Internationaal10 mei '22 06:26Aangepast op 10 mei '22 07:04

Revolutionaire Garde obstakel atoomdeal Iran

Auteur: BNR Webredactie

De EU-gezant Enrique Mora gaat vandaag een nieuwe poging ondernemen om de onderhandelingen rond de nucleaire deal met Iran uit het slop te trekken. Al langer gaan er berichten dat een deal binnen handbereik ligt. Maar er is een belangrijk twistpunt: de status van de Iraanse Revolutionaire Garde die door het Westen als een terroristische organisatie wordt gezien.

Islamitische Revolutionaire Garde tijdens een pro-Palestinamars in Teheran
Islamitische Revolutionaire Garde tijdens een pro-Palestinamars in Teheran (ANP / SIPA Press France / Sobhan Farajvan )

Lees ook | China en Iran bestendigen intieme relatie

Machtsblok

De Garde is een eliteleger dat na de Iraanse Revolutie in 1979 is opgericht en dat in de loop der jaren een machtsfactor van enorme betekenis is geworden. De Garde heeft bedrijven en eigen parlementariërs en vormt zowel in economisch als in politiek en militair opzicht een belangrijk machtsblok. 'Het is best een struikelblok om hen als terroristische organisatie te bestempelen', zegt Midden-Oosten-correspondent Tara Kenkhuis.

Iran wil inderdaad van dat stigma af, de Amerikaanse president Joe Biden wil dat eigenlijk ook omdat het Westen Iraanse olie nodig heeft nu de voorraad opdroogt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Alleen moet hij dat wel aan het thuisfront verkopen, zakendoen met terroristen.

Lees ook | VS: atoomdeal met Iran in zicht

Navigeren

'Biden is hard bezig geweest het akkoord nieuw leven in te blazen en is erop gebrand dat te doen slagen, olie uit Iran krijgen is een extra motief. Hij heeft alleen veel binnenlandse tegenstand, daar moet hij op navigeren.' Kunnen we dan een compromis verwachten? Volgens Kenkhuis ligt een voorstel op tafel om niet de hele Garde, maar slechts een deel ervan als terroristisch te bestempelen, een compromis dat mogelijk vete verkopen is in het binnenland.

Lees ook | Iran en VS spreken elkaar tegen over mogelijke atoomdeal

Gerelateerde artikelen