Internationaal12 mei '22 06:46

Eerste officiële coronabesmetting in Noord-Korea

Auteur: ANP

Noord-Korea heeft donderdag voor het eerst officieel een besmetting met het coronavirus gemeld. Tot dusverre was het internationaal geïsoleerde land volgens de autoriteiten gevrijwaard gebleven van de pandemie. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kondigde een lockdown aan.

Het staatspersbureau KCNA, dat de besmetting bekendmaakte, spreekt van een 'ernstige nationale noodsituatie'. Volgens het persbureau gaat het om de zeer besmettelijke omikron-subvariant BA.2.

Niemand

Dat in de afgelopen twee jaar niemand in Noord-Korea het coronavirus zou hebben opgelopen, wordt alom betwijfeld. Zo ontsloeg Kim Jong-un een jaar geleden verschillende hoge functionarissen omdat ze het regeringsbeleid tegen corona niet goed zouden hebben uitgevoerd. Zo hadden ze 'een grote crisis' veroorzaakt, aldus de leider, die verder niet in details trad.

Noord-Korea deelt ook een grens van bijna 1500 kilometer met China, die lang niet overal goed bewaakt is. Onder meer in de Chinese grensstad Dandong is het aantal besmettingen de afgelopen weken hard opgelopen. Kim Jong-un riep op tot strengere grenscontroles.

Gerelateerde artikelen