Internationaal10 mei '22 06:30Aangepast op 10 mei '22 07:36

Oorlog Oekraïne wordt slijtageslag

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 76 van de oorlog in Oekraïne, een oorlog die na de speech van Poetin van gisteren, nog duidelijker een lange slijtageslag zal gaan worden. Het offensief van Rusland in de Donbas zit nog altijd muurvast en Odessa wordt getroffen door raketten. Odessa is de grootste havenstad van Oekraïne waar de hele graanexport van afhankelijk is, zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Kinderen in Marioepol
Kinderen in Marioepol (ANP / EPA / Allessandro Guerra)

'Poetin heeft belangstelling voor Odessa. Heb je Odessa, dan heb je de hele strook langs de zee van Azov en de Zwarte Zee. Odessa is de enige echte grote haven naast Marioepol. Heb je die veroverd, dan frustreer je de export van Oekraïense tarwe waar al een deuk in is gekomen, dat is een ramp', zegt Hammelburg. De buitenlandcommentator vindt de toespraak van Poetin op 9 mei ronduit enigmatisch: 'Hij zei daar niks in, het wordt steeds lastiger om te volgen hoe hij denkt.'

Ook in de Verenigde Staten zijn zorgen dat Poetin zich in een positie heeft gemanoeuvreerd waarin hij niet meer voor- of achteruit kan zonder ernstig gezichtsverlies te lijden en 'het heeft er alle schijn van dat hij denkt aan een tactiek van de verschroeide aarde. Als hij verliest, laat hij rokende puinhopen achter. Dat is een trieste blik, maar kijk je naar het slagveld, dan begint dat er wel op te lijken.'

Intussen hebben de Verenigde Staten een Lend-Leasewet opgetuigd die lijkt op die in werking trad vlak voor de Amerikanen actief partij werden in de Tweede Wereldoorlog. Destijds wilden de Amerikanen aanvankelijk niet meedoen, maar beperkten ze zich tot het leveren van wapens en voertuigen aan de Geallieerde partijen. De nieuwe wet is bedoeld om zaken snel door het Congres te loodsen zonder al te veel procedurele hindernissen. Wat dan met name geldt voor grootschalige wapenleveranties.

Verenigde Staten

Amerika komt Oekraïne ondertussen te hulp. Het land schrapt alle importheffingen op Oekraïens staal voor 1 jaar. Daarmee wil Washington de economie van het land helpen. De heffing bedroeg 25 procent en was in 2018 ingesteld door Donald Trump. Biden ziet daar nu dus voorlopig vanaf.

De Franse president Emmanuel Macron wil een nieuwe politieke gemeenschap in Europa creëren waarin plaats is voor landen als Oekraïne. Macron stelde dat hij via zijn 'nieuwe Europese organisatie' vooral landen die waarschijnlijk nog jaren zoet zijn met hun toelatingsprocedure tot de Europese Unie, nu al wil binden aan het Europese blok. Bondskanselier Scholz reageerde er verheugd op.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag een wet ondertekend die de levering van wapens aan Oekraïne en andere Oost-Europese staten moet vergemakkelijken. De Amerikaanse president mag tot 2023 militair materiaal uitlenen of leasen aan Oekraïne en andere staten die getroffen zijn door de Russische aanvalsoorlog

Marioepol

De gevechten in Marioepol gingen maandag in alle hevigheid door. Russische troepen gebruikten tanks en artillerie om de Azov-staalfabriek, die al weken belegerd wordt, te bestormen. De Russen hebben al de overwinning in Marioepol afgekondigd, maar het immense fabriekscomplex is nog steeds in Oekraïense handen.

Odessa onder vuur

In de Oekraïense havenstad Odessa zijn zeker één dode en vijf gewonden gewonden gevallen bij nieuwe raketaanvallen. Dat meldt de lokale Oekraïense militaire leiding. De stad, die in het zuidwesten van Oekraïne ligt, werd meerdere keren opgeschrikt door raketaanvallen en beschietingen. Het leger van Oekraïne zegt dat er hypersonische raketten zijn ingezet, die ook enkele toeristische plekken raakten.

Ambassades

Rusland is niet van plan haar ambassades in Europa te sluiten als reactie op de 'onvriendelijke maatregelen van het Westen'. Dit laat een Russische functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Verder laat de Russische vertegenwoordiging weten dat het werk van diplomaten te belangrijk is om te stoppen. Gisteren werd een Russische ambassadeur met verf besmeurd toen hij in Polen bloemen neer wilde leggen bij een monument ter nagedachtenis aan tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Sovjetsoldaten.

Russische jets

De Britse minister van Defensie Ben Wallace heeft laten weten dat hij ieder land zou steunen dat gevechtsvliegtuigen van Russische makelarij aan Oekraïne levert. Vorige maand wilde Polen 28 MiG-29 jets leveren, maar dit werd tegengehouden door het Witte Huis. Veel landen zijn bang dat de levering van de MiG-jets voor verdere escalatie van het conflict zou zorgen. Wallace daarentegen liet weten dat hij het recht van ieder land zal verdedigen om Oekraïne te steunen, ook al is het met Russische jets.

Volg hier de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog

Gerelateerde artikelen