hongaarse 'új' tegen een boycot van Russische olie

Auteur: Jorn Lucas

Hongarije gaat definitief niet akkoord met het voorstel tot een boycot van Russische olie van de Europese Commissie. Dat heeft de Hongaarse staatssecretaris voor Internationale Communicatie en Relaties Zoltan Kovacs gezegd. Zelfs een specifieke uitzondering waardoor Hongarije een jaar langer de tijd krijgt om een importverbod in te voeren, wordt niet geaccepteerd.

Zoltan Kovacs
Zoltan Kovacs (ANP / AFP)

'Hongarije gaat gewoon een veto uitspreken', zegt correspondent Stefan Bos vanuit Hongarije. 'Daarmee is in feite de voorgestelde olieboycot van de baan.' De door Europa voorgestelde uitzondering voor Slowakije en Hongarije is niet voldoende, omdat de landen veel meer tijd nodig hebben om alternatieve stromen op te zetten, zegt Bos. 'De landen denken zeker tot eind 2025 afhankelijk moeten blijven van Russische olie'.

Lees ook | Europa komt met nieuwe sancties

Weinig ruimte

Tegen Hongarije, en ook Polen, lopen procedures tegen de aantasting van de rechtsstaat in beide landen. Met mogelijk hoge boetes tot gevolg. 'Als de Europese Unie besluit te stoppen met deze procedures, dan zou Hongarije dit mogelijk als compromis kunnen zien om daarmee wellicht toch akkoord te gaan met boycot', zegt Bos. 'Maar hiervoor moet nog heel veel water door de Donau stromen'.

Tegelijkertijd onderhandelt Hongarije nog steeds met Rusland over kernenergie, en het land heeft ook nog geen echte steun gegeven aan Oekraïne. 'Steun met wapens zal nog niet zo snel gebeuren, maar ze gaan in elk geval voor 37 miljoen euro aan humanitaire hulp sturen naar het land', zegt Bos. 'Maar dat doen ze ook vooral omdat de Oekraïense gemeenschap groot is in Hongarije'. En de stroom van vluchtelingen uit het buurland zal alleen maar groter worden'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen