Internationaal12 mei '22 14:41

Rutte tegen Oekraïens parlement: 'Deze oorlog gaat over onze gezamenlijke toekomst'

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne gaat over 'onze gezamenlijke toekomst'. En Nederland zal naast Oekraïne staan tot het bittere eind. Dat zei premier Mark Rutte in zijn toespraak via videoverbinding tegen het Oekraïense parlement. 'Ik wil een simpele boodschap overbrengen, dat mijn land aan jullie zijde staat.'

Premier Mark Rutte spreekt via videoverbinding het Oekraïense parlement toe.
Premier Mark Rutte spreekt via videoverbinding het Oekraïense parlement toe. (ANP SEM VAN DER WAL)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne hier via ons liveblog

David tegen Goliath

In zijn speech prees Rutte de moed van het Oekraïense volk en de krijgsmacht. De Oekraïense president Zelenski is volgens Rutte 'de belichaming geworden van de vechtlust en de moed'. Ook omschreef hij de strijd tegen Rusland als een versie van David tegen Goliath. 'En we weten allemaal wie dat gevecht heeft gewonnen,' aldus de premier.

Rutte stond onder andere stil bij de tot nu toe ingevoerde sancties en hoe de druk op Rusland verder kan worden opgevoerd. Een volgende 'grote stap' op het gebied van de sancties is volgens de premier een embargo op Russische olie waar Nederland een voorstander van is. 'Laat me duidelijk maken dat Nederland klaar staat om deze stap zonder uitstel te nemen samen met onze partners en bondgenoten.' De sancties moeten volgens Rutte van kracht blijven tot 'de Russische agressie stopt en de Oekraïense soevereiniteit is hersteld'.

Lees ook | Kogel is door de kerk: Finland opteert voor NAVO-lidmaatschap

Wapens

In de speech kwam geen toezegging voor extra wapenleveranties, iets dat de Britse premier Boris Johnson tijdens zijn speech in het Oekraïense parlement wel deed. Rutte wees op het feit dat Nederland samen met Duitsland geavanceerde houwitsers naar Oekraïne stuurt. Wel voegde hij eraan toe dat, als er in een nieuwe fase van de oorlog extra militair materiaal nodig is, dat Nederland samen met vrienden en bondgenoten bereid is dat te leveren.

Minister van Defensie Kasja Ollongren liet donderdag aan de Tweede Kamer weten dat Nederland tot nu toe, inclusief de vijf pantserhouwitsers, voor 102 miljoen euro aan militaire steun aan Oekraïne heeft gegeven.

Lees ook | 'Laatste hoofdstuk voor Oekraïense soldaten Azovstal-fabriek'

Gerechtigheid

Ook haalde Rutte de speech van de Oekraïense president Zelenski in het Nederlandse parlement aan, waarin de president vroeg om hulp om daders van oorlogsmisdaden voor de rechter te krijgen. 'Wij in Nederland, met Den Haag als de juridische hoofdstad van de wereld, voelen op dit vlak een speciale verantwoordelijkheid. Dat is ook reden waarom Nederland een groot team van forensische experts naar Oekraïne stuurt in samenwerking met het Internationaal Strafhof.'

Verder bedankte Rutte Oekraïne voor hun steun in de Nederlandse zoektocht naar gerechtigheid voor de slachtoffers van de ramp met de MH17.

De tekst gaat verder onder de tweet

EU-lidmaatschap

De premier deed geen toezeggingen over een eventueel EU-lidmaatschap voor Oekraïne. Wel benadrukte hij dat het land nu al een 'gewaardeerd lid' is van de Europese familie en dat elke mogelijkheid moet worden aangegrepen om de samenwerking tussen de EU en Oekraïne verder te brengen. Maar het belangrijkste is volgens Rutte nu 'dat de EU-lidstaten verenigd blijven in hun steun voor Oekraïne'. Rutte voegde daaraan toe: 'Het gaat erom: familie is familie en er moet een oorlog gewonnen worden.'

Tijdens een speech eerder deze week zei de Franse president nog dat het mogelijk nog decennia gaat duren voordat Oekraïne lid kan worden. In plaats daarvan bood hij een lidmaatschap van een 'parallelle Europese gemeenschap aan', die op dit moment nog niet bestaat. Tijdens een bezoek aan Duitsland heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Koeleba dit idee direct afgeschoten. Ook VVD-kamerlid Ruben Brekelmans liet al aan BNR weten niet direct een voorstander te zijn van dit plan.

De hele speech is hier in het Engels terug te lezen.

Gerelateerde artikelen