Het is voor het eerst dat westerse landen Moskou zo uitdrukkelijk van deze cyberaanval beschuldigen. Bij de aanval wordt gewezen naar de militaire inlichtingendienst GROe. Die wordt vaker in verband gebracht met cyberaanvallen. De belangrijke hackersgroepen Fancy Bear en Sandworm zouden in opdracht van de GROe werken. De aanval verstoorde het KA-SAT-netwerk van het Amerikaanse Viasat. Dat bracht niet alleen het Oekraïense leger en een reeks overheidsinstanties, bedrijven en internetgebruikers in problemen, maar richtte ook schade aan in EU-landen.
Volg ons liveblog voor het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Tienduizenden modems vielen uit en onder andere een flink aantal Duitse windmolens viel stil. 'Het primaire doel zal geweest zijn om de communicatie van de Oekraïense strijdkrachten te verstoren', vertelt Paul Ducheine, hoogleraar cyberoperaties aan de Nederlandse Defensie Academie. 'Maar de schade was groter. 30.000 modems - in meerdere landen - zijn geraakt. Daaronder zat ook de aansturing en de monitoring van een windmolenpark in Duitsland.'
Profijt
Volgens Ducheine waren de satellieten niet per se slecht beveiligd. 'Maar al die systemen die zijn kwetsbaar.' Hij denkt dan ook dat Rusland profijt heeft gehad van de aanval. 'Als je die invasie fysiek opstart, dan heb je profijt ervan als je tegenstander niet kan communiceren of niet over de communicatiesystemen kan beschikken, waar het op vertrouwt', aldus Ducheine.