Lees ook | Verkiezingswinst van Sinn Féin in Noord-Ierland 'historisch'
Pro-Britse politici in Noord-Ierland hebben eerder gezegd geen ministers te willen leveren voor de Noord-Ierse regering als de afspraken niet worden aangepast. Daardoor dreigt een impasse bij de formatie van een regering, want een principeafspraak schrijft voor dat in ieder kabinet pro-Britse protestanten én pro-Ierse katholieken moeten zitten.
Let op: er komt een nieuw hoofdstuk in de #Brexit-crisis aan.
— Rem Korteweg (@remkorteweg) May 10, 2022
VK gaat waarschijnlijk eenzijdig delen van het Noord-Ierse Protocol opschorten.
U weet wel, het Protocol dat het Goede Vrijdag Akkoord borgt, en het fundament vormt voor het #Brexit handelsakkoord.
...more soon...
Groot politiek probleem
Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is de status van Noord-Ierland al tijden een groot politiek probleem. Omdat Ierland EU-lid is zouden er douanecontroles op goederen moeten komen bij de grens met Noord-Ierland, maar dit ligt erg gevoelig. Na decennia van strijd tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten werd in een vredesakkoord uit de jaren negentig afgesproken dat er nooit een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland zou komen.
Om dit mogelijk te houden na de Brexit is de grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk nu getrokken tussen Noord-Ierland en het Britse eiland. Daardoor moet de douane nu goederen controleren die tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden vervoerd.

The Times meldde eerder deze week dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss de bijzondere EU-status van Noord-Ierland wil afschaffen. Daarmee zou ze pogingen om met de EU tot een oplossing te komen over het gebied opgeven. Johnson beweert dat de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, niet genoeg moeite doet om 'economische en politieke ontwrichting' in Noord-Ierland te voorkomen.
Sinn Féin
Afgelopen weekend werd de pro-Ierse partij Sinn Féin de grootste partij bij de de Noord-Ierse parlementsverkiezingen. Die partij streeft naar een referendum over de hereniging van Noord-Ierland met Ierland, maar wil dat niet meteen organiseren.
Historicus en journalist Keshia Hederman zei eerder ook al tegen BNR dat een referendum nu steeds realistischer wordt. ‘Maar dan moet een meerderheid van de Ieren in de republiek en van de Noord-Ieren wel een vereniging willen.’ Laatst is dat gepeild bij de Noord-Ieren en dat belooft volgens Hederman niet veel goeds. ‘Slechts 17 procent vindt een vereniging een prioriteit. Dus je ziet het al: ze zijn eigenlijk met andere dingen bezig.’
Lees ook | Britse gemeenteraadsverkiezingen, wat doet Noord-Ierland?