Internationaal12 mei '22 11:04Aangepast op 12 mei '22 12:06

Kogel is door de kerk: Finland opteert voor NAVO-lidmaatschap

Auteur: Laurens Groeneveld

Finland gaat definitief het NAVO-lidmaatschap aanvragen. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin. 'Finland moet zonder vertraging een aanvraag doen om lid te worden van de NAVO', aldus de regeringsleiders. De verklaring was de laatste noodzakelijke stap in de besluitvorming van het land. Later deze week wordt ook de beslissing van buurland Zweden verwacht over eventuele toetreding.

De Finse president Sauli Niinistö tijdens de persconferentie met de Britse premier Johnson eerder deze week na het tekenen van een overeenkomst op het gebied van militaire samenwerking.
De Finse president Sauli Niinistö tijdens de persconferentie met de Britse premier Johnson eerder deze week na het tekenen van een overeenkomst op het gebied van militaire samenwerking. (ANP / EPA)

'Een NAVO-lidmaatschap zou de veiligheid van Finland versterken', aldus de Finse president. Lange tijd weigerde Finland lid te worden van de NAVO, juist omdat neutraliteit gezien werd als een betere garantie van de veiligheid van het land, maar de inval in Oekraïne zorgde ervoor dat publieke opinie in het land omsloeg. Inmiddels is ruim 75 procent van de bevolking voor een eventuele toetreding.

Russische invloed

Europa-correspondent Stefan de Vries noemt de aanstaande toetreding van Finland tot de NAVO een enorme stap. 'Finland was onder druk van Rusland altijd neutraal. Het land hoorde vroeger bij het Russische rijk. De Russische invloed is daar ook altijd heel groot geweest. Dat de Finnen nu echt lid gaan worden van de NAVO betekent dat ze echt one of us worden.'

Finland deelt een grens van meer dan 1300 kilometer met Rusland en hoewel het slechts een bevolking heeft van 5,5 miljoen, beschikt het over een relatief groot leger van 280.000 militairen en in totaal 900.000 getrainde reservisten.

Zweden

Aankomend weekend zal ook buurland Zweden een beslissing nemen over een eventueel lidmaatschap. De verwachting is dat het land het besluit van Finland zal volgen. Beide landen vrezen wel voor Russische dreiging tijdens de aanmeldingsprocedure, maar hebben inmiddels van de grote Westerse militaire mogendheden waaronder de VS, Frankrijk en Duitsland veiligheidsgaranties gekregen. Groot-Brittannië tekende deze week met beide landen een militaire samenwerkingsovereenkomst.

Lees ook | Groot Brittannië geeft Zweden en Finland veiligheidsgaranties tegen Rusland

De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft eerder al aangegeven dat de toetreding van Finland en Zweden 'vrij snel' kan plaatsvinden.

Volgens defensie-expert Dick Zandee van Instituut Clingendael is het zeker dat Finland te maken krijgt met Russische sancties omdat Rusland 'dit niet voorbij kan laten gaan'. Mogelijk gaat het om sancties op het gebied van energie. 'Onder andere is Finland voor 70 tot 80 procent van zijn olie-import afhankelijk van Russische olie.' Maatregelen in militaire sfeer ziet Zandee als een minder logische optie vanwege de gegeven veiligheidsgaranties. 'Het is eigenlijk al half NAVO-gebied op dit moment.'

Rusland heeft de afgelopen diverse dreigementen geuit richting Finland en Zweden over de gevolgen van hun toetreding tot de NAVO, waaronder het plaatsen van nucleaire wapens in de Russische enclave Kaliningrad.

Lees ook | 'Laatste hoofdstuk voor Oekraïense soldaten Azovstal-fabriek'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen