Internationaal6 mei '22 14:08

'Rusland wil staalfabriek Marioepol voor 9 mei innemen'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Rusland is van plan om de belegerde Azovstal-staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol uiterlijk maandag 9 mei in te nemen, meldt de Oekraïense presidentiële adviseur Oleksij Arestovitsj. ‘Er zit nog maar een handjevol mensen dus ik verwacht dat het ze wel gaat lukken’, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenksi zitten er tweeduizend Oekraïense militairen en een paar honderd burgers onder wie kinderen. ‘Ze zijn in levensgevaar’, zegt Hammelburg.

Al wekenlang zitten mensen vast in het industriële complex van Azovstal.
Al wekenlang zitten mensen vast in het industriële complex van Azovstal. (ANP / Zuma Press / Aleksander Kalka)

Hammelburg weet niet of dat aantal klopt. ‘De getallen lopen uiteen. Maar de zorg is ook een beetje dat behalve in de staalfabriek, ook nog eens tienduizenden burgers in de rest van Marioepol zitten. Wat gebeurt daar dan mee als de stad op 9 mei mogelijk wordt ingenomen? De situatie is super dramatisch. Ik vind het ook gek dat zo'n gebouw al wekenlang een soort symbool is van deze oorlog.’

Geschenk

Rusland is van plan om de belegerde staalfabriek uiterlijk 9 mei in te nemen. 'Het mooiste geschenk aan een heerser is het hoofd van zijn tegenstander', zei Arestovitsj tegen het Oekraïense persbureau UNIAN. 'Ik zie duidelijk de ambitie om Azovstal te veroveren en Poetin de overwinning te geven op 9 mei. Ze willen dit heel graag, maar laten we eens kijken of ze daarin slagen.'

In Moskou staat voor maandag 9 mei een grote militaire parade gepland ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog

Hoop op een succesvolle evacuatie

Terwijl er volgens Oekraïense bronnen nog steeds bloedige gevechten plaatsvinden op het terrein rondom de Azovstal-fabriek in Marioepol, zegt Rusland de komende drie dagen tijdelijk staakt-het-vuren in acht te nemen om burgers de kans te geven het terrein te verlaten. De Oekraïense president Volodimir Zelenski maakte eerder bekend dat 344 burgers woensdag uit Marioepol zijn geëvacueerd en zei ‘te hopen dat de succesvolle evacuatie kan worden voortgezet’.

Lees verder | Rusland heeft geen belang om burgers uit staalfabriek Marioepol niet te laten gaan'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen