Internationaal10 mei '22 14:23

VS smult van nieuw boek over presidentschap Trump

Auteur: BNR Webredactie

In Amerikaanse media gaat het weer volop over het presidentschap van Donald Trump. Een reeks schokkende onthullingen in het nieuwe boek A Sacred Oath van de oud-minister van Defensie Mark Esper laten zien dat de oud-president meerdere grote geopolitieke vraagstukken het liefst met geweld wilde oplossen.

Image
(ANP / SIPA USA)

Raketten op Mexico

Correspondent Jan Postma merkt op dat ondanks de grote hoeveelheid boeken over Trump, dit nieuwe boek toch weer weet te verbazen. Uit het boek blijkt onder andere dat Trump de laboratoria van drugskartels in Mexico wilde aanvallen met raketten om vervolgens deze aanvallen te ontkennen. Verder vroeg de inmiddels oud-president zich af of er niet gewoon op Black Lives Matter-demonstranten kon worden geschoten, desnoods in de benen. Ook dacht Trump aan een aanval op Iran, een blokkade van Cuba, wilde hij militair ingrijpen in Venezuela, overwoog hij om alle ambassades in Afrikaanse landen te sluiten en wilde hij alle Amerikaanse militairen weghalen uit Zuid-Korea.

Lees ook | Amerikaans Hooggerechtshof: nog geen definitief standpunt abortus

Reactie Trump

Opvallend is volgens Postma dat het lijkt alsof Trump nog steeds achter sommige plannen staat. 'Alles ontkent hij eigenlijk, op een punt na en dat is dat verhaal van die kartels, die met raketten bestookt moesten worden.' Daarop reageerde de oud-president volgens de correspondent alleen met no comment. Later op social media vroeg Trumps zoon zich Donald Trump Jr. zich af wat er eigenlijk mis was met dit plan.

Aanhangers

Hoe extreem het ook allemaal is en ondanks dat ook Esper aangeeft in zijn boek en in interviews dat hij Trump ongeschikt vond voor de positie als president, ziet Postma dat de volgers van Trump met 'religieuze toewijding' achter hun man blijven staan. 'Dat zie je nu ook overal weer verschijnen, de talking heads en Trump-supporters, allemaal zeggen ze 'die Esper wil eigenlijk alleen maar zijn eigen straatje schoonvegen'. Ze zeggen tevens dat Esper alles heeft verzonnen en dat ze alleen Trump geloven.'

Lees ook | Grand Jury start onderzoek naar Trump


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen