Internationaal14 mei '22 09:44

India verbiedt export tarwe, prijzen kunnen wereldwijd oplopen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

India heeft de export van tarwe verboden. Een hittegolf heeft de productie beperkt en de binnenlandse prijzen zijn flink gestegen. Daardoor komt de voedselzekerheid in India in gevaar, volgens de autoriteiten. Dit besluit kan ervoor zorgen dat de prijs van tarwe op de wereldmarkt verder stijgt.

Lees ook | Gas- en graanprijzen blijven stijgen: wanneer gaat de consument dit voelen?

De wereldmarkt had het Indiase graan dit jaar goed kunnen gebruiken. Export uit Oekraïne is bijna niet mogelijk door de oorlog in dat land. Het Indiase verbod is opvallend, omdat het land eerder nog liet weten op een recordexport van tarwe te rekenen. Ook de Verenigde Staten en Frankrijk hebben te maken weersomstandigheden die het verbouwen van de belangrijke graansoort bemoeilijken.

(Unsplash / Tomasz Filipek )

Lees ook | Graantekorten dreigen in Midden-Oosten door oorlog Oekraïne

Prijsstijging

Zorgen over tarwe drijven onder andere de prijzen voor brood op. In Nederland waren brood en granen vorige maand bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar vooral armere landen en mensen in Afrika en Azië worden zwaar getroffen door de hogere voedselprijzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen