Internationaal11 mei '22 11:21

Wil Poetin uiteindelijk toch heel Oekraïne veroveren?

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten niet dat de Russische president Vladimir Poetin tevreden zal zijn als hij de Donbas-regio veroverd heeft. Hij zou de oorlog in Oekraïne willen voortzetten om ook doelen buiten de Donbas te halen. Dat zegt de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten Avril Haines.

Overgebleven stukken van een Russische raket voor een winkelcentrum in Odessa na een raketaanval
Overgebleven stukken van een Russische raket voor een winkelcentrum in Odessa na een raketaanval (ANP / AFP)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Het zou volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg 'niet onlogisch' zijn dat Poetin ook bijvoorbeeld de havenstad Odessa in zijn plan wil meenemen. Hij wijst erop dat de stad in een rechte lijn ligt met de Donbas en met de verovering van die stad zou Rusland niet alleen de Zee van Azov, maar ook het gebied rondom de Zwarte zee in handen krijgen.

Odessa wordt de afgelopen weken met regelmaat al stevig onder vuur genomen door Russische raketten. Een opvallend moment was eerder deze week toen ook de president Charles Michel van de Europese Raad tijdens een bezoek aan de stad vanwege een dreigende raketaanval dekking moest zoeken.

Lees ook | Finland zet nieuwe stap richting NAVO-lidmaatschap

De verovering van die stad en de omliggende havens zou ook grote gevolgen hebben voor de voedselvoorziening in de wereld. Een groot deel van de export van tarwe uit Oekraïne gaat via deze route. Hammelburg wijst erop dat zo'n 30 procent van de totale wereldvoorraad daar vandaan komt. Op dit moment worden de havens al geblokkeerd door Rusland. President Zelenski heeft onlangs ook nog om Westerse hulp gevraagd om de havens te ontsluiten om zo een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen.

West-Oekraïne

Of Poetin ook de oorlog wil doorzetten naar West-Oekraïne, daar heeft Hammelburg 'twijfels' over. 'Simpelweg, je moet de omvang van dit land niet onderschatten. Als hij dat zou doen, wat op zichzelf kan, dan wordt het een bezetting. Dat gaat heel lang duren en heel veel geld kosten. Dat kan niet anders dan leiden tot continu verzet, een soort guerrilla die zich dan gaat vormen.' Toch valt volgens hem niets uit te sluiten. 'Het kan.'

Lees ook | 'Opluchting in Rusland dat Poetin geen totale oorlog heeft afgekondigd'

Gerelateerde artikelen