Internationaal10 mei '22 14:27

Premier Johnson: Brexitafspraken Noord-Ierland onhoudbaar

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

De Brexitafspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over Noord-Ierland zijn volgens de Britse premier Boris Johnson onhoudbaar. Volgens een woordvoerder van de minister-president is de situatie in het gebied nu 'zeer ernstig'.

Lees ook | Verkiezingswinst van Sinn Féin in Noord-Ierland 'historisch'

Pro-Britse politici in Noord-Ierland hebben eerder gezegd geen ministers te willen leveren voor de Noord-Ierse regering als de afspraken niet worden aangepast. Daardoor dreigt een impasse bij de formatie van een regering, want een principeafspraak schrijft voor dat in ieder kabinet pro-Britse protestanten én pro-Ierse katholieken moeten zitten.

Groot politiek probleem

Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is de status van Noord-Ierland al tijden een groot politiek probleem. Omdat Ierland EU-lid is zouden er douanecontroles op goederen moeten komen bij de grens met Noord-Ierland, maar dit ligt erg gevoelig. Na decennia van strijd tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten werd in een vredesakkoord uit de jaren negentig afgesproken dat er nooit een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland zou komen.

Om dit mogelijk te houden na de Brexit is de grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk nu getrokken tussen Noord-Ierland en het Britse eiland. Daardoor moet de douane nu goederen controleren die tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden vervoerd.

Premier Johnson: Brexitafspraken Noord-Ierland onhoudbaar
Premier Johnson: Brexitafspraken Noord-Ierland onhoudbaar (ANP / Alamy Limited)

The Times meldde eerder deze week dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss de bijzondere EU-status van Noord-Ierland wil afschaffen. Daarmee zou ze pogingen om met de EU tot een oplossing te komen over het gebied opgeven. Johnson beweert dat de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, niet genoeg moeite doet om 'economische en politieke ontwrichting' in Noord-Ierland te voorkomen.

Sinn Féin

Afgelopen weekend werd de pro-Ierse partij Sinn Féin de grootste partij bij de de Noord-Ierse parlementsverkiezingen. Die partij streeft naar een referendum over de hereniging van Noord-Ierland met Ierland, maar wil dat niet meteen organiseren.

Historicus en journalist Keshia Hederman zei eerder ook al tegen BNR dat een referendum nu steeds realistischer wordt. ‘Maar dan moet een meerderheid van de Ieren in de republiek en van de Noord-Ieren wel een vereniging willen.’ Laatst is dat gepeild bij de Noord-Ieren en dat belooft volgens Hederman niet veel goeds. ‘Slechts 17 procent vindt een vereniging een prioriteit. Dus je ziet het al: ze zijn eigenlijk met andere dingen bezig.’

Lees ook | Britse gemeenteraadsverkiezingen, wat doet Noord-Ierland?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen