Internationaal13 mei '22 11:25

Britse Brexitminister: 'EU verscheurt handelsdeal VK niet'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie zal niet zomaar de handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk verscheuren, zelfs niet als de Britten eenzijdig besluiten de afspraken rond Noord-Ierland op te zeggen. Dat heeft de Britse minister Jacob Rees-Mogg van Brexitkansen gezegd tegen BBC Radio.

Minister van Brexitkansen Jacob Rees-Mogg
Minister van Brexitkansen Jacob Rees-Mogg (ANP / Alamy Limited)

Als de EU dat wel zou doen, zou het Rees-Mogg verbazen, omdat dat 'niet noodzakelijkerwijs een stap is die gunstig voor hen is'. Rees-Mogg wijst erop dat ook Europese consumenten dan geraakt worden. 'Een grote leverancier uitsluiten is zelfverwonding. Wil de EU dat? Het kan, maar het lijkt me niet heel waarschijnlijk.'

Lees ook | Premier Johnson Brexitafspraken Noord-Ierland onhoudbaar

De afgelopen week is de retoriek over de Brexitafspraken rond Noord-Ierland weer opgelaaid. Het Verenigd Koninkrijk klaagt al langer dat die afspraken niet werkbaar zijn. Er is afgesproken dat goederen die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd aan grenscontroles moeten worden onderworpen om zo te voorkomen dat er een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland ontstaat. Dat mag namelijk niet volgens het Goedevrijdagakkoord tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten.

Lees ook | Verkiezingswinst Sinn Fein in Noord-Ierland historisch

Londen zinspeelt nu opnieuw op het opzeggen van dit deel van de Brexitafspraken en klaagt over de onwrikbare houding van de EU. Brussel noemt de houding van de Britten op zijn beurt chantage.

Lees ook | EU bereid Brexitdeal met Britten op te schorten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen