Internationaal9 mei '22 23:17Aangepast op 10 mei '22 06:45

Hoe de ‘Iberische uitzondering’ zorgt voor een 30 procent lagere energierekening in Spanje

Auteur: Jorn Lucas

Spanje en Portugal hebben groen licht gekregen van de Europese Commissie voor hun gezamenlijke voorstel om een ​​tijdelijk plafond in te voeren voor de referentieprijzen van gas en kolen die worden gebruikt door elektriciteitscentrales. Door het gestelde maximum, kan de gemiddelde energierekening van de Spaanse consument naar verwachting met 30 procent omlaag.

Volgens de Commissie is er nog geen sprake van een officieel besluit, en moeten beide landen het plan nog bespreken in de ministerraad. Naar verluidt komt de ministerraad van Spanje dinsdag bijeen, Portugal zal niet veel later volgen om het akkoord tegelijkertijd te bekrachtigen.

Lees ook | 'Geruststelling' Gazprom doet gasprijs dalen

Eind maart dienden Spanje en Portugal bij de Europese Commissie een voorstel in om een maximum vast te stellen voor de gasprijs in beide landen. Onder andere Nederland en Duitsland waren kritisch op het plan, terwijl Frankrijk en Italië juist voorstander waren.

Het maximum is vastgesteld op 50 euro per megawatt (MWh) over een periode van 12 maanden, terwijl beiden landen 30 euro per megawatt hadden voorgesteld. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is deze ‘uitzonderlijke en tijdelijke maatregel’ noodzakelijk om sociale onrust in het land tegen te gaan. Eerder dit jaar had Spanje te maken met stakende vrachtwagenchauffeurs met lege schappen bij de supermarkt tot gevolg.

Naar verluidt betekent dit een 30 procent lagere energierekening voor de Spaanse consument.

Podcast | Kees de Kort: Gasprijs stijgt met 20%

Volgens Sánchez is de maatregel zeker ‘geen subsidiëring van gas’, en zal het ook geen gevaar vormen voor de investeringen in hernieuwbare energiebronnen. Het zal Spanje en Portugal volgens de leider van de socialistische regeringspartij PSOE in staat zal stellen om zonder verstoring van de Europese elektriciteitsmarkt ‘de elektriciteitsprijzen aanzienlijk te verlagen’.

Toch heeft de Commissie aangegeven dat het verschil tussen de Spanje, Portugal en de rest van de Europese Unie niet te groot wordt, om te voorkomen dat meer landen een uitzondering willen.

Gerelateerde artikelen