Internationaal10 mei '22 12:07

Duitse minister van Buitenlandse Zaken in Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock is in Oekraïne voor een onaangekondigd bezoek. Ze is daarmee het eerste lid van de Duitse regering dat het land bezoekt sinds de uitbraak van de oorlog. Met het bezoek komt een einde aan de spanning tussen Duitsland en Oekraïne die was ontstaan nadat een bezoek aan het land door president Walter Steinmeier 'niet gewenst' was vanwege zijn te pro-Russische houding in het verleden. Het bezoek valt samen met het bezoek van Minister Hoekstra aan Oekraïne.

Buitenlandminister Annalena Baerbock (midden) in Boetsja
Buitenlandminister Annalena Baerbock (midden) in Boetsja (ANP / dpa Picture-Alliance)

Baerbock begon haar bezoek in Boetsja, het stadje vlakbij Kiev dat het symbool is geworden van de Russische wreedheden in Oekraïne. Verder spreekt de minister met haar Oekraïense collega Kuleba en zal ze de Duitse ambassade in Kiev officieel heropenen. Net als veel Westerse landen besloot Duitsland deze midden februari te sluiten.

Spanningen

Met het bezoek van Baerbock lijkt voorlopig een middenweg te zijn gevonden om de spanningen te bezweren tussen beide landen. Sinds de afwijzing van het bezoek van Steinmeier in april gaf bondskanselier Scholz aan niet zelf naar Oekraïne meer te willen afreizen, ondanks het feit dat hij en de president inmiddels wel officieel zijn uitgenodigd.

Lees ook | Duitse president niet welkom in Oekraïne

Wapens

Hoewel Duitsland na lang wachten inmiddels ook is overgegaan tot het leveren van zware wapens aan Oekraïne, verbleekt de Duitse steun bij wat Groot Brittannië Kiev levert. Na de Verenigde Staten zijn het de Britten die veruit de meeste militaire steun leveren. Deze week nog zei de Britse premier Johnson, die vorige maand al zelf in Kiev was, een nieuw steunpakket ter waarde van 1,3 miljard pond toe.

Tijdens een speech begin mei zei de Oekraïense president Zelenski nog dat 'als iedereen in de wereld net zulke moedige leiders zouden zijn zoals Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk, dan zouden we de oorlog al beëindigd hebben'.

Lees ook | Hoekstra brengt Bliksem bezoek aan Oekraïne

Gerelateerde artikelen