Internationaal11 mei '22 15:03

Groot Brittannië geeft Zweden en Finland veiligheidsgaranties tegen Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Groot Brittannië zal Zweden te hulp schieten als Rusland het land aanvalt. Dat heeft de Britse premier Johnson aangekondigd tijdens een officieel bezoek. Beide landen hebben een overeenkomst voor meer militaire samenwerking getekend. Johnson zal ook naar Finland afreizen om een vergelijkbare overeenkomst te tekenen.

De Britse premier Boris Johnson en de Zweedse premier Magdalena Andersson tekenen een veiligheidsovereenkomst in Zweden
De Britse premier Boris Johnson en de Zweedse premier Magdalena Andersson tekenen een veiligheidsovereenkomst in Zweden (ANP / TT News Agency)

Zweden overweegt net als Finland om lid te worden van de NAVO, maar vanwege de Russische dreiging vreest het land de zogenaamde 'grijze zone', de periode tussen het aanmelden voor lidmaatschap en de officiële toelating. Beide laden zoeken daarom veiligheidsgaranties. Johnson laat weten dat als Zweden wordt aangevallen en om hulp vraagt, zijn land die zal leveren. 'In de situatie van een ramp of een aanval op Zweden, zal het Verenigd Koninkrijk te hulp schieten, met alles waar Zweden om vraagt.'

De Zweedse premier voegt daar nadrukkelijk aan toe dat het bij deze hulp ook om militaire middelen zou kunnen gaan. De nieuwe samenwerking betekent ook dat Zweden het Verenigd Koninkrijk te hulp schiet, mocht het daarom vragen.

Lees ook | Zuid-Ossetië wil Russisch worden, maar wacht op groen licht

Johnson is bezig met een korte officiële reis langs de Noordelijke landen die hem na Zweden ook naar Finland zal brengen. De verwachting is dat in Helsinki een zelfde soort veiligheidsovereenkomst getekend zal worden. Inmiddels is bekend dat Finland, dat een 1340 kilometer lange grens deelt met Rusland, ook veiligheidsgaranties heeft gekregen van Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

Voorafgaand aan de reis zei Johnson al 'standvastig' en 'ondubbelzinnig'te zijn in de steun aan zowel Zweden als Finland. De Zweedse en Finse premiers waren vorige week nog op bezoek in Berlijn om over een mogelijk NAVO-lidmaatschap van beide landen te praten.

Lees ook | Finland zet nieuwe stap richting NAVO-lidmaatschap


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen