Duitsland ontvangt minder Russisch gas
16:30 | Via gasleidingen in Oekraïne is minder Russisch gas naar West-Europa vervoerd, meldt zowel Rusland als Oekraïne. In Duitsland kwam een kwart minder gas aan via de Megal-pijpleiding die over Oekraïens grondgebied gaat, meldt de Duitse toezichthouder voor gasleidingen Bundesnetzagentur.
Oekraïne wijst op het hevige oorlogsgeweld rond veel infrastructuur voor gas, met name in het oosten van het land. Rusland probeert al enige tijd om vooral dit deel van Oekraïne in handen te krijgen.
Economie Oekraïne krimpt met 45 procent
15:30 | De economie van Oekraïne zal dit jaar naar verwachting met 45 procent krimpen als gevolg van de Russische invasie in het land. Die voorspelling deed de Oekraïense minister van Financiën woensdag. Hij voegde daar aan toe dat de regering vastbesloten is om haar schulden volledig af te lossen.
De krimp die Oekraïne voorziet is groter dan de ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO). Die gingen uit van een economische krimp van 30 tot 35 procent.
Stef Blok wil permanente sanctiecoördinator

14:16 | Nationaal sanctiecoördinator Stef Blok vindt dat zijn functie permanent moet worden. Hij werd begin vorige maand tijdelijk aangesteld om de strafmaatregelen tegen Rusland te structureren toen bleek dat de uitvoering niet goed ging, tot woede van de Tweede Kamer. Blok heeft inmiddels ontslag genomen als sanctiecoördinator. Hij vertrekt naar de Europese Rekenkamer.
De oud-minister komt wel met achttien aanbevelingen om het beleid te verbeteren, zei hij tijdens een briefing aan de Kamer. Er moeten "grote verbeterslagen komen in de rijksbrede coördinatie en communicatie". Volgens hem heeft Nederland een "hoop werk te doen bij sancties van deze omvang".
Verder moet het mogelijk worden om meer gegevens te delen tussen instanties zoals de Belastingdienst en het Kadaster, aldus Blok. Daarnaast moet de regelgeving worden aangepast, ook in de EU. Zo zouden meer beroepsgroepen onder een meldplicht moeten vallen. Buitenlandse Zaken moet meer capaciteit krijgen om de sancties te regelen.
Een kwetsbaar moment ligt volgens hem kort voor en kort na de invoering van de sancties. Dan hebben mensen nog mogelijkheden om geld weg te sluizen. Ook praktisch kan het anders. De EU moet sancties niet op papier op een zaterdag naar buiten brengen, maar op een doordeweekse dag en banken van tevoren op de hoogte stellen zodat die direct kunnen handelen zodra de sancties bekend worden.
Podcast | Boekestijn en De Wijk: Oekraïne-update dinsdag, dag 76
Zuid-Ossetië wil Russisch worden, maar wacht op groen licht
14:02 | De nieuwe president van de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië Alan Gaglojev wil een referendum organiseren over toetreding tot Rusland, maar zegt te willen wachten op groen licht vanuit het Kremlin. Gaglojev won zondag de verkiezingen in Zuid-Ossetië van de zittende president Anatoli Bibilov. Beiden zijn voorstander van afsplitsing van Georgië en toetreding tot Rusland, iets dat onbespreekbaar is voor Georgië.
Zelenski bedankt Nancy Pelosi voor nieuw steunpakket
13:40 | De Oekraïense president Zelenski bedankt de spreker van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi voor de goedkeuring van een steunpakket ter waarde van 40 miljard dollar. Het Huis stemde hier met overgrote meerderheid afgelopen nacht mee in. Later deze week moet het Senaat het pakket ook nog goedkeuren, daarna kan president Joe Biden het met zijn handtekening vastleggen in de wet.
Pelosi bracht vorige week nog een bezoek aan Kiev om te benadrukken dat de Verenigde Staten achter Oekraïne staan.
Gaat Rusland de regio Kherson inlijven?
12:57 | Het is aan de bevolking van de door Rusland bezette regio Kherson zelf om te beslissen of ze onderdeel willen worden van Rusland. Dat laat het Kremlin weten. Wel moet er volgens de verklaring een 'duidelijke juridische basis zijn zoals het geval was met de Krim'.
De reactie komt nadat het Russische persbureau TASS eerder berichtte dat een medewerker van de door Rusland geïnstalleerde regering in Kherson van plan is om de Russische president Poetin te vragen om het gebied in te lijven.
Leider Zuid-Ossetië wacht goedkeuring Rusland af voor referendum
12:25 | De nieuwe president van Zuid-Ossetië Alan Gaglojev wil een 'signaal' van Rusland afwachten voordat hij een referendum organiseert over toetreding tot dat land. De vorige leider van de afvallige Georgische regio was van plan dit referendum te houden, maar Gaglojev vindt dat dit niet kan zonder Russische steun.
Gaglojev won zondag de verkiezingen in Zuid-Ossetië van zijn voorganger Anatoli Bibilov. Hij benadrukt ook een voorstander te zijn van een referendum, maar dat niet als een beslissing te zien die de regio eenzijdig kan nemen. Voor Georgië is een referendum onacceptabel, omdat het Zuid-Ossetië nog altijd als deel van het land beschouwt.
Moskou erkent de Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke republieken sinds 2008. Rusland trok toen Georgië binnen en veroverde Zuid-Ossetië binnen een dag. Rusland zei die oorlog te beginnen vanwege een genocide op de Russische bevolking. De Russische invasie in Oekraïne begon met een vergelijkbare redenering.
Rusland heeft de zelfverklaarde republieken in Georgië financieel gesteund en heeft er nog altijd troepen gestationeerd. Eerder liet het Kremlin weten dat van een referendum over toetreding tot Rusland voorlopig geen sprake is.
Russische centrale bank gaat monetair beleid presenteren
11:20 | Vandaag komt de Russische Centrale Bank met een verslag over het monetair beleid. Ook komt het ministerie van economie in Rusland met een prognose over de economische krimp. 'Ze zullen zich redelijk bij de feiten houden, ze zullen de rente verlagen en hun prognoses volgen', zegt docent Internationale economie Hein Roelfsema van de Universiteit Utrecht.
Wil Poetin uiteindelijk toch heel Oekraïne veroveren?
11:20 | De Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten niet dat de Russische president Vladimir Poetin tevreden zal zijn als hij de Donbas-regio veroverd heeft. Hij zou de oorlog in Oekraïne willen voortzetten om ook doelen buiten de Donbas te halen. Dat zegt de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten Avril Haines.
VVD: Russische bedrijven weren bij gaswinning Noordzee
10:20 | De VVD wil Russische bedrijven weren bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Het verbod moet ook gaan gelden voor bedrijven die samenwerken met Rusland. Het voorstel van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden kan op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
CDA wil snel steun voor bedrijven geraakt door sancties
08:25 | Het kabinet is te traag met het steunen van Nederlandse bedrijven die lijden onder sancties tegen Rusland, zegt het CDA. De Tweede Kamer debatteert vandaag over gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor ons bedrijfsleven. 'De Europese Commissie heeft een crisiskader opgezet, maar ik heb niet de indruk dat Nederland vooroploopt om dat ook voor Nederlandse bedrijven te organiseren', zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch.
'De Duitsers, Ieren, Fransen en Spanjaarden schakelen erop en Nederland moet dat ook doen', benadrukt het Kamerlid. Amhaouch wijst erop hoezeer de oorlog en de sancties niet alleen de Europese, maar ook de Nederlandse economie hard raken en dat de Nederlandse overheid te weinig doet om de negatieve impact op Nederlandse kapitaalintensieve bedrijven te ondervangen.
'Opluchting dat Poetin geen totale oorlog heeft afgekondigd'
06:30 | In Rusland heerst er 'opluchting' na de speech van president Vladimir Poetin van maandag. 'Er is opluchting dat hij geen totale oorlog en daarmee de mobilisatie heeft afgekondigd', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.
Bosman merkt vanuit Moskou dat de nadruk op de oorlog verminderd is en er minder 'paniek' is, zoals aan het begin van de Russische inval in Oekraïne. 'De paniek van de eerste twee weken, toen mensen geld aan het hamsteren waren, is verdwenen. Sommige winkels zie je ook weer open gaan en restaurants en café's zitten toch weer vol. Ook het regime beseft dat.'
'Russische bedrijven niet meer welkom bij gasprojecten Noordzee'
06:10 | Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Aan RTL Nieuws legt hij uit dat dit voorstel voorkomt uit ‘bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen.’
Niet alleen voert Rusland volgens Van Wijngaarden een misdadige oorlog in Oekraïne, het land probeert volgens hem ook op allerlei manieren in Nederland te spionieren en projecten te saboteren. Hij heeft in het bijzonder aandacht voor de Russische gasgigant Gazprom, die mogelijk betrokken zou zijn bij de pogingen om ‘essentiële en vitale infrastructuur te verstoren.’ Volgens de VVD’er heeft Gazprom verkeerde bedoelingen. “Dat betekent dat je dat soort Russische bedrijven ook moet ween uit de Noordzee', zegt hij.
‘Gaswinning op de Noordzee is van essentieel belang', vindt Van Wijngaarden. 'Dus moeten we wettelijk regelen dat Russische bedrijven, ook als ze onderdeel zijn van een groter samenwerkingsverband, worden uitgesloten van nieuwe gaswinningsprojecten op de Noordzee.' De Tweede Kamer bespreekt de gaswinning op de Noordzee vandaag. Het voorstel van Van Wijngarden kan op een meerderheid in de Kamer rekenen.
Huis VS keurt militair steunpakket van 40 miljard goed
05:45 | Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag (lokale tijd) een militair hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar (ongeveer 38 miljard euro) goedgekeurd om Oekraïne te steunen in zijn strijd tegen de Russische invasie. De maatregel kreeg met 368 stemmen voor en slechts 57 tegen overweldigende steun. De verwachting is daarom dat ook de Senaat, die donderdag stemt, het voorstel in grote meerderheid zal aannemen.
Het door het Huis goedgekeurde Oekraïne-hulpplan gaat aanzienlijk verder dan de 33 miljard dollar waarom president Joe Biden verzocht had. Het totaal van de toegekende 40 miljard dollar komt neer op ruim 5 procent van het totale defensiebudget van de VS (782 miljard dollar). Het nieuwe pakket is exclusief de 4,5 miljard dollar aan 'veiligheidshulp' die de VS sinds het aantreden van de regering-Biden aan Oekraïne heeft gegeven. Ongeveer 3,8 miljard daarvan is gegeven sinds de Russische invasie op 24 februari.
Het wetsvoorstel behelst onder meer 11 miljard dollar aan wapens en uitrusting die rechtstreeks vanuit Amerikaanse militaire voorraden aan Oekraïne worden overgedragen. Het pakket omvat ook bijna 20 miljard dollar voor het ministerie van Defensie. Het Pentagon zal dit bedrag grotendeels gebruiken om het Oekraïense leger te bewapenen. Nog eens 3,9 miljard wordt vrijmaakt voor meer troepeninzet en andere militaire operaties in Europa om de NAVO te versterken. Ook bevat de wet financiering voor diverse humanitaire programma's.
Zelenski prijst 'bovenmenselijke kracht' van Oekraïense troepen
01:45 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de 'bovenmenselijke kracht' van de Oekraïense troepen geprezen in hun strijd tegen het binnengevallen Russische leger. Dat deed hij in zijn dagelijkse videoboodschap, waarin hij ook opmerkte dat Oekraïners strijden tegen 'wat ooit beschouwd werd als het op een na sterkste leger ter wereld'.
Ook verwees Zelenski naar eerder dinsdag verschenen rapporten van de Oekraïense militaire leiding over terreinwinst in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Charkov. Daar zou het leger dorpen hebben heroverd op Russische troepen en een tegenoffensief hebben ingezet dat een verschuiving in het momentum van de oorlog zou kunnen betekenen: ze zou de opmars van Rusland in Oost-Oekraïne hebben gestopt.
De bezetters worden volgens Zelenski 'geleidelijk' verdreven uit het noordoosten van het land, dat sinds het begin van de oorlog voortdurend wordt gebombardeerd. 'Al onze steden zullen worden bevrijd', voorspelde de president: 'Cherson, Melitopol, Berdjansk. Marioepol en alle andere steden.'