Internationaal10 mei '22 11:28Aangepast op 10 mei '22 14:13

Hoekstra brengt bliksembezoek aan Kiev

Auteur: BNR Webredactie

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is dinsdag voor een onaangekondigd bezoek in Oekraïne. Dat bevestigt het ministerie. Hoekstra zal met onder anderen de Oekraïense president Volodomir Zelenski en met zijn ambtgenoot Dmitro Koeleba spreken. Ook heropent hij de Nederlandse ambassade in Kiev. Het bezoekt valt samen met het bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.

Hoekstra bezocht dinsdagochtend eerst Irpin. Die voorstad van Kiev is zeer zwaar getroffen door de strijd met de Russen. De minister bracht kort voor het uitbreken van de oorlog ook al een bezoek aan Oekraïne, samen met premier Mark Rutte.

Tegelijkertijd met Hoekstra's bezoek bezocht de Duitse minister Baerbock het stadje Boetsja, dat het symbool is geworden van de Russische wreedheden in Oekraïne.

Lees ook | Duitse minister van Buitenlandse Zaken in Oekraïne

Behalve ontmoetingen met Zelenski en Koeleba staat ook de heropening van de ambassade in Kiev op Hoekstra's programma. De Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad verhuisde na het uitbreken van de oorlog naar de westelijke stad Lviv, en opereerde ook een tijd vanuit Polen.

Op Twitter zegt minister Hoekstra dat de 'dramatische verwoesting' van de oorlog niet ongestraft kan blijven en dat Nederland zich inzet voor 'waarheidsvinding en gerechtigheid'. Eind april stuurde Nederland ook een forensisch opsporingsteam naar Oekraïne om te helpen bij het verzamelen van bewijs van oorlogsmisdaden.

Oekraïens parlement

Later deze week zal premier Rutte, die dit keer niet meegereisd is, op uitnodiging van president Zelenski het Oekraïense parlement toespreken. Hij is daarmee na de Britse premier Johnson de tweede regeringsleider ooit die dit doet.

Vlak voordat de Britse premier Johnson zijn speech gaf, zegde Groot Brittannië een nieuw militair steunpakket ter waarde van bijna 360 miljoen euro toe, het is onduidelijk of er vanuit Nederland nieuwe toezeggingen komen.

Gerelateerde artikelen