Internationaal9 mei '22 11:37

EU overlegt over Russische olieboycot, Hongarije 'zit daar niet op te wachten'

Auteur: Lisa van der Velde

De leiders van de G7-landen zijn het eens geworden over het verbieden van de invoer van Russische olie, dat meldt het Witte Huis. De Europese Unie is nog niet zo ver. Hongarije ligt namelijk dwars. Het land staat erom bekend close te zijn met Rusland. Mogelijk gaat de Hongaarse president Viktor Orbán zijn veto inzetten.

'Orbán stelt: ons land ligt niet aan zee, wij zijn afhankelijk van pijpleidingen, dus dit gaan we niet doen', zegt Hongarije-correspondent Stefan Bos. Hongarije, Slowakije en Tsjechië krijgen uitstel en hulp van de EU om bij een boycot op Russische olie toch aan olie te komen, dat is het plan. 'Maar ook daarop zit Hongarije niet te wachten', aldus Bos.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne in ons liveblog

De Hongaarse president zegt het niet te accepteren dat de EU het land negeert en dat er geen rekening wordt gehouden met de belangen van Hongarije. 'Hij zag geen andere optie dan de EU terug naar de tekentafel te sturen voor een verbetering van het bestaande voorstel, omdat hij het in de huidige vorm gelijk aan 'een kernbom op de Hongaarse economie' vindt. De andere EU-landen zeggen juist begrip te hebben voor de zorgen van de drie volledig door land omgeven en meest getroffen lidstaten. Solidariteit staat daarin voorop, aldus Brussel.

Banden met het Kremlin

Bos ziet tevens dat de banden tussen Orbán en het Kremlin heel nauw zijn. 'Vanuit het Kremlin kreeg Orbán zelfs felicitaties dat hij niet akkoord is gegaan met de olieboycot.' En de olieboycot is niet de enige maatregel waar Hongarije niet aan meedoet. 'Orbán heeft ook gezegd geen zin te hebben in sancties tegen de patriarch van de Russisch Orthodoxe Kerk. Dat geeft de banden tussen Rusland en Hongarije duidelijk aan.'

Lees ook | Experts: effect olieboycot Rusland kan meevallen voor Nederland

Als de EU niet met een beter voorstel komt, verwacht Bos niet dat Hongarije gaat instemmen met de boycot. 'Dan zal Orbán zijn veto uitspreken.' De Hongaarse president houdt de energieprijzen in het land op dit moment laag. 'Orbán zegt ervoor gekozen te zijn om die prijzen laag te houden, dus op een boycot van olie zit hij echt niet te wachten. Ik verwacht dat het de EU niet gaat lukken hem mee te krijgen.'

Onderhandelingen

Volgens EU-bronnen is er geen sprake van dat Hongarije de sancties blokkeert en verkeren de onderhandelingen in een laatste fase. Ingewijden hopen dat de onderhandelingen begin deze week kunnen worden afgerond. Voor een akkoord over het zesde pakket met sancties tegen Rusland is de instemming van alle 27 EU-landen nodig. Naast onder meer strafmaatregelen tegen een zestigtal personen en drie Russische tv-zenders wil de commissie een Europees invoerverbod van ruwe aardolie binnen zes maanden en van geraffineerde olie voor het eind van het jaar.

Gerelateerde artikelen