Internationaal8 mei '22 13:50

Liveblog | School gebombardeerd in Oost-Oekraïne, G7 houdt videoberaad met Zelenski

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 74 van de oorlog in Oekraïne. Door een bombardement op een school in het Oekraïense dorpje Bilohorivka zijn zeker twee doden gevallen, meldt Serhij Gajdaj, de gouverneur van de Oost-Oekraïense regio Loehansk.

(ANP / AFP)

Poetin: overwinning zal net als in 1945 van ons zijn

13:20 | De overwinning zal net als die tijdens de Tweede Wereldoorlog van Rusland zijn, zei de Russische president Vladimir Poetin zondag tijdens een toespraak naar aanleiding van de jaarlijkse viering van de zege op nazi-Duitsland. Hij verwees hiermee naar het conflict in Oekraïne.

'Vandaag de dag strijden onze militairen, net als hun voorouders, schouder aan schouder om hun geboorteland te bevrijden van de nazi's. Dat gebeurt in het vertrouwen dat, net als in 1945, de overwinning van ons zal zijn', zei Poetin. Rusland beweert al sinds het begin van de oorlog dat het Oekraïne op 24 februari is binnengevallen om het land te 'demilitariseren' en 'denazificeren'.

'Het is onze gemeenschappelijke plicht om de heropleving van het nazisme te voorkomen, dat zoveel leed heeft veroorzaakt onder de inwoners van verschillende landen', aldus de Russische president. Hij zei te hopen dat 'de nieuwe generaties de nagedachtenis van hun vaders en grootvaders waardig zullen zijn'.

Op 8 mei wordt jaarlijks in veel Europese landen herdacht dat nazi-Duitsland zich op die dag in 1945 officieel overgaf. De herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland vindt in Rusland officieel pas maandag plaats, omdat de overgave daar door het tijdsverschil na middernacht was. Op het Rode Plein in Moskou wordt de overwinning gevierd met een militaire parade.

Rusland zegt Oekraïens oorlogsschip te hebben verwoest

11:12 | Het Russische ministerie van Defensie zegt zondag een Oekraïens oorlogsschip te hebben verwoest nabij de Oekraïense stad Odessa. Het schip zou in de nacht van zaterdag op zondag door een raket zijn geraakt.

Volgens het ministerie heeft de Russische luchtverdediging ook twee Oekraïense bommenwerpers en een helikopter neergeschoten boven het door Rusland bezette Slangeneiland in de Zwarte Zee. Slangeneiland ligt ongeveer 35 kilometer voor de Oekraïense kust en werd eind februari door Rusland veroverd met behulp van het vlaggenschip Moskva dat vorige maand zonk, waarschijnlijk door toedoen van een Oekraïense raketaanval.

Rusland zegt in de afgelopen 24 uur behalve een schip, ook vier Oekraïense gevechtsvliegtuigen en vier helikopters te hebben vernietigd. De informatie kon niet onafhankelijk worden bevestigd en Oekraïne heeft nog niet gereageerd.

Zelenski herdenkt Tweede Wereldoorlog: duisternis is terug

10:16 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in een videotoespraak ter gelegenheid van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland stilgestaan bij de parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de huidige oorlog in zijn land.

Zelenski wees onder meer op de naoorlogse belofte dat een oorlog zoals toen nooit meer mag plaatsvinden. 'De duisternis is na decennia teruggekeerd in Oekraïne', aldus de president. 'Het draagt een ander uniform en gebruikt andere slogans, maar het heeft hetzelfde doel.'

De videoboodschap van Zelenski duurde vijftien minuten en werd in zwart-wit opgenomen voor een gebombardeerd appartementencomplex in Borodjanka, ten noordwesten van Kiev.

Op 8 mei wordt jaarlijks in veel Europese landen herdacht dat nazi-Duitsland zich op die dag in 1945 officieel overgaf. In veel Oost-Europese landen, zoals Rusland, wordt de overwinning pas op 9 mei gevierd, omdat de overgave daar door het tijdsverschil pas na middernacht was.

Doden bij bombardement op school in Oost-Oekraïne

08:18 | Volgens Gajdaj liggen er nog zo'n zestig mensen onder het puin, van wie wordt gevreesd dat ze eveneens om het leven zijn gekomen.

Het bombardement zou zaterdagmiddag hebben plaatsgevonden. In de school zaten op dat moment ongeveer negentig mensen ondergedoken. Door de luchtaanval ontstond brand, waarna het gebouw instortte. Dertig mensen zijn in veiligheid gebracht. 'Zeven van hen waren gewond', aldus de gouverneur op Telegram.

Zelenski: Russen vernietigden 200 Oekraïense erfgoedplekken

05:11 | Het Russische leger heeft volgens president Volodimir Zelenski bijna tweehonderd culturele erfgoedplekken in Oekraïne vernietigd of beschadigd. 'Helaas keert het kwaad vaak terug als mensen de rechten van anderen niet respecteren, de wet negeren en de cultuur vernietigen', zei de Oekraïense president zaterdag tijdens een videotoespraak.

'Dit is precies wat er met de Russische staat is gebeurd. Daarom moeten we ons nu allemaal verdedigen. Verdedig onze mensen, onze steden en zelfs onze musea, die het doelwit worden van Russische raketaanvallen.' Vrijdag nog beschadigde een Russische raket een museum in de regio Charkov van een bekende Oekraïense dichter en filosoof uit de achttiende eeuw, aldus Zelenski.

Hij wees erop dat de wereld zondag en maandag de overwinning op nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog viert. Maar de acties van Rusland moeten 'elke staat en elk land eraan herinneren dat het onmogelijk is om het kwaad voor eens en altijd te verslaan'.

G7 houdt videoconferentie over Oekraïne met Zelenski

03:30 | De leiders van de G7 komen op uitnodiging van Berlijn zondag bijeen tijdens een videoconferentie om de oorlog in Oekraïne te bespreken met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De bijeenkomst komt op een bijzonder moment, omdat op 8 mei verschillende landen het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken.

Ter nagedachtenis aan deze dag houdt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een speech die op televisie wordt uitgezonden. Hij zal daarin volgens een woordvoerder van de Duitse regering ook de oorlog in Oekraïne aan de orde stellen.

Duitsland is voorzitter van de G7, de club van de zeven belangrijkste geïndustrialiseerde westerse landen. Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Japan zijn de andere leden.

Luchtalarm gaat af in grote delen van Oekraïne

03:21 | In grote delen van Oekraïne is in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm afgegaan. Onder meer in de hoofdstad Kiev en omgeving, de stad Lviv in het westen, Charkov en Donetsk in het oosten, Odessa in het zuiden en in andere gebieden loeiden volgens het Oekraïense persbureau UNIAN de sirenes.

Volgens lokale berichten waren explosies te horen in Odessa. Het is onduidelijk of het gaat om Russische raketinslagen of defensief vuur van de Oekraïense luchtverdediging. Ook in de zuidelijke stad Mikolajiv zijn ontploffingen geweest.

Oekraïne vreest dat de Russen hun bombardementen opschroeven vanwege een Russische feestdag op 9 mei. Maandag viert Rusland de Dag van de Overwinning waarmee de overwinning op de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. De herdenking is voor president Vladimir Poetin ook een manier om zijn militaire macht te tonen. Het Rode Plein in Moskou komt vol te staan met soldaten en er volgt een parade met onder meer tanks en luchtafweersystemen.

Oekraïne wil Cherson heroveren

02:20 | Oekraïne wil Cherson, een stad in het zuiden van het land, heroveren op Russische troepen. 'Er zal geen Volksrepubliek Cherson zijn', aldus presidentieel adviseur Mychajlo Podoljak op de Oekraïense radio. Het gebied zal volgens hem volledig worden bevrijd en vele Russische soldaten zullen daarbij sneuvelen.

De adviseur van president Volodimir Zelenski reageerde op uitspraken van politici in Moskou die de Oekraïense stad Russisch willen verklaren. 'Rusland is hier voor altijd', zei Andrej Toertsjak van Poetins partij Verenigd Rusland tijdens een bezoek aan Cherson eerder deze week. Er moeten Russische paspoorten worden afgegeven in de stad en de roebel, de Russische munteenheid, wordt het enige betaalmiddel.

Dit soort stappen werd eerder genomen in de door pro-Russische separatisten zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk, in het oosten van Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen