Internationaal10 mei '22 14:56

Finland zet nieuwe stap richting NAVO-lidmaatschap

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het NAVO-lidmaatschap van Finland is weer een stap dichterbij. De defensiecommissie in het Finse parlement concludeert namelijk dat het lidmaatschap de beste optie is voor de veiligheid van Finland. Uit opiniepeilingen blijkt een meerderheid van de bevolking hier ook voor te zijn. Ook is het overgrote deel van het parlement voor. De Finse regeringspartij zal zaterdag haar standpunt bekendmaken.

Het Finse parlement in Helsinki
Het Finse parlement in Helsinki (ANP / AFP)

Sinds de invasie in Oekraïne is er een omslag in het Finse denken over de NAVO. Voor die tijd probeerde het land altijd te schipperen tussen Rusland en het Westen. Zo onderhoudt de Finse president Niinistö een goede band met zijn Russische collega Poetin en werd het NAVO-lidmaatschap vooral gezien als een ultieme troefkaart. Inmiddels is drie op de vier Finnen voor toetreding, ondanks het Russische dreigement dat aan een eventuele toetreding 'politieke en militaire consequenties' zijn verbonden. De positie van Finland is voor Rusland extra gevoelig omdat beide landen een grens delen van 1340 kilometer.

Lees ook | In Finland is vrees voor de 'grijze zone'

Ook vanuit Zweden komen nieuwe positieve geluiden over het NAVO-lidmaatschap. Volgens de Zweedse minister Peter Hultqvist van Defensie zou het lidmaatschap van zijn Zweden en Finland de 'Noordelijke defensie capaciteiten versterken'. De regeringspartij in Zweden neemt zondag 15 mei, een dag na Finland, een besluit over eventuele toetreding tot de NAVO.

Ondanks de neutrale positie werken beide landen al lange tijd nauw samen met de NAVO. Voor een eventuele toetreding moeten wel eerst alle dertig huidige lidstaten akkoord gaan. Dat zou volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg geen probleem moeten zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen