Internationaal10 mei '22 12:32Aangepast op 10 mei '22 15:13

Chef geheime dienst Spanje ontslagen na spionageschandaal

Auteur: Jorn Lucas

De chef van de Spaanse inlichtingendienst CNI is ontslagen als gevolg van een spionageschandaal dat al weken voor onrust zorgt. Naast het afluisteren van Catalaanse separatisten, is ook de mobiele telefoon van de Spaanse premier Pedro Sánchez gehackt met behulp van de beruchte Pegasus-software.

Minister Margarita Robles van Defensie heeft het ontslag dinsdag bekend gemaakt op een persconferentie, zonder echt in te gaan op de motivatie achter het ontslag.

Paz Esteban
Paz Esteban (ANP / EPA / Juan Carlos Hidalgo)

Paz Esteban leidde de geheime dienst sinds begin 2020, en was de eerste vrouw aan het roer van de organisatie. Zij wordt opgevolgd door Esperanza Casteleiro, staatssecretaris van Defensie en vertrouwelinge van Robles.

Haar positie was niet langer houdbaar, meldt de krant El País op basis van bronnen. Zo zouden ook daadwerkelijk gegevens van bewindslieden zijn gestolen. Gespeculeerd wordt dat Marokko daarachter zit.

Lees ook | ‘Pegasus-schandaal in Spanje onderstreept noodzaak voor wetgeving’

Vanwege het jarenlang bespioneren van de separatisten stelde de linkse partij ERC, die voor onafhankelijkheid van Catalonië is en een belangrijke steunpilaar van de minderheidsregering in het parlement, een ultimatum. Als Madrid geen actie zou ondernemen om het vertrouwen te herstellen zou de partij het regeringsbeleid niet langer steunen.

Lees ook | Alles wat je moet weten over Pegasus

Esteban erkende vorige week tegenover een parlementscommissie dat de CNI de telefoons van achttien Catalaanse separatisten heeft afgeluisterd, onder wie de regiopremier Pere Aragonès. Zij benadrukte dat justitie daar toestemming voor had gegeven.

Gerelateerde artikelen