Internationaal11 mei '22 06:29

'Opluchting in Rusland dat Poetin geen totale oorlog heeft afgekondigd'

Auteur: BNR Webredactie

In Rusland heerst er 'opluchting' na de speech van president Vladimir Poetin van maandag. 'Er is opluchting dat hij geen totale oorlog en daarmee de mobilisatie heeft afgekondigd', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.

Bosman merkt vanuit Moskou dat de nadruk op de oorlog verminderd is en er minder 'paniek' is, zoals aan het begin van de Russische inval in Oekraïne. 'De paniek van de eerste twee weken, toen mensen geld aan het hamsteren waren, is verdwenen. Sommige winkels zie je ook weer open gaan en restaurants en café's zitten toch weer vol. Ook het regime beseft dat.'

Dat de nadruk op de oorlog verminderd is, heeft mogelijk te maken met dat de initiële doelen die Poetin wilde halen - de totale inname van Oekraïne - niet behaald zijn. De Amerikaanse Inlichtingendiensten verwachten echter niet dat de Russische president tevreden zal zijn als hij de Donbas-regio veroverd heeft. Hij zou de oorlog in Oekraïne willen voortzetten om ook doelen buiten de Donbas te halen, zegt Avril Haines, de directeur van de Nationale Inlichtingendiensten.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Symboliek

De correspondent merkt dan ook een contract op met de reacties na de inname van de Krim, in 2014. 'Toen zag je een soort overwinnings-euforie, waarbij mensen elkaar feliciteerden. Toen zag je ook de opkomst van het oranje-zwarte Sint-Jorislintje, dat symbool staat voor de overwinning op de nazi's bij WOII. Dat zag je de afgelopen acht jaar overal. Rusland probeerde nu de letter 'Z' symbool te maken voor de oorlog in Oekraïne. Die zie je op de officiële autobussen, op billboards bij instanties, maar de mensen zelf nemen het nauwelijks over. Dat is ook wel een signaal dat er een grote tegenstand tegen deze oorlog ontstaat', aldus Bosman.

Gerelateerde artikelen