Internationaal12 mei '22 10:13

'Laatste hoofdstuk voor Oekraïense soldaten Azovstal-fabriek'

Auteur: BNR Webredactie

Het laatste hoofdstuk is aangekomen voor de Oekraïense soldaten in de Azovstal-fabriek in Marioepol. De situatie in het laatste nog niet door Rusland ingenomen deel van de stad is 'hopeloos'. Dat zegt defensie-expert Dick Zandee van Instituut Clingendael. De afgelopen dagen zijn wel vrijwel alle burgers uit de fabriek geëvacueerd, maar de soldaten zitten nog vast.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

De Oekraïense vice-premier Iryna Vereshchuk heeft laten weten dat er onderhandelingen plaatsvinden om de nog in de fabriek achtergebleven soldaten te ruilen voor Russische krijgsgevangenen, maar daar zou nog geen concreet resultaat zijn bereikt. Er zouden nog zeker duizend soldaten in het complex aanwezig zijn, waarvan minstens 200 gewonden.

Een van de foto's die is verspreid door het Azov-bataljon via hun Telegramkanaal van de gewonden soldaten in de fabriek.
Een van de foto's die is verspreid door het Azov-bataljon via hun Telegramkanaal van de gewonden soldaten in de fabriek. (ANP / EPA)

De achtergebleven soldaten weigeren zich nog altijd over te geven. Volgens Zandee weten ze dat wanneer ze zich overgeven ze 'een zwaar lot tegemoet gaat'. 'Het zijn strijders van het fameuze Azov-bataljon. Die hebben een slechte reputatie voor de Russen. De meest soort radicale nationalisten, zo zien de Russen hen'. De poging om een uitruil te bewerkstelligen is volgens Zandee dan ook een poging om hun leven te redden. Via het Telegram kanaal van het bataljon verschenen eerder deze week meerdere foto's van gewonden soldaten in de fabriek om een beeld te geven van hun situatie.

De fabriek is omsingeld door Russische militairen die inmiddels ook het fabrieksterrein zelf zouden zijn betreden.

Lees ook | Zuid-Ossetië wil Russisch worden, maar wacht op groen licht

Donbas

Intussen blijkt 'noch Oekraïne noch de Russen' een doorbraak te kunnen forceren in de strijd in het Oosten van het land. Het is Oekraïne de afgelopen dagen wel gelukt om enkele dorpen rondom Kharkiv terug te veroveren waardoor volgens Zandee de stad niet meer kan worden afgesloten aan de Noordelijke of Oostelijke zijde, maar dit zijn volgens de Defensiespecialist hele kleine veroveringen. Hetzelfde ziet hij bij het Russische leger. 'Het gaat nog steeds ongelofelijk langzaam. Ook daar is niet sprake van een hele grote doorbraak. Ik wil ook niet zeggen dat alles stilstaat, zo is het ook niet, maar het zijn wel hele kleine verschuivingen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen