Internationaal14 mei '22 13:58

G7-landen roepen Rusland op Oekraïense graanexport te deblokkeren

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen roepen Rusland op de blokkade van de Oekraïense graanexport op te heffen om te voorkomen dat er een grote humanitaire crisis ontstaat. De Russische invasie heeft stijgende voedsel-, brandstof- en energieprijzen veroorzaakt, waardoor voor 43 miljoen mensen hongersnood dreigt, staat in hun slotverklaring na meerdaags overleg in het Noord-Duitse Wangels.

Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock
Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (ANP / AFP / Marcus Brandt / POOL )

Graan

Oekraïne is een van de grootste graanleveranciers van de wereld. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock is momenteel 25 miljoen ton graan geblokkeerd in Oekraïense havens, vooral in Odessa. Het graan is hard nodig in Afrikaanse landen en het Midden-Oosten.

Volg de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog

Sancties

De bewindslieden dreigden met het invoeren van nieuwe sancties tegen Rusland en waarschuwden China de westerse strafmaatregelen niet te schenden. En Belarus moet ophouden de Russische agressie tegen Oekraïne mogelijk te maken, stelden de ministers. De landen beloofden de Oekraïense grenzen die Rusland probeert te verschuiven nooit te erkennen, inclusief de in 2014 ingelijfde Krim. De regering in Kiev kan rekenen op militaire steun 'zolang als nodig is'. Verder zegden de landen toe de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen versneld af te bouwen.

Lees ook | India verbiedt export tarwe, prijzen kunnen wereldwijd oplopen

De G7 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie schuift ook aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen